Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Συμβουλές ομορφιάς

τελευταία νέα

Οι 6 θεμελιώδεις αρχές λειτουργίας και ανάπτυξης των φαρμακείων
Από τον Γιάννη Δαγρέ, β' αντιπρόεδρο ΠΦΣ & Ταμία ΦΣΑ
ΦΣΔ:
Επίσημη ανακοίνωση για τη θέση στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Πόσους φαρμακοποιούς χρειαζόμαστε στην Ελλάδα;
Μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet» αποκαλύπτει

Μακιγιάζ για ευαίσθητα μάτια

30/5/2007
Συχνά παρουσιάζονται τσουξίµατα, κοκκινίλες και άλλοι ερεθισµοί που έχουν σαν αποτέλεσµα τη δυσανεξία στα προϊόντα µακιγιάζ των µατιών.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθοςαπό την Ελένη Θεολόγη, φαρμακοποιό

Προσοχή!

• Να µη δανείζονται τα καλλυντικά και κυρίως των µατιών.
• Να µην προστίθεται υγρό σε ένα προϊόν (π.χ. στη µάσκαρα) για να επανέρθει στην αρχική πυκνότητά του. Προσθέτοντας άλλα υγρά είναι πιθανόν να εισαχθούν βακτήρια. Εάν αυτό είναι απαραίτητο, καλό είναι να χρησιµοποιηθούν µόνο λίγες σταγόνες φυσιολογικού ορού.
• Τα καλλυντικά πρέπει να πετάγονται, αν αλλάξει το χρώµα τους ή η µυρωδιά τους. Τα συντηρητικά των καλλυντικών αλλοιώνονται µε το χρόνο.
• Τα καλλυντικά να διατηρούνται µακριά από τον ήλιο. Το φως και η ζέστη µπορεί να αλλοιώσουν τα συντηρητικά που περιέχονται σ? αυτά. Οι συσκευασίες των καλλυντικών πρέπει να διατηρούνται καλά κλειστές, όταν δε γίνεται χρήση.
• Η διάρκεια ζωής των καλλυντικών για την περιοχή των µατιών είναι µικρότερη από ό,τι άλλων καλλυντικών. Ορισµένοι ειδικοί συστήνουν την αντικατάσταση της µάσκαρα κάθε 3 µήνες. Αν η µάσκαρα ξεραθεί, καλύτερα να πεταχτεί.
• Είναι επικίνδυνο να κοιµάται κανείς µε µακιγιάζ στα µάτια. Αν η µάσκαρα µπει στα µάτια, κατά τη διάρκεια του ύπνου, το πιο πιθανό είναι να προκληθεί φαγούρα ή κοκκινίλα. Έχουν αναφερθεί µολύνσεις µατιών από καλλυντικά που δεν αφαιρέθηκαν πριν από τον ύπνο.
• Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση καλλυντικών µατιών, αν υπάρχει µόλυνση στα µάτια ή εάν το δέρµα, γύρω από τα µάτια, είναι ερεθισµένο.
• Πρέπει το µακιγιάζ ή το ντεµακιγιάζ να γίνεται αρκετά προσεκτικά, ώστε να µην τραυµατιστεί ο βολβός του µατιού.
• Να µη χρησιµοποιούνται καλλυντικά κοντά στα µάτια αν δεν προορίζονται ειδικά γι' αυτήν τη χρήση, για παράδειγµα, ένα µολύβι χειλιών σαν µολύβι µατιών. Μπορεί να µεταφερθούν βακτήρια από το στόµα στα µάτια ή τα προσθετικά χρώµατος του µολυβιού χειλιών να µην είναι αποδεκτά για χρήση στην περιοχή των µατιών.
• Να αποφεύγονται τα προσθετικά χρώµατος που δε συστήνονται για χρήση στην περιοχή των µατιών, όπως οι «µόνιµοι χρωµατισµοί βλεφαρίδων».

Η ανάγκη

Στην εποχή µας έχει αυξηθεί αισθητά ο αριθµός των γυναικών που παραπονιούνται για ευαισθησίες στα µάτια. Συχνά παρουσιάζονται τσουξίµατα, κοκκινίλες και άλλοι ερεθισµοί που έχουν σαν αποτέλεσµα τη δυσανεξία στα προϊόντα µακιγιάζ των µατιών.

Οι λόγοι είναι πολλοί, οι κυριότεροι όµως είναι η µόλυνση της ατµόσφαιρας, η χρήση κοµπιούτερ και ο περιορισµένος ελεύθερος χρόνος των γυναικών που δεν τους επιτρέπει να ακολουθήσουν τους κανόνες υγιεινής στο µακιγιάζ (πολύ καθαρά χέρια, συχνό και καλό ντεµακιγιάζ).

Τα προϊόντα µακιγιάζ στο φαρµακείο είναι γενικά ασφαλή, υποαλλεργικά και έχουν υποστεί όλους τους απαραίτητους ελέγχους τοξικότητας. Επίσης υπάρχουν ειδικά προϊόντα για τα ευαίσθητα µάτια, µε συστατικά που δεν προκαλούν ερεθισµό και δυσανεξία.

Υπάρχουν όµως και κάποιοι κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται για να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των προϊόντων και η αποφυγή µολύνσεων και ερεθισµών των µατιών.

Τα συστατικά των καλλυντικών

Χρειάζεται να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα συστατικά των προϊόντων µακιγιάζ µατιών. Ακόµα και συστατικά που χρησιµοποιούνται πολύ συχνά στην παρασκευή των καλλυντικών για τα µάτια, µπορεί προκαλέσουν προβλήµατα ερεθισµών.

Παρακάτω αναφέρονται τα συστατικά που είναι πιθανόν να ενοχοποιούνται για την πρόκληση προβληµάτων στην οφθαλµική περιοχή:

Χρώµατα (χρωστικές και βαφές)
Τα υποαλλεργικά προϊόντα αλλά και γενικά µάρκες µε προϊόντα ασφαλή στη χρήση τους και υψηλής ποιότητας, πρέπει να χρησιµοποιούν τα επιτρεπόµενα και ασφαλή χρώµατα για τα οποία έχουν προηγηθεί δοκιµασίες τοξικότητας, καρκινογένεσης και µεταλλαξιογόνου δράσης.

Κηροί, φυσικοί ή συνθετικοί
Χρησιµοποιούνται σε έγχρωµα προϊόντα µακιγιάζ, π.χ. µάσκαρα, σκιές και µολύβια. Η χρήση τους είναι απαραίτητη για να πλαστικοποιήσουν το τελικό προϊόν, να του δώσουν όγκο, να διευκολύνουν την εφαρµογή του και να του παρέχουν λάµψη. Οι κηροί σπάνια προκαλούν αλλεργική αντίδραση ή ερεθισµό και επιµολύνονται λιγότερο από τις φυσικές γόµες µε βακτηρίδια και µύκητες.

Εξαίρεση αποτελεί ο κηρός µέλισσας που µπορεί να προκαλέσει αλλεργική δερµατίτιδα.

Κιµωλία
Σκόνη που χρησιµοποιείται στις σκιές των µατιών. Η κιµωλία στα καλλυντικά δεν είναι τοξική, αυτούσια όµως µπορεί να αποτελέσει πηγή µόλυνσης (κόκκοι, µύκητες).

Γόµες
Ανευρίσκονται σε πούδρες, σε µάσκες και σε άλλα έγχρωµα προϊόντα µακιγιάζ. Όπως και οι κηροί, διακρίνονται σε φυσικές και συνθετικές. Οι φυσικές γόµες επιµολύνονται πολύ εύκολα από βακτηρίδια και µύκητες. Οι συνθετικές προτιµώνται γιατί είναι στείρες µικροβίων.

Γόµα καράγια (gum karaya)
Ουσία που µπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, όπως αλλεργική δερµατίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα και άσθµα. Δεν ανευρίσκεται στα υποαλλεργικά καλλυντικά.

Φλουοροσκεΐνη
Εγκεκριµένη χρωστική, η δεύτερη κατά σειρά συχνότητας για την παρασκευή έγχρωµων καλλυντικών. Οι ενώσεις των φλουοροσκεϊνών είναι φωτοευαισθητοποιές ουσίες και δηµιουργούν προβλήµατα ευαισθητοποίησης.

Επισηµάνετε µερικές πρακτικές συµβουλές για το µακιγιάζ  των µατιών

• Να επιλέγεται υποαλλεργική µάσκαρα που δε σβολιάζει και δε σχηµατίζει µικρούς κόµπους και κοµµατάκια, που µπαίνουν µέσα στο µάτι.
• Όσο πιο γρήγορα αφαιρείται το µακιγιάζ από τα µάτια, τόσο περιορίζονται οι πιθανότητες ερεθισµού της περιοχής.
• Να προτιµώνται προϊόντα ντεµακιγιάζ σε µονοδόσεις (σε αµπούλες), ώστε να αποφεύγεται η επιµόλυνση των υγρών από βακτηρίδια και µύκητες. Να επιλέγονται υποαλλεργικά προϊόντα που απευθύνονται ειδικά σε ευαίσθητα µάτια.
• Ο καθαρισµός των µατιών να ξεκινάει από το πάνω βλέφαρο µε φορά από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα. Οι κινήσεις να είναι απαλές, για να µην ερεθίζεται η περιοχή και να µην πέφτουν οι βλεφαρίδες. Ο καθαρισµός πρέπει να ολοκληρώνεται µε τις κάτω βλεφαρίδες.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Πεφάνης, φαρμακοποιός, MPharm, MRPharmS Pharmacist trainee Whickham pharmacy, Newcastle Academic tutor, University of Sunderland
Συνέντευξη του προέδρου του ΔΣ του ΠΣΒΑΚ στη Βάσω Καλυβιώτη


Σχετικά άρθρα

Ακμή: Μπορούν τα προβιοτικά να τη θεραπεύσουν;
Γράφει ο Δρ Χρήστος Στάμου, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Προϊόντα για τα μαλλιά: Πόσο απαραίτητα μας είναι;
Έρευνα από το γερμανικό Σύνδεσμο Καλλυντικών & Αρωμάτων δίνει την απάντηση
ΠΣΒΑΚ: Οι e-πωλήσεις καλλυντικών μετά την πανδημία
Η ανοδική αύξηση θα συνεχιστεί
Τριχόπτωση: Φταίει μόνο η άνοιξη για την εμφάνισή της;
Μερικές φορές οι απαντήσεις δεν είναι τόσο απλές