Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Συμβουλές ομορφιάς

τελευταία νέα

NATURE: Απαραίτητη η ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την ευλογιά των πιθήκων
Η διασπορά των περιστατικών αυξάνεται ανά τον κόσμο
Θ. Πλεύρης: Δεν θα κλείσουν φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
Δηλώσεις του υπουργού κατά την επίσκεψή του στον Οργανισμό
Ε. Σκαλτσά: Καθοριστικός ο ρόλος των φαρμακοποιών στη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης
Η καθηγήτρια αναφέρθηκε αναλυτικά για τη διάθεση αυτών των προϊόντων από τα φαρμακεία

Πως θα πετύχετε τον τέλειο καθαρισμό ανάλογα με τον τύπο δέρματός σας

8/2/2008
Καθορισμός του δέρματος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


της Ελένης Θεολόγη


Οι διάφοροι τύποι και καταστάσεις του δέρματος

Συνήθως διακρίνουμε τρεις κύριους τύπους δέρματος: φυσιολογικό, ξηρό και λιπαρό, στους οποίους προστίθενται ορισμένες διαφοροποιήσεις: δέρμα πολύ ξηρό, δέρμα λιπαρό με άφθονη ή περιορισμένη ροή σμήγματος, δέρμα μεικτό.

Σε αυτούς τους βασικούς τύπους μπορούν να προστεθούν, χρόνια ή παροδικά, διάφορες καταστάσεις: ξήρανση, αφυδάτωση, αντιδραστικότητα, ευερεθιστότητα, ροδόχρους ακμή, γήρανση κτλ.

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής, το δέρμα εξελίσσεται ανάλογα με διάφορους παράγοντες:

Τις κλιματικές, περιβαλλοντικές ή οικιακές συνθήκες: το κρύο, ο αέρας, ο ξηρός αέρας, ο ήλιος, η ρύπανση, η θέρμανση, ο κλιματισμός μπορούν να επιφέρουν ξήρανση, αφυδάτωση, ροδόχρου ακμή, πρόωρη γήρανση κτλ.

Το επαγγελματικό περιβάλλον: τα απορρυπαντικά, η σκόνη στο περιβάλλον κτλ. μπορεί να επιφέρουν ξήρανση και ευερεθιστότητα στο δέρμα, καθώς και η επαφή με υδρογονάνθρακες μπορεί να προκαλέσει ακμή.

Τους παράγοντες φυσιολογίας:

– Έλλειψη ή ανισορροπία ορμονών (εμμηνόπαυση: πιο ξηρό δέρμα, υπερανδρογονία: πιο λιπαρό δέρμα).

– Διατροφική έλλειψη βιταμινών (έλλειψη βιταμινών Α, Β6, Ε, F, PP: πιο ξηρό δέρμα, έλλειψη βιταμινών Β2 ή Η: πιο λιπαρό δέρμα, έλλειψη βασικών λιπαρών οξέων: πιο ξηρό δέρμα, πρόωρη γήρανση).

– Ύπαρξη παθολογίας (υποθυρεοειδισμός, υποπαραθυρεοειδισμός, νεφρική ανεπάρκεια, ουραιμία, εμπύρετες λοιμώδεις νόσοι, διαβήτης: πιο ξηρό δέρμα, υπερφλοιοεπινεφριδισμός: ακμή).

– Λήψη φαρμάκων (αναβολικά: πιο λιπαρό δέρμα, υποχοληστερολαιμικά, κορτικοειδή, ρετινοειδή, ορισμένα αντιυπερτασικά, κυκλοσπορίνη: πιο ξηρό δέρμα, κατάχρηση υπακτικών ή διουρητικών: αφυδατωμένο δέρμα) κτλ.

Την ηλικία: το δέρμα γίνεται πιο ξηρό με τα χρόνια, λόγω της επιβράδυνσης της έκκρισης σμήγματος και ιδρώτα.

Επομένως, τα βασικά χαρακτηριστικά του δέρματος μπορούν να τροποποιηθούν, προοδευτικά ή απότομα, ανάλογα με τις περιστάσεις.

Η διάγνωση της κατάστασης του δέρματος πρέπει να πραγματοποιείται κάθε φορά που θα απευθυνθείτε στο φαρμακοποιό σας για την επιλογή προϊόντων καθαρισμού του δέρματος, ώστε να σας δώσει το κατάλληλο προϊόν για εσάς.

Η αναγνώριση των κύριων χαρακτηριστικών του δέρματος αποτελεί το σημείο-κλειδί για την επιλογή των σωστών προϊόντων καλλυντικής περιποίησης. Αυτή η «διάγνωση» του τύπου του δέρματος και της κατάστασης, στην οποία βρίσκεται, περιλαμβάνει τρία παράλληλα στάδια:

• Οπτική εξέταση.

• Εξέταση δια της αφής.

• Διάλογο με το φαρμακοποιό.


Οπτική εξέταση

Στο πρόσωπό σας πρέπει να παρατηρήσετε:

Το χρώμα του δέρματος: ανοιχτό, φωτεινό, ματ, θαμπό, ροζ, ερυθρωπό, γκριζωπό, κέρινο κτλ. Αντικατοπτρίζει την κατάσταση της λειτουργίας των υποκείμενων αγγείων (για το χρώμα) και την ποιότητα του υδρολιπιδικού φιλμ (για την όψη, τη λάμψη). Το χρώμα μπορεί επίσης να μαρτυρά αλλοιώσεις του δέρματος.

Την υφή του δέρματος: λεπτό, σφιχτό, λείο, ακανόνιστο, παχύ κτλ. Μαρτυρά τον όγκο των σμηγματογόνων αδένων και το μέγεθος των οπών τρίχας-σμήγματος.

