Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Συμβουλές ομορφιάς

τελευταία νέα

Βγήκε η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ για την υποβολή των συνταγών
Πρέπει να επικαιροποιηθούν τα προγράμματα των φαρμακείων, επισημαίνει ο ΦΣΘ
1,6 δισ. ευρώ πληρώσαμε από την τσέπη μας για φάρμακα το 2021
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ για λογαριασμό του ΣΦΕΕ

Μυστικά του μακιγιάζ για ευτυχισμένο νέο... look!

12/1/2011
Φροντίδα και υγεία της γυναικείας επιδερμίδας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

 

Άλλη µια χρονιά περνά στην ιστορία και η αγωνία των περισσότερων γυναικών είναι το πώς θα γίνει αυτό το πέρασµα όσο το δυνατόν πιο… ανώδυνο αλλά και «αόρατο», χωρίς να αφήσει δηλαδή τα ανεπιθύµητα ίχνη του στην οµορφιά και την υγεία της γυναικείας επιδερµίδας.

 

Το απόσπασµα που ακολουθεί από το σχετικό κεφάλαιο του βιβλίου «Κοσµητολογία – η συµβουλή του φαρµακοποιού» των εκδόσεων «Φαρµακευτικός Κόσµος», προσφέρει χρηστικές πληροφορίες και συµβουλές σχετικά µε όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τα προϊόντα µακιγιάζ του φαρµακείου.

 

 

Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΓΧΡΩΜΟΥ ΜΑΚΙΓΙΑΖ

 

Η βάση του έγχρωµου µακιγιάζ περιέχει χρώµατα που επιτρέπουν τη διόρθωση ορισµένων ατελειών του δέρµατος. Μπορεί επίσης να παρέχει και «φροντίδα», διότι συχνά περιέχει ενυδατικές, καταπραϋντικές και µαλακτικές ουσίες, ουσίες κατά των ερεθισµών κτλ. Κάθε τόνος έχει διορθωτικές ιδιότητες και, εποµένως, προορίζεται για διαφορετικές χρήσεις.

 

Οι στόχοι

 • Να γίνει οµοιόµορφη η απόχρωση του δέρµατος, να φωτιστεί ή να αναδειχθεί.
 • Να τονιστεί η λάµψη του δέρµατος.
 • Να διορθωθεί η βασική απόχρωση του δέρµατος (κιτρινωπό, γκριζωπό, κοκκινωπό δέρµα κτλ.)
 • Να µειωθούν οι µικρές ατέλειες (κοκκινίλες, κύκλοι, σπυράκια, κηλίδες, ουλές κτλ.).
 • Να διευκολυνθεί το µακιγιάζ, να αποκτήσει φως, να παραταθεί η διάρκειά του και να γίνει πιο επίσηµο.

Οι µορφές

 

Υγρό ή κρεµώδες γαλάκτωµα / Στικ

 

Η συµβουλή

 • Να βάζετε την έγχρωµη βάση αντί για την κρέµα ηµέρας ή µετά από αυτήν και πριν από το µέικ-απ, τοπικά (µύτη, πηγούνι, µέτωπο, κύκλοι κάτω από τα µάτια κτλ.) ή στο σύνολο του προσώπου, ανάλογα µε το προϊόν που έχετε επιλέξει και το αποτέλεσµα που επιθυµείτε.
 • Να την απλώνετε καλά ώσπου να απορροφηθεί πλήρως, ώστε να παραµένει µόνο µια πολύ λεπτή στρώση.

 

ΠΡΟΪΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΥΡΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ

 

Οι στόχοι

 • Να φωτιστούν οι κύκλοι για να απαλυνθεί η εικόνα τους.
 • Να καλυφθούν ενδεχόµενες ατέλειες του δέρµατος (σπυριά, κοκκινίλες, ουλές κτλ.).

Οι µορφές

 

Υγρό, σε φιαλίδια / Κρέµα, σε βαζάκια, σε σωληνάρια / Άνυδρο, σε στικ, κραγιόν ή στυλό.

 

Η συµβουλή

 • Να επιλέξετε προϊόν µε απόχρωση έναν τόνο πιο ανοιχτό από εκείνον του µέικ-απ.
 • Να απλώσετε µε το ένα δάχτυλο µια πολύ µικρή ποσότητα του προϊόντος, πριν και / ή µετά το µέικ-απ, πάνω στη σκούρα ζώνη των κύκλων, κάθετα στην εσωτερική γωνία του µατιού και, ενδεχοµένως, και σε άλλες ζώνες που θέλετε να καλύψετε.
 • Να το «σβήσετε» µε την άκρη των δαχτύλων και στη συνέχεια µε ελαφρά χτυπηµατάκια, ώστε να απορροφηθεί καλά και να σταθεροποιηθεί.

 

ΤΟ ΜΕΪΚ-ΑΠ

 

Το µέικ-απ αποτελεί τη θεµελιώδη βάση του µακιγιάζ, καθώς επιτρέπει να αποκτήσει το δέρµα µια οµοιόµορφη όψη, πάνω στην οποία θα τοποθετηθούν στη συνέχεια τα χρώµατα που θα διαµορφώσουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου και θα τα αναδείξουν.

 

Ανάλογα µε την περιεκτικότητά του (8-30%) σε χρωστικές, θα είναι περισσότερο ή λιγότερο καλυπτικό για να διορθώσει διάφορες οπτικές ατέλειες. Ωστόσο, θα είναι πάντα εύκολο να απλωθεί και να δουλευτεί για ένα φυσικό αποτέλεσµα.

 

Οι στόχοι

 • Να γίνει οµοιόµορφη και κανονική η απόχρωση και η υφή του δέρµατος, ώστε να αποκτήσει το πρόσωπο λάµψη.
 • Να αποκτήσει το δέρµα βελούδινη και µατ όψη.
 • Να καλυφθούν ή να µειωθούν οι µικροατέλειες του δέρµατος.
 • Να προστατευθεί και να ενυδατωθεί το δέρµα.

 

Το µακιγιάζ των µατιών

 

Η ΣΚΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΛΕΦΑΡΑ

 

Οι στόχοι

 • Να φωτιστεί το βλέµµα.
 • Να τονιστεί το χρώµα της ίριδας των µατιών.
 • Αν απαιτείται, να αλλάξει ο όγκος των βλεφάρων.

Οι µορφές

 

 Πούδρα (σε βαζάκι) / Υγρή κρέµα (σε φιαλίδιο) / Άνυδρη (µολύβι, στικ).

 

Η συµβουλή

 • Να επιλέξετε το χρώµα των σκιών σε αρµονία µε τα ρούχα και την έντασή τους ανάλογα µε τη µορφολογία του µατιού: τα σκούρα χρώµατα «σκάβουν» το βλέφαρο και δίνουν βάθος, ενώ τα ανοιχτά χρώµατα το κάνουν να βγει προς τα έξω και να φαίνεται ανάγλυφο.
 • Να βάφετε από την εσωτερική γωνία του µατιού προς την εξωτερική. Να ξεκινήσετε µε τα πιο φωτεινά χρώµατα και να τελειώσετε µε τα πιο σκούρα. Έτσι µπορείτε να εντείνετε προοδευτικά τους τόνους και να εµποδίσετε τις σκούρες αποχρώσεις να απλώσουν στις περιοχές που πρέπει να µείνουν ανοιχτόχρωµες και φωτεινές.

 

Διορθωτικό µακιγιάζ µατιών

 

Παίζοντας µε τα χρώµατα και µε τον τρόπο εφαρµογής, έχουµε τη δυνατότητα να κρύψουµε ορισµένα ελαττώµατα των µατιών.

 

Στρογγυλά µάτια

 

 Προκειµένου να δείξει το µάτι πιο µακρύ, να σχεδιάσετε µια σκούρα γραµµή στη ρίζα των άνω βλεφαρίδων και να την «τραβήξετε» προς τα έξω. Στη συνέχεια, να βάλετε σκιά στην εσωτερική γωνία του κάτω βλεφάρου. Για να µειωθεί η καµπύλη του άνω βλεφάρου, να σχεδιάσετε µια γραµµή σε σχήµα µισοφέγγαρου µε µια σκούρα σκιά, ξεκινώντας από την εξωτερική γωνία του µατιού. Να ξανασχεδιάσετε τα φρύδια, ώστε να τα επιµηκύνετε και να τα πυκνώσετε. Να εφαρµόσετε, τέλος, πολλές στρώσεις από µάσκαρα, επιµένοντας στις εξωτερικές βλεφαρίδες.

 

Mάτια που εξογκώνονται

 

Για να τα τονώσετε, να χρησιµοποιήσετε µια µατ και σκούρα σκιά στο κινητό βλέφαρο. Να σχεδιάσετε µια σκούρα γραµµή στη ρίζα των βλεφαρίδων, τονίζοντας την εξωτερική γωνία των µατιών. Να φτιάξει το σχήµα των φρυδιών, όπως αναφέρεται στο στρογγυλό µάτι. Να εφαρµόζετε τη µάσκαρα µε ιδιαίτερη έµφαση στις εξωτερικές βλεφαρίδες.

 

Σκοτεινά ή πολύ µικρά µάτια

 

Να επιλέγονται ανοιχτά χρώµατα που θα απλώνονται κυρίως στην εξωτερική γωνία των µατιών. Να αποφεύγετε την εφαρµογή µαύρου µολυβιού ή κολ για την εσωτερική γωνία του κάτω βλεφάρου, γιατί αυτό θα δείξει ακόµα πιο µικρό το µάτι. Αντιθέτως, να χρησιµοποιείτε καφέ µολύβι στη ρίζα των κάτω βλεφαρίδων και άσπρο ή γαλάζιο µολύβι στο εσωτερικό του κάτω βλεφάρου. Να διορθώσετε τη γραµµή των φρυδιών, αν είναι πολύ παχιά, µε αποτρίχωση. Να µη βάζετε πολύ µάσκαρα.

 

Μάτια µε κλίση προς τα κάτω

 

Για να δείξει το µάτι πιο ίσιο, να σχεδιάσετε µια πολύ λεπτή γραµµή µε «eye liner» ή µε µολύβι στη ρίζα των άνω βλεφαρίδων, ξεκινώντας από την εσωτερική γωνία του µατιού, χωρίς να την ανεβάζετε προς την εξωτερική γωνία. Η σκιά να απλώνεται ανοδικά προς την εξωτερική γωνία για να δείξει πιο ευθύς ο άξονας του µατιού. Να σχεδιάσετε ένα µισοφέγγαρο µε µια σκούρα σκιά για να δείξει µεγαλύτερη η καµπύλη του βλεφάρου. Να ανασηκώσετε ελαφρώς τη γραµµή των φρυδιών, ξανασχεδιάζοντας τα προς τα πάνω και, εάν είναι αναγκαίο, αποτριχώνοντας το άκρο τους. Τέλος, να εφαρµόζετε πολύ µάσκαρα από την εσωτερική γωνία του µατιού µέχρι τη µέση του βλεφάρου και λιγότερη στην εξωτερική γωνία.

 

Μάτια πολύ κοντά µεταξύ τους

 

Να σχεδιάζετε µια σκούρα γραµµή στη ρίζα των άνω και κάτω βλεφαρίδων. Να εφαρµόζετε την ανοιχτόχρωµη σκιά στην εσωτερική γωνία του µατιού και τη σκούρα στην εξωτερική.

 

Μάτια πολύ µακριά µεταξύ τους

 

Να εφαρµόζετε τη σκούρα σκιά στην εσωτερική γωνία του µατιού και την ανοιχτόχρωµη στην εξωτερική γωνία.

 

 

Η ΜΑΣΚΑΡΑ

 

Οι στόχοι

 • Να δείχνουν οι βλεφαρίδες πιο µακριές, πιο κυρτές και πιο πυκνές και παράλληλα να προστατευτούν.
 • Να ενταθεί το χρώµα τους.
 • Να «ανοίξει» το βλέµµα.

Οι µορφές

 • Κρέµα ή άνυδρη (σε φιαλίδιο µε ενσωµατωµένο βουρτσάκι) / Πλάκα σε επίπεδο βαζάκι: χρησιµοποιείται µε υγρό βουρτσάκι.

Η συµβουλή

 • Να επιλέγετε το χρώµα της µάσκαρας ανάλογα µε τη γενική χρωµατική αρµονία και τη µόδα. Το µαύρο παραµένει πάντα η πρώτη προτίµηση, αλλά υπάρχουν και πιο απαλοί τόνοι: καφέ, µπλε, δαµασκηνί κτλ. Όσον αφορά τα πολύ έντονα χρώµατα, είναι καλύτερα να χρησιµοποιούνται πάνω σε µια στρώση από µαύρη µάσκαρα και µόνο στις άκρες των βλεφαρίδων (αυτό κάνει το βλέµµα να δείχνει πιο έντονο και πιο φυσικό).
 • Για να µην κολλήσουν οι βλεφαρίδες µεταξύ τους, πριν από την εφαρµογή, να αφαιρείτε την περίσσεια προϊόντος που συσσωρεύεται στο βουρτσάκι, πατώντας το σε ένα µαντιλάκι και όχι τρίβοντάς το στο λαιµό του φιαλιδίου (έτσι αποφεύγεται η συσσώρευση ξεραµένης µπογιάς στο άνοιγµα του φιαλιδίου, κάτι που µε τον καιρό µπορεί να κάνει το άνοιγµα να φράξει και το προϊόν να αλλοιωθεί).
 • Σε πολύ καλά καθαρισµένες βλεφαρίδες, να απλώσετε τη µάσκαρα από τη βάση των βλεφαρίδων προς την άκρη τους, κινώντας το βουρτσάκι µε κινήσεις µπρος-πίσω. Να εφαρµόζεται πρώτα στις άνω βλεφαρίδες και µετά στις κάτω.
 • Για πιο έντονο αποτέλεσµα, να επαναλάβετε την εφαρµογή, αφού περιµένετε να στεγνώσει η πρώτη στρώση.
 • Μετά την εφαρµογή, να χρησιµοποιήσετε ένα χτενάκι βλεφαρίδων για να ενοποιήσετε την κατανοµή του προϊόντος και να ξεχωρίσετε τις βλεφαρίδες.

 

Το µακιγιάζ των χειλιών

 

ΤΟ ΚΡΑΓΙΟΝ ΤΩΝ ΧΕΙΛΙΩΝ

 

Οι στόχοι

 

 Να αλλάξει το φυσικό χρώµα των χειλιών, ώστε να γίνει πιο ελκυστικό και να δοθεί λάµψη στο σύνολο του προσώπου.

 

Οι µορφές

 

Στικ / Στυλό / Κραγιόν / Φιαλίδιο (εφοδιασµένο µε απλικατέρ) / Βαζάκια και παλέτες

 

Η συµβουλή

 

 Το χρώµα του κραγιόν να επιλέγεται σε αρµονία µε το σύνολο του µακιγιάζ (ή θερµά ή ψυχρά χρώµατα) και µε τα ρούχα.

 

 

ΤΟ ΛΙΠ-ΓΚΛΟΣ

 

Το λιπ-γκλος είναι συνήθως διαφανές ή σε παστέλ χρώµα και χρησιµοποιείται είτε µόνο του, για να δώσει λάµψη στα χείλη, να τονίσει το φυσικό τους χρώµα ή να το τροποποιήσει ελαφρώς, είτε πάνω από το κραγιόν των χειλιών για να ενισχύσει τη λάµψη του. Επίσης µπορεί να έχει έντονο χρώµα, άρα χρησιµοποιείται, όπως και το κραγιόν, για να δώσει χρώµα στα χείλη αλλά µε έξτρα λάµψη.

 

Το µακιγιάζ και η ηλικία

 

Με τα χρόνια το δέρµα υφίσταται πολλές αλλαγές και ανάλογα θα πρέπει να προσαρµόζεται και το µακιγιάζ. Με την ηλικία, το δέρµα ξηραίνεται, αποκτά κηλίδες, χάνει τη ρόδινη όψη του και µερικές φορές έχει την τάση να παίρνει µια κιτρινωπή απόχρωση. Θα πρέπει λοιπόν να αποκτήσουµε καινούριες συνήθειες µακιγιάζ, εφαρµόζοντας τους εξής δύο βασικούς κανόνες:

 • οι ανοδικές γραµµές κάνουν τα χαρακτηριστικά να δείχνουν πιο νεανικά, ενώ οι καθοδικές γραµµές τα τονίζουν
 • τα ανοιχτά χρώµατα δίνουν όγκο, ενώ τα σκούρα τονίζουν τις ρυτίδες και τις χαρακιές.

 

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΠΟΥ «ΑΦΑΙΡΕΙ» ΧΡΟΝΙΑ

 • Να σβήνονται όλες οι δυσχρωµίες του δέρµατος βάζοντας προϊόν για τους µαύρους κύκλους, είτε µε πινέλο είτε µε την άκρη των δαχτύλων. Στη συνέχεια να «σβήνεται» το προϊόν µε ελαφρά χτυπηµατάκια, ώστε να ενοποιηθεί µε το δέρµα χωρίς να τονιστούν οι ρυτίδες. Μπορεί επίσης να χρησιµοποιηθεί βάση ή µέικ-απ σε λευκό χρώµα για να δοθεί φως ή σε ροζ για υγιή όψη (το τελευταίο δεν ενδείκνυται ωστόσο σε άτοµα µε διάχυτες κοκκινίλες).
 • Να χρησιµοποιείται ένα µέικ-απ ενυδατικό, µε υγρή υφή και ανοιχτό χρώµα, και να εφαρµόζεται µε σφουγγαράκι για περισσότερη διαφάνεια.
 • Να χρησιµοποιείται πούδρα για να γίνει ενιαίο το χρώµα της επιδερµίδας (είναι βασικό αυτό, αν δεν χρησιµοποιείται µέικ-απ) και να δείχνει πιο µατ, καθώς και για να σταθεροποιηθεί το µακιγιάζ και να µαλακώσουν τα χρώµατα. Να απλώνεται µε πινέλο για ελαφρύ αποτέλεσµα ή µε βαµβάκι και µε ελαφρά χτυπηµατάκια µε ένα ελαφρώς υγρό σφουγγαράκι για µατ αλλά και µεταξένια όψη.
 • Να επιλέγεται µατ ρουζ, µε γλυκό χρώµα, κατά προτίµηση σε µορφή πούδρας, και να εφαρµόζεται ψηλά προς το εξωτερικό του προσώπου. Να απλώνεται από τον κρόταφο προς τα µήλα, ώστε η έντασή του να είναι µεγαλύτερη προς τις ρίζες των µαλλιών. Τα όριά του, ωστόσο, θα πρέπει να µην είναι σαφή, ώστε το αποτέλεσµα να δείχνει πιο φυσικό.
 • Να «ανοίξει» το βλέµµα:

- χρησιµοποιώντας µολύβι σε απόχρωση πολύ ανοιχτού γαλάζιου στο εσωτερικό του βλεφάρου (το καθαρό λευκό µπορεί να κάνει το βάθος του µατιού να δείχνει πιο κίτρινο)

- μακιγιάροντας το εσωτερικό ήµισυ του πάνω βλεφάρου µε ανοιχτά χρώµατα και το εξωτερικό ήµισυ µε πιο σκούρο χρώµα, επιλέγοντας ανάµεσα σε ουδέτερες και φυσικές αποχρώσεις (µπεζ ροζέ, καφέ ροζέ, γκρι-καφέ, καφέ ποντικί κτλ.) και τραβώντας τις σκιές προς τα πάνω – να προτιµάται υφή µεταξένια και µατ κατά την εφαρµογή

- βάζοντας µάσκαρα στις βλεφαρίδες από πάνω προς τα κάτω και επιµένοντας στην εξωτερική γωνία

- βουρτσίζοντας τα φρύδια προς τα πάνω και καλύπτοντάς τα ελαφρά µε λίγες γραµµές µολυβιού µε ξηρή µύτη ή µε λίγη σκιά βλεφάρων, στην απόχρωση των τριχών και στη συνέχεια ενοποιώντας το σύνολο µε το βουρτσάκι.

 • Να ξανασχεδιάζεται το περίγραµµα του στόµατος µε µολύβι στο χρώµα του δέρµατος, σηκώνοντας ελαφρά τις γωνίες για να αντισταθµιστούν οι ρυτίδες και τονίζοντας πολύ ελαφρά το κάτω χείλος για να αποκτήσει όγκο. Να επιλέγονται γλυκές αποχρώσεις του κόκκινου (καφέ-ροζ, κοραλλί κτλ.).
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σε εξέλιξη και η μελέτη του για τη διενέργεια rapid tests στα φαρμακεία
Δημήτρης Οικονομάκης, Ειδικός Εφαρμογών Διαιτολογίας


Σχετικά άρθρα

Εμμηνόπαυση και καλοκαίρι: Οδηγίες για τη φροντίδα του δέρματος
Από τη Δέσποινα Αρναούτογλου, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Master Αισθητικής Ιατρικής, Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης
Ακμή: Μπορούν τα προβιοτικά να τη θεραπεύσουν;
Γράφει ο Δρ Χρήστος Στάμου, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Προϊόντα για τα μαλλιά: Πόσο απαραίτητα μας είναι;
Έρευνα από το γερμανικό Σύνδεσμο Καλλυντικών & Αρωμάτων δίνει την απάντηση
ΠΣΒΑΚ: Οι e-πωλήσεις καλλυντικών μετά την πανδημία
Η ανοδική αύξηση θα συνεχιστεί