Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Τέχνη & πολιτισμός

τελευταία νέα


Τάσος Χαλκιάς: Το φύσημα του Θεού

6/11/2014 11:25:59 πμ
Πρόσκληση από την Apivita για την παρουσίαση βιβλίου της 'Αννας Ι. Στεργίου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


H Apivita, στηρίζοντας την Τέχνη και τον Πολιτισμό, σας προσκαλεί σε μια ξεχωριστή παρουσίαση βιβλίου για ένα μεγάλο μουσικό, τον Τάσο Χαλκιά, έναν από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες του κλαρίνου, που ταξίδεψε την ελληνική παραδοσιακή μουσική σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η παρουσίαση του βιβλίου «Τάσος Χαλκιάς: Το φύσημα του Θεού» της 'Αννας Ι. Στεργίου, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014, στις 20:00 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

Ο Τάσος Χαλκιάς

Από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες στο κλαρίνο, o Τάσος Χαλκιάς ήταν ένας από τους στυλοβάτες της μουσικής μας παράδοσης, που επί έξι δεκαετίες συνέβαλε στη διάδοση και τη διατήρηση της αυθεντικής παραδοσιακής μουσικής. Γεννήθηκε στη Γρανιτσοπούλα των Ιωαννίνων το 1914 και πέθανε στον Πειραιά το 1992. Μεγάλωσε στο Δεσποτικό της Ηπείρου, σε ένα σπίτι που η μουσική δε σταματούσε ποτέ. Μικρός άρχισε να παίρνει μαθήματα από τον ξάδερφό του τον Μάνθο και τον αδερφό του Μήτσο Χαλκιά. Στα 17 του, άρχισε να εμφανίζεται με τα αδέρφια του, με τα οποία σχημάτισαν το συγκρότημα «Τα μαύρα πουλιά». Την δεκαετία του ?50 ο Τάσος Χαλκάς ηχογραφεί, πρώτη φορά, στην «Κολούμπια». Ακολουθούν ηχογραφήσεις για το Λαογραφικό Αρχείο της Ακαδημίας Αθηνών και ύστερα τα ταξίδια στο εξωτερικό: Κάιρο, Αλεξάνδρεια, Νέα Υόρκη. Ως συνθέτης έγραψε πολλά τραγούδια, με γνωστότερα τον «Ηπειρώτικο Γάμο», το «Δεν μπορώ μανούλα δεν μπορώ», το Βορειοηπειρώτικο μοιρολόι», το «Μη με κοιτάς που γέρασα» κ.ά. Συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τους: Γιάννη Μαρκόπουλο, Διονύση Σαββόπουλο, Χρήστο Λεοντή, με το Θέατρο Τέχνης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ενώ συμμετείχε και σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού.

«Το φύσημα του θεού»

Στο βιβλίο «Το φύσημα του θεού», η 'Αννα Ι. Στεργίου επιχειρεί να αποτυπώσει το μουσικό έργο, την σταδιοδρομία αλλά και την επιβλητική προσωπικότητα και παρουσία του διάσημου Ηπειρώτη κλαρινίστα στα ελληνικά μουσικά, και όχι μόνο, δρώμενα. Η συγγραφέας, αξιοποιεί κατάλληλα όλες τα διαθέσιμες πηγές που υπάρχουν για τον καλλιτέχνη και μουσικό Τάσο Χαλκιά. Σημαντική βεβαίως υπήρξε και η βοήθεια του γιου του, Λάκη, επίσης καταξιωμένου λαϊκού και παραδοσιακού ερμηνευτή.

Η 'Αννα Στεργίου 

Η 'Αννα Στεργίου γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα, μεγάλωσε στο Παλαιό Φάληρο και κατάγεται από την Ήπειρο. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και χορό στην Αθήνα. Ασχολήθηκε με το ελεύθερο και επαρχιακό ρεπορτάζ, με δημοσιογραφικές έρευνες αλλά και με το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ για λογαριασμό του περιοδικού «Γεωτρόπιο». Εργάζεται μέχρι σήμερα στην «Ελευθεροτυπία» ως υπεύθυνη του αγροτικού και του τουριστικού ρεπορτάζ και ως αρχισυντάκτρια στο Agrocapital.gr

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Πληροφορίες: Διεύθυνση Πολιτιστικών 210 3680052, www.hau.gr/culture.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Θα αλλάξουν εντελώς οι παράμετροι
Μια προηγμένη καινοτομία στην αντιγήρανση από την Institut Esthederm






Σχετικά άρθρα

«Έρωτας και Αναπηρία!»
Εκδήλωση του Κέντρου Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ
Περίπατος στην Αιόλου για την ιστορία της περιοχής και των φαρμακείων της
Διοργανώνεται από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και το Greek Cultural Institute
ΣΕΦΑΡ – ΣΥΦΑΡΤ: «Ανεβάζει» παιδική θεατρική παράσταση
Στο πλαίσιο των δράσεων του Ομίλου «Κάντο Αγάπη»
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού
Με το τραγούδι: «It’s Giving Time (The Red Cross 2100 Anthem)»