Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Μείωση 4% του ετήσιου ΑΕΠ κόστισε η δίμηνη καραντίνα

1/7/2020 1:05:48 μμ
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πάνο Καναβό, ομιλητή του 10ου Συνεδρίου «The Future of Healthcare in Greece 2020»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το άνοιγμα της οικονομίας με παράλληλη προστασία της Δημόσιας Υγείας και ο αναγκαίος μετασχηματισμός του ΕΣΥ βρέθηκαν στο επίκεντρο του 10ου Συνεδρίου «The Future of Healthcare in Greece 2020», που διοργανώθηκε από το Health Daily και την Boussias Communications, διαδικτυακά.

Καταγράφηκαν σημαντικές προσεγγίσεις, μεταξύ των οποίων αυτή του Πάνου Καναβού, Associate Professor of International Health Systems, London School of Economics, ο οποίος τόνισε ότι για κάθε μήνα lockdown εκτιμάται απώλεια δύο ποσοστιαίων μονάδων από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ και σημαντική αύξηση της ανεργίας, με πιθανή μόνιμη απώλεια θέσεων εργασίας.
Ο καθηγητής παρουσίασε δύο σενάρια για την επόμενη μέρα, ένα αισιόδοξο και ένα απαισιόδοξο, τονίζοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ισχύσει ένα ενδιάμεσο σενάριο, το οποίο συνεπάγεται μέτρια ανάπτυξη και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην οικονομία. Στο σενάριο αυτό μπορούν να επηρεαστούν σημαντικά διάφοροι τομείς, συμπεριλαμβανομένου του κλάδου υγείας.

Από την πλευρά του ο γ.γ. Υπηρεσιών Υγείας, Ι. Κωτσιόπουλος και ο γ.γ. Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών της Προεδρίας της Κυβέρνησης, Αθανάσιος Κοντογεώργης πρόσθεσαν πως «είναι σημαντικό να ξεκινήσει ο διάλογος για το μέλλον του υγειονομικού συστήματος στη χώρα, ώστε να σχεδιαστεί ένα σύστημα ανθεκτικό σε επόμενες κρίσεις».
Στη βάση αυτή η κυβέρνηση αξιολογεί τα μέτρα που λαμβάνονται, εξελίσσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα, το χρόνο απόκρισης και το βαθμό ετοιμότητας του συστήματος.
Ο κ. Κοντογεώργης ανέφερε ότι στα άμεσα σχέδια της Κυβέρνησης είναι η οριστικοποίηση των πολιτικών για το clawback και το rebate σε διάλογο με τη Φαρμακοβιομηχανία, η εφαρμογή του αναπτυξιακού clawback, η ενίσχυση των Επιτροπών Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων και οι πολιτικές ενίσχυσης διενέργειας κλινικών μελετών.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θ. Τρύφων πρότεινε να δοθεί βαρύτητα στην τοπική παραγωγή, να αυξηθεί η χρηματοδότηση για εμβόλια και νέα προϊόντα που σχετίζονται με τη νόσο Covid-19, να αυξηθεί η χρηματοδότηση για Έρευνα & Ανάπτυξη που σχετίζεται με την αναδιαμόρφωση και τον επαναπροσδιορισμό παλαιών προϊόντων, να αναπτυχθούν πανευρωπαϊκές συνεργασίες, να δοθεί βαρύτητα στη φαρμακευτική πολιτική καθώς και στην ενημέρωση των ασθενών.

Αλλαγή νοοτροπίας όσον αφορά το ρόλο των φαρμακευτικών εταιρειών στο Σύστημα Υγείας πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου και μίλησε για ενέργειες όπως: Καθορισμός και κατανομή φαρμακευτικού προϋπολογισμού που καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού συνολικά, εισαγωγή νέου τρόπου λειτουργίας για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, εξασφάλιση έγκαιρης πρόσβασης για τις καινοτόμες θεραπείες και δημιουργία ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος που επιτρέπει τον προγραμματισμό.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Επανεκλέχθηκε για τρίτη θητεία πρόεδρος ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου
Αναδείχθηκε σε συζήτηση κατά τη διάρκεια του 9ου Delphi Economic Forum






Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η λειτουργία της Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα της Ε.Ε.
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στη διασύνδεση των POS
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί
Μανιφέστο για τη δημιουργία φαρμακευτικών υλών εντός των κρατών της Ε.Ε.
Η ψήφισή του συζητείται στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας
Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο