Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Συμβουλές ομορφιάς

τελευταία νέα

Βγήκε η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ για την υποβολή των συνταγών
Πρέπει να επικαιροποιηθούν τα προγράμματα των φαρμακείων, επισημαίνει ο ΦΣΘ
1,6 δισ. ευρώ πληρώσαμε από την τσέπη μας για φάρμακα το 2021
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ για λογαριασμό του ΣΦΕΕ

Σταγόνες για το γλαύκωμα δίνουν όγκο στις βλεφαρίδες

10/11/2014 11:39:59 πμ
Απρόσμενη ανακάλυψη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Μια απρόσμενη ανακάλυψη έκαναν οφθαλμίατροι στις ΗΠΑ, καθώς παρατήρησαν ότι ένα φάρμακο που χορηγείται για τη θεραπεία του γλαυκώματος μπορεί επίσης να ενισχύσει την ανάπτυξη και πυκνότητα των βλεφαρίδων.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου British Journal of Dermatology, επιστημονική ομάδα του Γενικού Νοσοκομείου του Σαουθάμπτον και του Πανεπιστημίου του Σεντ Λούις, ανέλυσαν κατά τη διάρκεια 12μηνης μελέτης την επίδραση της καθημερινής εφαρμογής της δραστικής ουσίας bimatoprost σε μορφή οφθαλμικού διαλύματος στο άνω βλέφαρο ασθενών με ιδιοπαθή υποτρίχωση ή απώλεια βλεφαρίδων μετά από πρόσφατη χημειοθεραπεία.

Συνήθως, το bimatoprost χορηγείται σε οφθαλμικές σταγόνες για την μείωση της ποσότητα του υγρού στο μάτι και την μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης τόσο σε ασθενείς με γλαύκωμα, όσο και σε εκείνους που πάσχουν από οφθαλμική υπέρταση.

Η αμερικανική μελέτη είναι η πρώτη που μελέτησε σε βάθος χρόνου την ασφάλεια του φαρμάκου και την αποτελεσματικότητά του ως θεραπεία για την επιμήκυνση, την πύκνωση και εμβάθυνση του χρώματος των βλεφαρίδων, με απευθείας τοπική εφαρμογή στο βλέφαρο.

Πιο αναλυτικά, συνολικά 368 ασθενείς (4 άνδρες και 364 γυναίκες), κατά μέσο όρο 50 ετών, πήραν μέρος στη μελέτη. Η χορήγηση του σκευάσματος συντέλεσε σε αύξηση του μήκους των βλεφαρίδων στα άτομα με ιδιοπαθή υποτρίχωση από 5,64 mm σε 7,12 mm, μετά από έξι μήνες και η πυκνότητα αυξήθηκε από 0,79 mm2 σε 1,30 mm2.

Για τους ασθενείς με απώλεια βλεφαρίδων λόγω χημειοθεραπείας, το μήκος αυξήθηκε από 4,87 mm σε 6,84 mm και η πυκνότητα από 0,39 mm2 σε 1,18 mm2, σε έξι μήνες.

Τα αποτελέσματα διατηρήθηκαν ή ενισχύθηκαν για 12 μήνες.

Σύμφωνα με τον Δρ Παρβεζ Χουσέιν, επίκουρο καθηγητή Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και συμμετέχων στην έρευνα, «η μελέτη αποδεικνύει ότι η δραστική ουσία bimatoprost είναι ασφαλής και αποτελεσματική για την ανάπτυξη των βλεφαρίδων για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για άτομα που υποφέρουν από απώλεια, τριχόπτωση ή αραίωση.

Επίσης προσφέρεται για πρώτη φορά μια βιώσιμη, γρήγορη θεραπευτική λύση σε άτομα που έχουν χάσει τις βλεφαρίδες τους μετά από χημειοθεραπεία. Πρόκειται για μια συχνή παρενέργεια που επηρεάζει καθοριστικά την ψυχολογία και ποιότητα ζωής των ασθενών».

Πηγή: health.in.gr
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Εξοργισμένοι δηλώνουν και οι ασθενείς με αναπηρίες


Σχετικά άρθρα

Εμμηνόπαυση και καλοκαίρι: Οδηγίες για τη φροντίδα του δέρματος
Από τη Δέσποινα Αρναούτογλου, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Master Αισθητικής Ιατρικής, Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης
Ακμή: Μπορούν τα προβιοτικά να τη θεραπεύσουν;
Γράφει ο Δρ Χρήστος Στάμου, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Προϊόντα για τα μαλλιά: Πόσο απαραίτητα μας είναι;
Έρευνα από το γερμανικό Σύνδεσμο Καλλυντικών & Αρωμάτων δίνει την απάντηση
ΠΣΒΑΚ: Οι e-πωλήσεις καλλυντικών μετά την πανδημία
Η ανοδική αύξηση θα συνεχιστεί