Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος: απάντηση σε καταγγελίες γιατρών

22/9/2008
Σχετικά με το θέμα εμβολιασμών στα φαρμακεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Ένας απρόσμενος «πόλεμος» μεταξύ γιατρών και φαρμακοποιών άρχισε σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων στην Κύπρο, όταν ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (Π.Ι.Σ.) εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας τους φαρμακοποιούς να σταματήσουν να χορηγούν εμβόλια της γρίπης σε πελάτες τους.

Αποτέλεσμα ήταν να αντιδράσει ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο οποίος σε δική του ανακοίνωση άφησε και αιχμές για εμπορικές συναλλαγές από πλευράς των γιατρών.

Ο Π.Ι.Σ. στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «ορισμένοι φαρμακοποιοί εμβολιάζουν πελάτες τους και ειδικά αυτή την περίοδο με το εμβόλιο της γρίπης. Είναι γνωστό ότι το εμβόλιο της γρίπης αλλά και κάθε άλλο εμβόλιο γίνεται μετά από ολοκληρωμένη κλινική εξέταση. Ο εμβολιασμός είναι ιατρική πράξη και ως εκ τούτου ο φαρμακοποιός δεν έχει το δικαίωμα να την εκτελεί». Ο Π.Ι.Σ. εφιστά την προσοχή των φαρμακοποιών, «να ασχολούνται μόνο με το αντικείμενό τους και όχι με ιατρικές πράξεις, οι οποίες πρέπει να γίνονται από γιατρούς ενημερωμένους για την ιατρική κατάσταση κάθε ασθενή». Η ανακοίνωση του Π.Ι.Σ. αναφέρει επίσης ότι «ορισμένοι φαρμακοποιοί χορηγούν αντιβιοτικά φάρμακα σε ασθενείς χωρίς να τους παρουσιαστεί ιατρική συνταγή».

Η ανακοίνωση του Π.Ι.Σ. προκάλεσε την οργή των φαρμακοποιών και μερικές ώρες αργότερα ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος πέρασε στην αντεπίθεση.

Σε δική του ανακοίνωση αναφέρει ότι «τα κίνητρα και η χρονική στιγμή που ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος επέλεξε να εγείρει θέμα εμβολιασμού πολιτών από φαρμακοποιούς, ξενίζουν» και προσθέτει ότι «είναι άστοχη και αυθαίρετη η επίκληση δήθεν απαγορευτικής ρύθμισης για το ίδιο θέμα. Οι φαρμακοποιοί με κανένα τρόπο δε διεκδικούν την εκτέλεση ιατρικών πράξεων. Απλά ενίοτε ανταποκρίνονται, αφιλοκερδώς, σε αιτήματα πολιτών, θεωρώντας ότι η νομοθεσία και η επιστημονική κατάρτισή τους δεν τους απαγορεύουν να εκτελούν την ίδια πράξη που εκτελείται από άλλους λειτουργούς υγείας, ακόμα και κατά τη διενέργεια των σχολικών εμβολιασμών». «Σεβασμός προς το ιατρικό λειτούργημα υπάρχει», τονίζει ο Παγκύπριος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο οποίος όμως κάνει τη δική του έμμεση καταγγελία, απευθύνοντας προτροπή «και στους γιατρούς, ώστε να υπάρξει επιτέλους διαχωρισμός της ιατρικής πράξης από την εμπορική εκμετάλλευση του φαρμάκου».


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

«Δώσε ανάσα σε όλους: Πρόσβαση στα εισπνεόμενα φάρμακα για κάθε ασθενή!»






Σχετικά άρθρα

Αλυσίδα φαρμακείων στις ΗΠΑ οδηγείται σε πτώχευση για 2η φορά
Αμφίβολο το μέλλον των 1200 καταστημάτων της
Τρία φαρμακεία στην Αττική έχασαν πάνω από 5000 ευρώ το καθένα
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες για την πρόσφατη απάτη
Μεγαλύτερο ρόλο στη διαχείριση του άσθματος διεκδικούν οι φαρμακοποιοί
Η αξία τους αναγνωρίζεται από διεθνείς φορείς
ΦΣΑ: Ηλεκτρονική απάτη με την εταιρεία Revolut
Οι «πληγέντες» καλούνται να στείλουν σχετικά στοιχεία στον Σύλλογο