Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Στη σέντρα βγάζουν τον πρόεδρο του ΕΟΦ οι φαρμακαποθήκες

29/11/2023 12:55:27 πμ
«Στοχεύει λάθος κλάδο για τις ελλείψεις», όπως αναφέρουν
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Έντονα δυσαρεστημένοι είναι οι εκπρόσωποι του κλάδου των φαρμακαποθηκών με τα όσα ανέφερε σε συνέντευξή του ο νέος πρόεδρος του ΕΟΦ, Ευ. Μανωλόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τις παράλληλες εξαγωγές ως το «σοβαρότερο λόγο των ελλείψεων» και ως «μάστιγα που υποχρεώνει την πολιτεία μέσω του ΕΟΦ να λαμβάνει μέτρα απαγόρευσης αυτής της πρακτικής για να προασπίσει το δημόσιο και το κοινωνικό συμφέρον». Ο πρόεδρος του ΕΟΦ ανέφερε στον κυριακάτικο τύπο: «Το ελεύθερο εμπόριο δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για να ακολουθούνται τέτοιες κερδοσκοπικές και κοινωνικά ανάλγητες πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών με αποκλειστικό σκοπό το αθέμιτο κέρδος».

Με αφορμή αυτές τις δηλώσεις το ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ) δηλώνει:

1. Μάστιγα αποτελεί η διαχρονική άγνοια των νόμων και των κανόνων και η ad-hoc επίκλησή τους, καθώς και ο συνεχής διασυρμός της χώρας πανευρωπαϊκά λόγω των αυθαίρετων και ατεκμηρίωτων (κατά την Ε.Ε.) αποφάσεων του Οργανισμού.

2. Ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ οι παράλληλες εξαγωγές δεν αποτελούν αιτία ελλείψεων, αλλά αντίθετα μέρος της λύσης του προβλήματος, γιΆ αυτό και επί πανδημίας το πρώτο μέτρο που ζητήθηκε ήταν η άμεση άρση όλων των περιορισμών κατά των εξαγωγών από όλα τα κράτη μέλη. Αυτό θα το είχε διαπιστώσει η ελληνική κοινωνία, αν ο ΕΟΦ δεν καθιστούσε αδύνατες τις παράλληλες εισαγωγές για τις ελληνικές φαρμακαποθήκες, προστατεύοντας άλλα συμφέροντα πέραν του Δημοσίου… Άλλωστε τα οφέλη του παράλληλου εμπορίου καρπούται η χώρα μας, έστω και σε χαμηλό βαθμό μέσω της θυγατρικής του ΕΟΦ, του ΙΦΕΤ, εισάγοντας φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη προς κάλυψη των Ελλήνων ασθενών (πρόσφατο παράδειγμα η εισαγωγή Ozempic).

Ο ΠΣΦ ερωτά τη διοίκηση του ΕΟΦ:

  • Ποιον έλεγχο πραγματοποίησε ο ΕΟΦ για να προβεί σε απαγόρευση εξαγωγών στις 27/7/23; Ποια συμφέροντα προστατεύονται με την επί εννέα έτη (προσωρινή πάντα) απαγόρευση εξαγωγής εμβολίων;
  • Ποια συμφέροντα προστατεύονται με την προσωρινή απαγόρευση 54 σκευασμάτων με πλήρη επάρκεια γενοσήμων στην ελληνική αγορά; Τεκμαίρεται ή όχι από τα αποθέματα των χονδρεμπόρων η υπέρ-επάρκεια σε πάνω από 100 σκευάσματα της λίστας των υπό απαγόρευση σκευασμάτων;

Οι φαρμακαποθηκάριοι ζητούν από τον πρόεδρο του ΕΟΦ να είναι καλύτερα ενημερωμένος και να αποφεύγει σχόλια που αδικούν ένα ολόκληρο κλάδο. Τέλος, αναφέρουν την έρευνα που διεξήχθη σε 12 χώρες της ΕΕ, εκ των οποίων οι έξι παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερη εξαγωγική δραστηριότητα από την Ελλάδα. Η εν λόγω έρευνα είναι εδώ,  και καταγράφει τις αιτίες των ελλείψεων σε αυτές τις χώρες, όπως αναφέρθηκαν από τις εθνικές αρχές, και αποδεικνύει περίτρανα ότι οι παράλληλες εξαγωγές δεν αποτελούν αιτία ελλείψεων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αναδεικνύει τη φιλοσοφία της, συνώνυμη με την επιστημονική έρευνα και την καινοτομία
Εάν εισάγουν λιγότερες συσκευασίες φαρμάκων από αυτές που χρειάζεται η χώρα


Σχετικά άρθρα

Αδ. Γεωργιάδης: Απειλεί με πρόστιμα τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες
Εάν εισάγουν λιγότερες συσκευασίες φαρμάκων από αυτές που χρειάζεται η χώρα
Έρχονται νέες επιβαρύνσεις για τους ασθενείς;
Τι συζητήθηκε μεταξύ υπουργείου Υγείας και ΠΙΣ
Υπ. Υγείας και ΠΟΥ/Ευρώπης εγκαινίασαν την έναρξη του προγράμματος «Health-IQ»
Αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο λειτουργίας υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα