Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Τέχνη & πολιτισμός

τελευταία νέα


Πίνακα αντιστοίχισης των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ουκρανία εξέδωσε η FIP

18/4/2022 2:03:22 πμ
Προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των προσφύγων στις χώρες υποδοχής
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Περισσότεροι από 4,6 εκατ. άνθρωποι από την Ουκρανία (άνω του 10% του πληθυσμού) έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε άλλες χώρες, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έως τις 12 Απριλίου, τα οποία επικαλείται η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP). Οι πρόσφυγες αναζητούν ένα ασφαλές μέρος για να ζήσουν, ενώ έχουν ανάγκες για φάρμακα που συχνά αφορούν χρόνιες παθήσεις.

Η FIP, με στόχο να βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας στις χώρες που τους φιλοξενούν, συνεργάστηκε με το Ουκρανικό Φαρμακευτικό Επιμελητήριο και από κοινού δημιούργησαν πίνακες αντιστοίχισης των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ουκρανία με αυτών που υπάρχουν σε άλλες χώρες. Οι πίνακες περιλαμβάνουν φάρμακα για ασθενείς που έχουν ανάγκη να συνεχίσουν απρόσκοπτα την αγωγή τους, π.χ. σε περιπτώσεις όπως: άσθμα, ΧΑΠ, ψυχικές παθήσεις, καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτης, αλλά και αντισυλληπτικά. 
Τα φάρμακα κατηγοριοποιούνται ανά δραστική ουσία, ενώ δίνονται στοιχεία για εμπορικές ονομασίες, κατασκευαστές και φύλλα οδηγιών. Στην εργασία αυτή βοήθησε σημαντικά η ακαδημαϊκή φαρμακοποιός από την Ουκρανία Dr Iryna Vlasenko.

Εν τω μεταξύ στην Ελλάδα, ξεκίνησε από χθες, 14/4 να λειτουργεί ειδική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τους πρόσφυγες. Η Γραμμή 10306 στην επιλογή 4 λειτουργεί στα ουκρανικά, στα ρωσικά και στα ελληνικά με τη βοήθεια ψυχολόγων που κατάγονται από την Ουκρανία. Η υπηρεσία λειτουργεί τις καθημερινές 9:00-21:00, είναι δωρεάν και ανώνυμη.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με αντικείμενο τα χαρακτηριστικά ασφαλείας στη συσκευασία των φαρμάκων






Σχετικά άρθρα

«Έρωτας και Αναπηρία!»
Εκδήλωση του Κέντρου Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ
Περίπατος στην Αιόλου για την ιστορία της περιοχής και των φαρμακείων της
Διοργανώνεται από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και το Greek Cultural Institute
ΣΕΦΑΡ – ΣΥΦΑΡΤ: «Ανεβάζει» παιδική θεατρική παράσταση
Στο πλαίσιο των δράσεων του Ομίλου «Κάντο Αγάπη»
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού
Με το τραγούδι: «It’s Giving Time (The Red Cross 2100 Anthem)»