Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Τέχνη & πολιτισμός

τελευταία νέα


Μια γιγάντια και υπέροχη τοιχογραφία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

11/4/2017 11:56:27 πμ
"Ζήσε δύο φορές" είναι το συγκινητικό μήνυμα για τη δωρεά οργάνων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια τοιχογραφία 500 τετραγωνικών μέτρων με το μήνυμα «Ζήσε δύο φορές», κοσμεί πλέον την πρόσοψη του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, με σκοπό την προώθηση της δωρεάς οργάνων. Πρόκειται για ένα έργο που συντόνισε και υλοποίησε, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, η ομάδα "Urban Act", με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών "Same84" και "Apset".


"Η τοιχογραφία θα μείνει για χρόνια να ενημερώνει, να ευαισθητοποιεί και να βάζει τους συμπολίτες μας, ιδιαίτερα τη νέα γενιά, να σκέφτονται για την αξία της ανθρώπινης ζωής, τόσο κατά τη ζωή όσο και μετά το θάνατο" ανέφερε, κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραγκιόζης.


Η ιδέα για τη δημιουργία της τοιχογραφίας προέκυψε τον Οκτώβριο του 2016, όταν ο Σύλλογος, αντί να κάνει μια καμπάνια για την ευαισθητοποίηση της δωρεάς οργάνων, αποφάσισε να κάνει κάποια παρέμβαση με τη μορφή ενός έργου που θα μείνει στην πόλη, ώστε το μήνυμα υπέρ της δωρεάς οργάνων να είναι διαχρονικό.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγκιόζη, ο χρόνος αναμονής ενός πτωματικού μοσχεύματος για έναν που περιμένει νεφρό ήταν το 2016 περίπου 10 χρόνια, γεγονός απαγορευτικό για αυτούς που δεν θα προλάβουν να γευτούν το δώρο αυτό της ζωής. Βέβαια, σύμφωνα με στοιχεία του 2017, πολλοί περισσότεροι είναι εκείνοι που σκέφτηκαν και τελικά αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανα των οικείων τους που χάθηκαν, δίνοντας ελπίδες για καλύτερα ποσοστά αυτή τη χρονιά.


Μια αισθητικά όμορφη τοιχογραφία και ένα μήνυμα σοβαρό και ταυτόχρονα συγκινητικό θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να έχουμε επιτέλους μια ανάσα στις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα.

Ήδη, σύμφωνα με το συντονιστή της ομάδας Urban Act, Κυριάκο Ιωσηφίδη, η τοιχογραφία έχει μεγάλη απήχηση: "Πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα είναι πολύ ικανοποιητικό. Βλέπουμε τον κόσμο που σταματάει και φωτογραφίζει και είδαμε οικογένειες να περνούν από τον απέναντι δρόμο με τα παιδιά τους, να ρωτούν και να τους εξηγούμε τι κάνουμε και τι είναι η δωρεά οργάνων" είπε σχετικά ο κ. Ιωσηφίδης. Πρόσθεσε δε ότι «η ιδέα του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης ήταν ιδανική αφορμή για την ομάδα, γιατί αφενός έδωσε στους καλλιτέχνες τη δυνατότητα να εκφραστούν και αφετέρου να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της δωρεάς οργάνων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης ζητά ο Δ. Ευγενίδης
Μια ιδιαίτερη δράση ενόψει της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου






Σχετικά άρθρα

«Έρωτας και Αναπηρία!»
Εκδήλωση του Κέντρου Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ
Περίπατος στην Αιόλου για την ιστορία της περιοχής και των φαρμακείων της
Διοργανώνεται από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και το Greek Cultural Institute
ΣΕΦΑΡ – ΣΥΦΑΡΤ: «Ανεβάζει» παιδική θεατρική παράσταση
Στο πλαίσιο των δράσεων του Ομίλου «Κάντο Αγάπη»
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού
Με το τραγούδι: «It’s Giving Time (The Red Cross 2100 Anthem)»