Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Ο αυξημένος ρόλος του φαρμακοποιού στις Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας
Θα αναδειχθεί στο 3ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
Φαρμακοποιοί: Στοπ στα ραντεβού εμβολιασμού αν τα τεστ COVID-19 πάνε στα σούπερ μάρκετ
Ο ΕΟΦ πάντως ξεκαθαρίζει ότι η διάθεσή τους επιτρέπεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία

Μείωση 4% του ετήσιου ΑΕΠ κόστισε η δίμηνη καραντίνα

1/7/2020 1:05:48 μμ
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πάνο Καναβό, ομιλητή του 10ου Συνεδρίου «The Future of Healthcare in Greece 2020»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το άνοιγμα της οικονομίας με παράλληλη προστασία της Δημόσιας Υγείας και ο αναγκαίος μετασχηματισμός του ΕΣΥ βρέθηκαν στο επίκεντρο του 10ου Συνεδρίου «The Future of Healthcare in Greece 2020», που διοργανώθηκε από το Health Daily και την Boussias Communications, διαδικτυακά.

Καταγράφηκαν σημαντικές προσεγγίσεις, μεταξύ των οποίων αυτή του Πάνου Καναβού, Associate Professor of International Health Systems, London School of Economics, ο οποίος τόνισε ότι για κάθε μήνα lockdown εκτιμάται απώλεια δύο ποσοστιαίων μονάδων από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ και σημαντική αύξηση της ανεργίας, με πιθανή μόνιμη απώλεια θέσεων εργασίας.
Ο καθηγητής παρουσίασε δύο σενάρια για την επόμενη μέρα, ένα αισιόδοξο και ένα απαισιόδοξο, τονίζοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ισχύσει ένα ενδιάμεσο σενάριο, το οποίο συνεπάγεται μέτρια ανάπτυξη και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην οικονομία. Στο σενάριο αυτό μπορούν να επηρεαστούν σημαντικά διάφοροι τομείς, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου υγείας.

Από την πλευρά του ο γ.γ. Υπηρεσιών Υγείας, Ι. Κωτσιόπουλος και ο γ.γ. Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών της Προεδρίας της Κυβέρνησης, Αθανάσιος Κοντογεώργης πρόσθεσαν πως «είναι σημαντικό να ξεκινήσει ο διάλογος για το μέλλον του υγειονομικού συστήματος στη χώρα, ώστε να σχεδιαστεί ένα σύστημα ανθεκτικό σε επόμενες κρίσεις».
Στη βάση αυτή η κυβέρνηση αξιολογεί τα μέτρα που λαμβάνονται, εξελίσσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα, το χρόνο απόκρισης και το βαθμό ετοιμότητας του συστήματος.
Ο κ. Κοντογεώργης ανέφερε ότι στα άμεσα σχέδια της Κυβέρνησης είναι η οριστικοποίηση των πολιτικών για το clawback και το rebate σε διάλογο με τη Φαρμακοβιομηχανία, η εφαρμογή του αναπτυξιακού clawback, η ενίσχυση των Επιτροπών Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων και οι πολιτικές ενίσχυσης διενέργειας κλινικών μελετών.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θ. Τρύφων πρότεινε να δοθεί βαρύτητα στην τοπική παραγωγή, να αυξηθεί η χρηματοδότηση για εμβόλια και νέα προϊόντα που σχετίζονται με τη νόσο Covid-19, να αυξηθεί η χρηματοδότηση για Έρευνα & Ανάπτυξη που σχετίζεται με την αναδιαμόρφωση και τον επαναπροσδιορισμό παλαιών προϊόντων, να αναπτυχθούν πανευρωπαϊκές συνεργασίες, να δοθεί βαρύτητα στη φαρμακευτική πολιτική καθώς και στην ενημέρωση των ασθενών.

Αλλαγή νοοτροπίας όσον αφορά το ρόλο των φαρμακευτικών εταιρειών στο Σύστημα Υγείας πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου και μίλησε για ενέργειες όπως: Καθορισμός και κατανομή φαρμακευτικού προϋπολογισμού που καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού συνολικά, εισαγωγή νέου τρόπου λειτουργίας για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, εξασφάλιση έγκαιρης πρόσβασης για τις καινοτόμες θεραπείες και δημιουργία ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος που επιτρέπει τον προγραμματισμό.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στις 28 Μαΐου 2021 από την Βoussias και το Health Daily
Η περίπτωση του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου & της Αλλεργικής Ρινίτιδας


Σχετικά άρθρα

Μ. Θεμιστοκλέους: Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού εκδίδονται από τα ΚΕΠ
Παρέμβαση του ΠΦΣ ώστε να σταματήσουν οι πολίτες να τα ζητούν από τα φαρμακεία
Β. Κικίλιας: Μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα εμβολιάζονται κατά της COVID-19 και οι ηλικίες 18-29
Σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις και για τους κατάκοιτους ασθενείς
Έρχεται αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας στην Ευρώπη
Η PGEU ζητά να επεκταθεί η φαρμακευτική πρακτική και να αμείβονται οι υπηρεσίες των φαρμακοποιών
K. Mητσοτάκης: Τριπλασιάζεται σε όλη την Επικράτεια η διανομή των self test
Ανοίγει και η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους άνω των 30