Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Τέχνη & πολιτισμός

τελευταία νέα


Τι πραγματικά θέλουν οι γυναίκες;

29/10/2013 11:12:34 πμ
Ο οικονομικός «ευνουχισμός» γεννά συναισθηματική ανασφάλεια στην Ελληνίδα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


«Να νοιάζεται για μένα, κι ας είναι φτωχός…». Η Ελληνίδα της κρίσης «επενδύει» τώρα στην τρυφερότητα που βλέπει να σβήνει.


Έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου και της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας, η οποία διενεργήθηκε από την ALCO, αποκαλύπτει ότι η οικονομική κατάσταση του συντρόφου και η ερωτική ζωή έρχονται σε δεύτερη μοίρα, πίσω από την ανάγκη για συναισθηματική πληρότητα και οικογενειακή ηρεμία.

Ισχυρό αίσθημα ανασφάλειας που αγγίζει το 53%, με την κατάθλιψη και τη βία να έχουν φωλιάσει ή να απειλούν είτε την οικογενειακή συνοχή είτε τη σταθερή της σχέση, βιώνει η μέση Ελληνίδα. Περισσότερες από τις μισές γυναίκες ηλικίας 18 έως 54 ετών, αναγκάζονται πλέον να βάλουν σε δεύτερη μοίρα ή ακόμη και να θυσιάσουν ερωτική και κοινωνική ζωή, αποζητώντας το χαμένο αίσθημα ασφάλειας και τρυφερότητας στην οικογένεια ή τη σχέση, που έχει δώσει τη θέση του ακόμη και σε συμπεριφορές βίας, συχνά ακραίες. Και, με βάση προγενέστερες στατιστικές καταγραφές, για πρώτη φορά η μέση Ελληνίδα-επαπειλούμενη από την πλήρη απώλεια της συντροφικότητας- δεν δίνει την παραμικρή σημασία στην οικονομική επιφάνεια του συζύγου/ συντρόφου (ποσοστό μικρότερο του 1%), χαρακτηρίζοντας την ως «μη απαραίτητο» στοιχείο για την ασφάλεια που αποζητά!


«Τι πραγματικά θέλουν οι γυναίκες»


Η πλήρης αποδόμηση των προτεραιοτήτων της Ελληνίδας στα χρόνια της κρίσης αποτυπώθηκε, μάλιστα, με ένα πρωτοποριακό στατιστικό μοντέλο, επινόησης ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Πίτσμπουργκ της Αυστρίας, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως για τη μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς! Το καινοτόμο αυτό μοντέλο (Customers Satisfaction Survey), βασίζεται στην «τεχνική απόσπασης της κρυφής επιθυμίας των ανθρώπων και των πραγματικά σημαντικών προτεραιοτήτων, με προσωπικές συνεντεύξεις», κάτι που δεν αποτυπώνεται στα συνήθη ερωτηματολόγια. Αυτό, λοιπόν, το μοντέλο χρησιμοποιήθηκε από την ALCO, για λογαριασμό του Ανδρολογικού Ινστιτούτου και της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας, σε έρευνα υπό τον γενικό τίτλο «Τί Πραγματικά Θέλουν οι Γυναίκες».


Η έρευνα


Ως δείγμα, αξιοποιήθηκαν οι απαντήσεις που έδωσαν 600 γυναίκες από το λεκανοπέδιο Αττικής στη διάρκεια προσωπικών συνεντεύξεων.

Καταγράφηκαν, επίσης, για περαιτέρω ανάλυση, το μορφωτικό επίπεδο, το εισόδημα, η ύπαρξη ή μη μόνιμου συντρόφου, ο τόπος διαμονής κ.λπ. Το ερωτηματολόγιο στόχευε στην αξιολόγηση των κριτηρίων που μια γυναίκα επιλέγει τον ερωτικό σύντροφο την περίοδο αυτή και τα κριτήρια είχαν χωριστεί σε τέσσερις τομείς:


  •  Την οικονομική κατάσταση
  •  Την κοινωνική ζωή
  •  Την ασφάλεια που παρέχει ο σύντροφος και
  •  Την ερωτική ζωή


Έγινε, λοιπόν, για πρώτη φορά, με αυτή τη σύγχρονη μεθοδολογία, ο διαχωρισμός των κριτηρίων που δηλώνονται ως σημαντικά για την επιλογή συντρόφου, με αυτών που είναι τελικώς πραγματικά. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς εξήχθησαν συμπεράσματα που ανατρέπουν όσα πιστεύαμε για τις προτεραιότητες της γυναίκας.


Τι αξιολογούν ως σημαντικό οι γυναίκες


Σε σημαντικό βαθμό η έρευνα επιβεβαίωσε την ελλειπή ικανοποίηση από την ερωτική ζωή, κυρίως, όμως, ανέδειξε την καταλυτική επίδραση της οικονομικής κρίσης στις ανθρώπινες σχέσεις. Συγκεκριμένα (βλέπε και γράφημα 1):


  1.  Η οικονομική κατάσταση δεν φαίνεται να παίζει ουσιαστικό ρόλο για την επιλογή συντρόφου ή τη διατήρηση της σχέσης, σε αντίθεση με τα αναμενόμενα αποτελέσματα (ποσοστό μικρότερο του 1% !).
  2.  Η κοινωνική ζωή έχει μία μικρή επίδραση στην επιλογή συντρόφου. Δηλώνεται ως σημαντικός τομέας από το 11% των γυναικών, κυρίως ηλικίας 18 έως 34 ετών και κατοίκων των κεντρικών προαστίων.
  3.  Η ερωτική ζωή εξακολουθεί να θεωρείται σημαντικός πυλώντας στις σχέσεις, παρουσιάζει όμως μεγάλα ελλείμματα ικανοποίησης, κυρίως λόγω μείωσης όχι μόνο της συχνότητας αλλά και της διάρκειας των ερωτικών επαφών - με νέα πτώση της ποιότητας. Τελικώς, ποσοστό 36% των γυναικών θεωρούν ότι η ερωτική ζωή έχει τον πρώτο λόγο στην επιλογή συντρόφου και στη διατήρηση σχέσης.
  4.  Ο πιο σημαντικός τομέας για την επιλογή συντρόφου είναι η διατήρηση μιας μόνιμης σχέσης αυτήν την περίοδο. Είναι η ασφάλεια που θα νιώσει μια γυναίκα, όμως περιγράφεται από τις απαντήσεις της: «να νοιάζεται για μένα», « να μου φέρεται με τρυφερότητα», «να είναι πιστός», είναι η ιεράρχηση των επιμέρους τομέων που μια γυναίκα αντιλαμβάνεται ως ασφάλεια στη σχέση. Εν κατακλείδι, ποσοστό 53% των γυναικών θεωρούν ότι η ασφάλεια έχει τον πρώτο λόγο στην επιλογή συντρόφου!


«Να νοιάζεται και να είναι πιστός». Ο οργασμός…ας περιμένει


Περαιτέρω ανάλυση των πιο πάνω κριτηρίων επιλογής συντρόφου οδήγησε στις ακόλουθες διαπιστώσεις:

Στο κριτήριο της ασφάλειας, η γυναίκα εννοεί ως σημαντικά


  •  Να νοιάζεται για μένα, ποσοστό 44%
  •  Να είναι πιστός σύντροφος, ποσοστό 56%
  •  Στο κριτήριο της ερωτικής ζωής, η γυναίκα αξιολογεί ως σημαντικά
  •  Τη συχνότητα των επαφών, ποσοστό 42%
  •  Τη διάρκεια των επαφών, ποσοστό 35%
  •  Την ποιότητα των επαφών, ποσοστό 23%

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και οι σχετικές θέσεις για τα οφέλη τους από το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Μέσω της ανανεωμένης πρότασης του Ευρωκοινοβουλίου για τη φαρμακευτική νομοθεσία






Σχετικά άρθρα

«Έρωτας και Αναπηρία!»
Εκδήλωση του Κέντρου Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ
Περίπατος στην Αιόλου για την ιστορία της περιοχής και των φαρμακείων της
Διοργανώνεται από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και το Greek Cultural Institute
ΣΕΦΑΡ – ΣΥΦΑΡΤ: «Ανεβάζει» παιδική θεατρική παράσταση
Στο πλαίσιο των δράσεων του Ομίλου «Κάντο Αγάπη»
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού
Με το τραγούδι: «It’s Giving Time (The Red Cross 2100 Anthem)»