Τυχόν ατέλειες: ρυτίδες, γραμμές, ακμή, αλλοιώσεις ή ουλές από ακμή, πιτυρίαση, φολίδες, κοκκινίλες, ροδόχρους ακμή, χρωστικές κηλίδες κτλ. είναι επίσης σημεία που επιτρέπουν να εκτιμηθεί «ο βίος» του δέρματος.


Εξέταση δια της αφής

Η εξέταση αυτή βοηθά στην καλύτερη διάγνωση του τύπου του δέρματος, ενώ δίνει και περισσότερες πληροφορίες από την οπτική εξέταση. Πρέπει να γίνει με απολύτως καθαρά χέρια, αγγίζοντας το δέρμα με τον αντίχειρα, από το μάγουλο ως το μέτωπο και σας επιτρέπει να εκτιμήσετε:

Την υφή του δέρματος: μαλακό, πολύ απαλό, λιπαρό, τραχύ κτλ. Εξαρτάται από την ποσότητα και τη σύνθεση του υδρολιπιδικού φιλμ και κυρίως από την αναλογία της υδατικής και λιπιδικής φάσης του.

Το πάχος δέρματος (επιδερμίδα, δέρμα, υποδόριος ιστός): λεπτό, παχύ, φυσιολογικό δέρμα κτλ. Μαρτυρά τον όγκο και επομένως και τη δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων. Επίσης αντικατοπτρίζει την ποιότητα της διαδικασίας της κερατινοποίησης (διαδικασία κατά την οποία το δέρμα σκληραίνει και γίνεται πιο εύθραυστο με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με τον τύπο του δέρματος. Επέρχεται γρηγορότερα στα ξηρά και κανονικά δέρματα και πιο αργά στα λιπαρά.).

Τη θερμοκρασία του (προσοχή! λάβετε υπόψη τις εξωτερικές κλιματικές συνθήκες): παρέχει στοιχεία για την κατάσταση των δερματικών αγγείων (παράδειγμα: ένα δέρμα με ροδόχρου ακμή είναι συχνά ζεστό, λόγω της μόνιμης αγγειοδιαστολής των μικρών αγγείων του δέρματος).

Την ελαστικότητα και τη σταθερότητά του (δηλαδή την έλλειψη ευθραυστότητας): που αντικατοπτρίζει τις μηχανικές ιδιότητες της επιδερμίδας.

Την ενδεχόμενη παρουσία ρυτίδων από αφυδάτωση, δηλαδήμικρών εγκάρσιων γραμμών, ορατών κυρίως στα μάγουλα όταν οι μυς συσπώνται, οι οποίες εξαφανίζονται μόλις χαλαρώσει η πίεση (αν χαμογελάσετε, θα εμφανιστούν οι τυχόν ρυτίδες και θα φανεί αν το δέρμα σας είναι αφυδατωμένο ή όχι).


Διάλογος με το φαρμακοποιό

Όταν θα ζητήσετε συμβουλές από το φαρμακοποιό, πιθανόν να σας θέσει κάποιες σύντομες, ανοιχτές και εύστοχες ερωτήσεις που θα τον βοηθήσουν να επιβεβαιώσει τη διάγνωση για τον τύπο του δέρματός σας ή να την κάνει πιο ακριβή, καθορίζοντας καλύτερα τις ανάγκες αλλά και τις προσδοκίες σας.

Οι ερωτήσεις που μπορεί να σας θέσει ο φαρμακοποιός

• Πώς είναι το δέρμα σας αυτή τη στιγμή; Πώς το αισθάνεστε;

• Πώς το καθαρίζετε;

• Πώς το περιποιείστε συνήθως, τι είδους προϊόντα χρησιμοποιείτε;

• Πώς αντιδρά το δέρμα σας στο σαπούνι, στο νερό της βρύσης, στο κρύο, στον ήλιο;

• Ποιες είναι οι περιβαλλοντολογικές συνθήκες ζωής και εργασίας σας (εξωτερικός-εσωτερικός χώρος, ατμόσφαιρα που υπερθερμαίνεται, κλιματισμός κτλ.), και ο τρόπος ζωής σας (διατροφή, κάπνισμα, αθλητικές δραστηριότητες κτλ.);

• Περνάτε καταστάσεις στρες ή υπερκόπωσης; (το στρες εντείνει κάθε διαταραχή του δέρματος)

• Υπάρχει κάποια παθολογική κατάσταση;

• Παίρνετε φάρμακα και αν ναι, ποια είναι αυτά;

1 Το υδρολιπιδικό φιλμ (FHL) είναι η φυσική λιπαρότητα που πρέπει να έχει το δέρμα, δηλ. η ιδανική αναλογία λίπους και νερού, η οποία προστατεύει το δέρμα από εξωτερικούς παράγοντες, όπως ρύπους, κρύο κτλ., καθώς και από τη γήρανση (ρυτίδες κτλ.). Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και πρόσφερε σπουδαία «εκπαιδευτικά» δώρα σε πέντε τυχερούς
Τα μέτρα δεν στοχεύουν στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, επισημαίνουν τα μέλη


Σχετικά άρθρα

Ακμή: Μπορούν τα προβιοτικά να τη θεραπεύσουν;
Γράφει ο Δρ Χρήστος Στάμου, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Προϊόντα για τα μαλλιά: Πόσο απαραίτητα μας είναι;
Έρευνα από το γερμανικό Σύνδεσμο Καλλυντικών & Αρωμάτων δίνει την απάντηση
ΠΣΒΑΚ: Οι e-πωλήσεις καλλυντικών μετά την πανδημία
Η ανοδική αύξηση θα συνεχιστεί
Τριχόπτωση: Φταίει μόνο η άνοιξη για την εμφάνισή της;
Μερικές φορές οι απαντήσεις δεν είναι τόσο απλές