Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


PGEU: Εφιστά την προσοχή της Ε.Ε. για την τιμολόγηση των φαρμάκων

7/12/2020 5:58:48 μμ
Και τις πολιτικές αποζημίωσης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια σημαντική διάσταση στις προσπάθειες για πιο προσιτές τιμές στα φάρμακα είναι οι πολιτικές τιμολόγησης και αποζημίωσής τους, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακοποιών (PGEU), τονίζοντας ότι λόγω της οικονομικής κρίσης το 2008, ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ υιοθέτησαν πολιτικές περιορισμού του κόστους στο φαρμακευτικό τομέα για να μειώσουν τον αντίκτυπο των φαρμακευτικών δαπανών στους δημόσιους προϋπολογισμούς.

Παράλληλα, η αυξανόμενη κυκλοφορία καινοτόμων φαρμάκων υπήρξε μεγάλη πρόκληση ακόμη και για χώρες υψηλού εισοδήματος στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, γιατί προκαλούν προβλήματα πρόσβασης των ασθενών λόγω της υψηλής τιμής τους.

Η PGEU αναφέρει ότι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, σε κάποιες περιπτώσεις οι τιμές των νέων φαρμάκων δεν αντιστοιχούν στα οφέλη τους για την υγεία και παρατηρεί ότι στην Ευρώπη έχουν υιοθετηθεί επιζήμια μοντέλα τιμολόγησης, καθώς τείνουν να επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα φαρμάκων και να μετατοπίζουν την επιβάρυνση του κόστους των φαρμάκων στους ασθενείς, ενώ κάνει λόγο για «έλλειψη χρηματοοικονομικής κάλυψης και προστασίας σε φαρμακευτικά προϊόντα».

Παράλληλα θέτει θέμα βιωσιμότητας των κοινοτικών φαρμακείων, λόγω των πολιτικών περιορισμού του κόστους.

Η PGEU προτείνει καλύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τις αποφάσεις τιμολόγησης (ώστε αυτές που λαμβάνονται από μια χώρα να μην έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε άλλη χώρα) αλλά και την αξιολόγηση της σχέσης κόστους - αποτελεσματικότητας των φαρμάκων και τις εκτιμήσεις της προστιθέμενης θεραπευτικής αξίας.

Τέλος, ζητά να γίνεται κατά διαστήματα επαναξιολόγηση των πολιτικών αποζημίωσης λαμβάνοντας υπόψη αλλαγές στη φαρμακευτική αγορά και στον πληθυσμό. 
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών