Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Τέχνη & πολιτισμός

τελευταία νέα

Ο αυξημένος ρόλος του φαρμακοποιού στις Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας
Θα αναδειχθεί στο 3ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
Φαρμακοποιοί: Στοπ στα ραντεβού εμβολιασμού αν τα τεστ COVID-19 πάνε στα σούπερ μάρκετ
Ο ΕΟΦ πάντως ξεκαθαρίζει ότι η διάθεσή τους επιτρέπεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία

Μια γιγάντια και υπέροχη τοιχογραφία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

11/4/2017 11:56:27 πμ
"Ζήσε δύο φορές" είναι το συγκινητικό μήνυμα για τη δωρεά οργάνων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια τοιχογραφία 500 τετραγωνικών μέτρων με το μήνυμα «Ζήσε δύο φορές», κοσμεί πλέον την πρόσοψη του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, με σκοπό την προώθηση της δωρεάς οργάνων. Πρόκειται για ένα έργο που συντόνισε και υλοποίησε, μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, η ομάδα "Urban Act", με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών "Same84" και "Apset".


"Η τοιχογραφία θα μείνει για χρόνια να ενημερώνει, να ευαισθητοποιεί και να βάζει τους συμπολίτες μας, ιδιαίτερα τη νέα γενιά, να σκέφτονται για την αξία της ανθρώπινης ζωής, τόσο κατά τη ζωή όσο και μετά το θάνατο" ανέφερε, κατά την τελετή των αποκαλυπτηρίων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραγκιόζης.


Η ιδέα για τη δημιουργία της τοιχογραφίας προέκυψε τον Οκτώβριο του 2016, όταν ο Σύλλογος, αντί να κάνει μια καμπάνια για την ευαισθητοποίηση της δωρεάς οργάνων, αποφάσισε να κάνει κάποια παρέμβαση με τη μορφή ενός έργου που θα μείνει στην πόλη, ώστε το μήνυμα υπέρ της δωρεάς οργάνων να είναι διαχρονικό.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγκιόζη, ο χρόνος αναμονής ενός πτωματικού μοσχεύματος για έναν που περιμένει νεφρό ήταν το 2016 περίπου 10 χρόνια, γεγονός απαγορευτικό για αυτούς που δεν θα προλάβουν να γευτούν το δώρο αυτό της ζωής. Βέβαια, σύμφωνα με στοιχεία του 2017, πολλοί περισσότεροι είναι εκείνοι που σκέφτηκαν και τελικά αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανα των οικείων τους που χάθηκαν, δίνοντας ελπίδες για καλύτερα ποσοστά αυτή τη χρονιά.


Μια αισθητικά όμορφη τοιχογραφία και ένα μήνυμα σοβαρό και ταυτόχρονα συγκινητικό θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να έχουμε επιτέλους μια ανάσα στις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα.

Ήδη, σύμφωνα με το συντονιστή της ομάδας Urban Act, Κυριάκο Ιωσηφίδη, η τοιχογραφία έχει μεγάλη απήχηση: "Πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα είναι πολύ ικανοποιητικό. Βλέπουμε τον κόσμο που σταματάει και φωτογραφίζει και είδαμε οικογένειες να περνούν από τον απέναντι δρόμο με τα παιδιά τους, να ρωτούν και να τους εξηγούμε τι κάνουμε και τι είναι η δωρεά οργάνων" είπε σχετικά ο κ. Ιωσηφίδης. Πρόσθεσε δε ότι «η ιδέα του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης ήταν ιδανική αφορμή για την ομάδα, γιατί αφενός έδωσε στους καλλιτέχνες τη δυνατότητα να εκφραστούν και αφετέρου να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της δωρεάς οργάνων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σε συνεργασία με τους «Φαρμακοποιούς του Κόσμου», με αφορμή τις ημέρες του Πάσχα
Χορηγήθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης


Σχετικά άρθρα

Η φαρμακοποιός Κ. Κουρή αναπαριστά το Κερκυραϊκό Πάσχα με Playmobil
Δουλεύει με τις δημοφιλείς φιγούρες στο πίσω μέρος του φαρμακείου της εδώ και δύο χρόνια
Φαρμακοποιός από το Ηράκλειο δώρισε σπάνια συλλογή που κατείχε στο Μουσείο της ΑΕΚ
Ο Βαγγέλης Καρουζάκης είχε στην κατοχή του 55 φανέλες σπάνιας συλλεκτικής αξίας
Έκθεση Ζωγραφικής του 'Ακη Κορωνάκη:
Εγκαίνια στις 19/9 στη Δημοτική Πινακοθήκη - Παλιό Δημαρχείο Γλυφάδας
Νέα έκδοση:
Ανθολόγιο γνωμικών από τους Δρ. Πάνος Κορωνάκης Rohlf & Μαρία Μπατζίνη