Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Δύο Φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στους Ολυμπιακούς του Τόκυο
Ο συνδυασμός σπουδών και πρωταθλητισμού δεν αποτέλεσε εμπόδιο στην πρόκρισή τους στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του κόσμου
Eli Lilly: Το παγκόσμιο μήνυμα που στέλνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο
"Δεν είμαστε υγιείς, αλλά μπορούμε να γίνουμε"

Συμπληρώματα διατροφής

9/2/2007
Π.Ν. Γερολυμάτος / PUBLI
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Nικόλαος Κιούσης
Ιατρός - Υγιειονολόγος

Τι προσφέρουν οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία;

Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία βοηθούν στην ανάπτυξη και το μεταβολισμό ενώ ταυτόχρονα παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές από τις λειτουργίες του οργανισμού.

Μία από τις βασικές λειτουργίες των βιταμινών είναι η συμμετοχή τους στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού που μετατρέπουν τα συστατικά των τροφών (λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες) σε ενέργεια.

Ακόμα και μικρή έλλειψη βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει μειωμένη απόδοση, συμπτώματα ατονίας, μειωμένης ενεργητικότητας, κακής διάθεσης, αδικαιολόγητου άγχους, τάσεων για υπνηλία.

O ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία (με ελάχιστες εξαιρέσεις), με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η πρόσληψή τους από τη διατροφή.

Ελάχιστοι, όμως, άνθρωποι (πόσο μάλιστα οι φοιτητές και ειδικά εκείνοι οι οποίοι σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους) ακολουθούν σήμερα ένα ισορροπημένο και πλήρες διαιτολόγιο. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής συχνά μας οδηγεί σε εύκολες και ανθυγιεινές διατροφικές λύσεις που απέχουν κατά πολύ από την ιδανική διατροφή. Ακόμη, όμως, και εάν μπορούσαμε να είχαμε μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή, αυτό δε θα μας εξασφάλιζε - απαραίτητα - και μια ικανοποιητική πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Ο τρόπος μαγειρέματος, κατάψυξης και συντήρησης των τροφίμων, έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή πολλών από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται σε αυτά.

Τι πρέπει να περιέχει ένα πλήρες και ισορροπημένο συμπλήρωμα διατροφής;

• Κατ' αρχήν όλες εκείνες τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που συντελούν στην καταπολέμηση του άγχους, βοηθούν τον οργανισμό να παράγει ενέργεια, μειώνουν τη σωματική και νοητική κόπωση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. σύμπλεγμα βιταμινών Β, αντιοξειδωτικές βιταμίνες όπως C και E, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο κ.τ.λ.).

• Ακόμη, συνένζυμο Q10 και εκχυλίσματα ginseng. To Q10 εκτός από ισχυρό αντιοξειδωτικό, είναι αναγκαίο για τη μετατροπή της χημικής ενέργειας των τροφών σε βιολογική. Τα ginseng, όπως το Σιβηριανό και το Κορεατικό (Panax), προσφέρoυν νοητική και σωματική τόνωση.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο συνδυασμός σπουδών και πρωταθλητισμού δεν αποτέλεσε εμπόδιο στην πρόκρισή τους στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του κόσμου
"Δεν είμαστε υγιείς, αλλά μπορούμε να γίνουμε"


Σχετικά άρθρα

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Η ανοσία παραμένει ακόμη και 8 μήνες μετά τον εμβολιασμό
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine
FDA: Αλλάζει την αντένδειξη των στατινών για τις εγκύους
Σε γυναίκες με πολύ υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων μπορεί να επιτραπεί η χορήγησή τους
Η Bosch έφτιαξε συσκευή θερμομέτρησης με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης
Υπολογίζει τη θερμοκρασία δέρματος ακόμα και από 4,5 μέτρα απόσταση