Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Που κάνει καλό το τρέξιμο;

24/9/2015 3:10:00 μμ
Θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι το τρέξιμο κάνει καλό στην υγεία. Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, οι άνθρωποι που τρέχουν κάθε μέρα έστω και λίγο ή με αργό ρυθμό, κινδυνεύουν λιγότερο από πρόωρο θάνατο, σε σχέση με όσους δεν τρέχουν καθόλου.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Ντακ-Τσουλ Λι του Τμήματος Κινησιολογίας του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, μελέτησαν πάνω από 55.000 άτομα ηλικίας 18 έως 100 ετών για μια περίοδο 15 ετών, για να διαπιστώσουν κατά πόσο υπάρχει σχέση ανάμεσα στο τρέξιμο και στην μακροζωία.

Από τα άτομα αυτά, τα 3.413 πέθαναν στη διάρκεια της μελέτης και, από αυτούς τους θανάτους, οι 1.217 οφείλονταν σε καρδιαγγειακά αίτια. Από το σύνολο του δείγματος, ένας στους τέσσερις ανθρώπους (ποσοστό 24%) είχε τη συνήθεια να τρέχει στον ελεύθερο χρόνο του.


Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι έτρεχαν, είχαν κατά μέσο όρο 30% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 45% μικρότερο κίνδυνο θανάτου ειδικότερα από καρδιαγγειακή αιτία (έμφραγμα ή εγκεφαλικό), σε σχέση με όσους δεν είχαν αναπτύξει τη συνήθεια να τρέχουν.


Το τρέξιμο κάνει καλό στην υγεία τόσο των ανδρών όσων και των γυναικών ανεξάρτητα από ηλικία, βάρος, κατάσταση υγείας και συνήθειες (αλκοόλ, τσιγάρο κλπ).

Η μελέτη έδειξε ότι ακόμη και όσοι τρέχουν μόνο 1 ή 2 φορές την εβδομάδα, λιγότερα από 10 χιλιόμετρα την ώρα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.


Επίσης, όσοι τρέχουν λιγότερο από 1 ώρα την εβδομάδα έχουν σχεδόν ίδιο όφελος από άποψη μειωμένης θνησιμότητας με κάποιον που τρέχει πάνω από 3 ώρες την εβδομάδα.


 


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο FDA εγκρίνει το φάρμακο για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου
Δεκάδες τα περιστατικά σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους