Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Στα χέρια υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας χορηγίες εταιρειών για συνέδρια

15/7/2013 9:23:05 πμ
'Αμεση αντίδραση για το πόρισμα-"βόμβα" (video) από τον 'Α. Γεωργιάδη
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Την άμεση αντίδραση του υπουργού Υγείας προκάλεσε η αποκάλυψη του MEGA για το πόρισμα -"βόμβα" του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με το οποίο ο προϊστάμενος της διεύθυνσης φαρμάκων και φαρμακείων του υπουργείου Υγείας και μέλος της επιτροπής τιμολόγησης και αποζημίωσης καθώς και η πρώην πρόεδρος της επιτροπής τιμών φαρμάκων του υπουργείου είναι μέλη ενός φορέα, ο οποίος εμφανίζεται ως ο τελικός αποδέκτης χορηγιών από φαρμακευτικές εταιρείες για την διοργάνωση συνεδρίων.


"Έχω από την ώρα που ενημερώθηκα για το περιστατικό δώσει σαφή εντολή ότι ποτέ επί υπουργίας μου δεν θα μπορεί να επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό. Δεύτερον θα ενεργήσουμε βάση του πορίσματος, ποιες θα είναι οι περαιτέρω ενέργειές μας. Σε κάθε περίπτωση θα τηρηθεί η νομιμότητα" δήλωσε ο 'Aδωνις Γεωργιάδης.


Σε έλεγχο που έκανε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, μετά από αίτηση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για συνέδριο που διοργανώθηκε στο Βερολίνο, διαπιστώθηκε ότι φαρμακευτικές εταιρείες δεν ακολούθησαν τη νόμιμη διαδικασία για να προβούν στη χρηματοδότηση του συνεδρίου. Σύμφωνα με το έγγραφο του Ε.Ο.Φ. έκαναν δωρεά σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό εκπαιδευτικού χαρακτήρα μέσω του οποίου παρέκαμπταν τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων για να καταλήξουν τα χρήματα στον φορέα, μέλη του οποίου είναι τα δυο στελέχη του υπουργείου Υγείας. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός εκπαιδευτικού χαρακτήρα, εμφανίζεται στο έγγραφο του Ε.Ο.Φ. να λαμβάνει από μια μόνο φαρμακευτική εταιρεία 25.000 ευρώ, ενώ από άλλες 4 εταιρείες συνολικά το πόσο των 15.000 ευρώ.

Το πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που αποκάλυψε αυτή την απίστευτη διαδρομή χρήματος έγινε με σκοπό να ελεγχθεί η νομιμότητα της συμμετοχής στελεχών του υπουργείου Υγείας και γιατρών του ΕΣΥ σε διεθνές συνέδριο στο Βερολίνο το Νοέμβριο του 2012. Από τον έλεγχο αυτό προέκυψε και η συμμετοχή του προϊσταμένου της διεύθυνσης φαρμάκων και φαρμακείων του υπουργείου Υγείας σε φορέα που χρηματοδοτείται από φαρμακευτικές εταιρείες.


"Συμμετέχει σε ένα φορέα, του οποίου οι δράσεις χρηματοδοτούνται κατά ένα αδιευκρίνιστο στον παρόντα έλεγχο ποσοστό από χορηγίες φαρμακευτικών εταιρειών και λοιπές δωρεές. Στο Δ.Σ. του φορέα που συμμετέχει έχει εκλέγει στη θέση του ταμία στέλεχος μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα διαβιβασθέντα στοιχεία" γράφει μεταξύ άλλων η έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.


Δείτε το βίντεο ΕΔΩ


Πηγή: farmakopoioi.blogspot.gr / www.megatv.com

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή






Σχετικά άρθρα

ΙΣΑ: Διαμαρτύρεται για τα πρόστιμα λόγω συνταγογράφησης με εμπορική ονομασία
Και αμφισβητεί την εξειδίκευση των φαρμακοποιών στο φάρμακο
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα
Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Εγκρίθηκε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας
Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή