Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Τέχνη & πολιτισμός

τελευταία νέα


Η χρήση αλκοόλ και το άγχος αυξήθηκαν στην Ελλάδα της κρίσης

18/12/2013 10:14:28 πμ
Τέσσερις φορές πάνω και τα ποσοστά της κατάθλιψης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Ποιοτικές διαφορές στο πρόβλημα του αλκοολισμού κατά την περίοδο της κρίσης σε σχέση με το παρελθόν, με τις μεγαλύτερες να εντοπίζονται στη διάθεση και στην εργασιακή κατάσταση εκείνων που λαμβάνουν υπηρεσίες απεξάρτησης, καταγράφουν οι επιστήμονες του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ.

Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Μαριάννα Μουτάφη, υπεύθυνη του Τμήματος Έρευνας, ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ, «έχει τετραπλασιαστεί το ποσοστό των μελών του Προγράμματος που δηλώνει ότι βιώνει συναισθήματα κατάθλιψης το 2013 (46,2%) συγκριτικά με το 2006 (10,3%)». Σύμφωνα με την κ. Μουτάφη, «ένα σημαντικό ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι βιώνουν συναισθήματα κατάθλιψης, παρακολουθούνται με δική τους πρωτοβουλία και από ψυχίατρο, παράλληλα με τη θεραπεία της απεξάρτησης».

Το άγχος φαίνεται, επίσης, να αποτελεί βασική συνιστώσα της διάθεσής τους στην παρούσα φάση. «Το 2013 σημαντικό ποσοστό (69,2%) των ατόμων που απευθύνονται για βοήθεια στο Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ δηλώνει ότι βιώνει συναισθήματα άγχους στην καθημερινή του ζωή, εν συγκρίσει με το αντίστοιχο ποσοστό (31%) του έτους 2006».

Αναφορικά με την εργασιακή κατάσταση των μελών του Προγράμματος, «το 2013 έχει σχεδόν διπλασιαστεί το ποσοστό (9,4%) των μελών μας που δηλώνει ότι απασχολείται σε περιστασιακές εργασίες, σε σχέση με το έτος 2006 (4,4%). Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι φαίνεται να βιώνουν δυσάρεστα συναισθήματα στο χώρο εργασίας τους, σε καθημερινή βάση, περισσότερο σήμερα απ’ ότι το 2006».

Αναφορικά με τη λίστα αναμονής εκείνων που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα απεξάρτησης στο ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ, η Ιωάννα Βαλσαμίδου, προσωπικό θεραπείας του Προγράμματος, σημειώνει ότι κυμαίνεται από 15 ημέρες έως 4 μήνες, λόγω και του γεγονότος ότι «οι προσλήψεις έχουν "παγώσει" και το προσωπικό δεν επαρκεί για να εξυπηρετήσει και σε άλλες ανάλογες δομές». Αυτό, όπως σημειώνει, «μπορεί να σημαίνει όσον αφορά στον άμεσα ενδιαφερόμενο, αποδυνάμωση ενός αιτήματος, μεγέθυνση του προσωπικού προβλήματος και αύξηση της χρήσης του αλκοόλ. Ενώ, και για ολόκληρη την οικογένεια μπορεί να σημαίνει απογοήτευση και παραίτηση».

Η θεραπεία του ατόμου με πρόβλημα χρήσης αλκοόλ, στο πλαίσιο της κρίσης, φαίνεται ότι παρουσιάζει επιπλέον δυσκολίες, καθώς «η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική». «Ως πιεστικοί εξωτερικοί παράγοντες παρουσιάζονται: η μείωση της δυνατότητας για ψυχαγωγία και αναψυχή, η συρρίκνωση της κοινωνικής ζωής, η μείωση της διάθεσης ή της δυνατότητας για επικοινωνία». Στο ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ υπάρχει «ιδιαίτερη μέριμνα, μεταξύ άλλων, για την κοινωνικοποίηση των μελών και το ευ-σχετίζεσθαι, ως αντίδοτο στα αισθήματα μοναξιάς που ταλανίζουν τον αλκοολικό του 2013. Σε συνεργασία με το «Θέατρο Κατ’ Οίκων» του Εθνικού Θεάτρου, έχει ξεκινήσει μία σειρά από δράσεις, στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης των μελών του σε φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, σχετικά με τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως οι άστεγοι».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Και συμμετοχή στο 2ο Run for Autism της Λάρισας






Σχετικά άρθρα

«Έρωτας και Αναπηρία!»
Εκδήλωση του Κέντρου Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ
Περίπατος στην Αιόλου για την ιστορία της περιοχής και των φαρμακείων της
Διοργανώνεται από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και το Greek Cultural Institute
ΣΕΦΑΡ – ΣΥΦΑΡΤ: «Ανεβάζει» παιδική θεατρική παράσταση
Στο πλαίσιο των δράσεων του Ομίλου «Κάντο Αγάπη»
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού
Με το τραγούδι: «It’s Giving Time (The Red Cross 2100 Anthem)»