Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Συμβουλές ομορφιάς

τελευταία νέα

Βγήκε η εγκύκλιος του ΕΟΠΥΥ για την υποβολή των συνταγών
Πρέπει να επικαιροποιηθούν τα προγράμματα των φαρμακείων, επισημαίνει ο ΦΣΘ
1,6 δισ. ευρώ πληρώσαμε από την τσέπη μας για φάρμακα το 2021
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ για λογαριασμό του ΣΦΕΕ

Γήρανση μαλλιών: Αντιμετωπίστε την με τα κατάλληλα καλλυντικά προϊόντα

22/6/2010
Δώστε υγεία, δύναμη και λάμψη στα μαλλιά σας!
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 

Όταν μιλάμε για τη γήρανση των μαλλιών, πρέπει να διακρίνουμε δυο διαφορετικές διαδικασίες

 

  • Τη διαδικασία Εξωγενούς Γήρανσης
  • Τη διαδικασία Εγγενούς Γήρανσης.

 

Εξωγενής Γήρανση

Η Εξωγενής Γήρανση δεν έχει καμιά σχέση με την ηλικία ή το άτομο και οφείλεται σε εξωτερικές επιδράσεις. Η Εξωγενής Γήρανση έχει να κάνει με το μέρος της τρίχας έξω από το δέρμα, δε συνδέεται πια με τον μεταβολισμό του σώματος και γι' αυτό, αν η τρίχα καταστραφεί δεν ξαναγεννιέται.

 

Η Εξωγενής Γήρανση οφείλεται σε:

Μηχανικές επιδράσεις

Περιβάλλον

Υψηλή θερμότητα

Χημικές επιδράσεις

 

Τα σημάδια της Εξωγενούς Γήρανσης είναι:

Ψαλίδα

Ξηρότητα

Πορώδες

Ευθραυστότητα

 

Εγγενής Γήρανση

Καθώς μεγαλώνουμε σε ηλικία, η ανανέωση των κυττάρων εκφυλλίζεται βαθμιαία και, μετά από τρείς μονάχα δεκαετίες αναγέννησης, αρχίζει να επιβραδύνεται. Αυτή η διαδικασία επιδρά επίσης στα μαλλιά και στην ποιότητά τους, με αποτέλεσμα ορατές αλλαγές που είναι μέρος της διαδικασίας ωρίμανσης και που αποτελούν το στόχο πολλών καλλυντικών προϊόντων κατά της γήρανσης.

 

Η Εγγενής Γήρανση οφείλεται σε:

Γενετική προδιάθεση ή κληρονομικότητα

Φτωχή διατροφή

Όλοι μας κληρονομούμε από τους γονείς και τους προγόνους τους χαρακτηριστικά, που διαβιβάζονται μέσω του DNA. Με τον ίδιο τρόπο που το μοναδικό γονιδίωμά μας επηρεάζει το πώς φαινόμαστε, αυτή η αλληλουχία «οδηγιών» για το σώμα μας μπορεί να προσδιορίσει το πώς και πότε γερνάμε. Η διατροφή φαίνεται να παίζει πρωταρχικό ρόλο στην ποιότητα των μαλλιών. Για παράδειγμα, ένα πρόβατο με διαιτολόγιο πλούσιο σε ένα ιδιαίτερο αμινοξύ, έχει αποδεχθεί ότι προσφέρει καλύτερη ποιότητα μαλλιού!

 

Τα σημάδια της εγγενούς γήρανσης είναι:

 

Μελανινοκύτταρα - Η ώριμη τρίχα χαρακτηρίζεται από μειωμένα μελανινοκύτταρα, δηλαδή αυτά που παράγουν μελανίνη. Αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται μείωση των πιγκμέντων (φυσικά χρωστικά στοιχεία). Αυτή η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη και αποτελεί φυσιολογικό αποτέλεσμα της γήρανσης. Οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να «γκριζάρουν», κατά μέσο όρο, σε ηλικία 34 ετών, ενώ από τα 50 περίπου το 80% του πληθυσμού έχει κάποια λευκά μαλλιά που δημιουργούν την αίσθηση του γκρίζου. Από την ηλικία των 70 ετών, το 50% των Ευρωπαίων είναι κατάλευκοι! Έχει διαπιστωθεί ότι οι καπνιστές γκριζάρουν πρόωρα 4 φορές περισσότερο από ότι οι μη καπνιστές. Εκτός από χρώμα, τα πιγκμέντα της τρίχας προσφέρουν προστασία από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

 

Κερατινοκύτταρα - Η τρίχα αποτελείται από διάφορα είδη κερατίνης, εκ των οποίων 2 έχουν μειωμένη παραγωγή στα ώριμα μαλλιά. Αυτό διαπιστώθηκε με τη σύγκριση μαλλιών ηλικίας 25 και 50 ετών. Η παραγωγή της κερατίνης HHa3 και HHa4 (επιστημονική ονομασία) δεν είναι πλήρης κι αυτό οδηγεί στη μείωση της πυκνότητας των μαλλιών (τρίχες/cm), της διαμέτρου (στα μη λευκά μαλλιά) και του ρυθμού ανάπτυξης των κυττάρων στο θύλακα.

 

Σμηγματογόνοι Αδένες - Η παραγωγή σμήγματος μειώνεται από την ηλικία των 40 ετών.

 

Κατά τη διάρκεια ανάπτυξης της Ανδρογενούς Αλωπεκίας, οι θύλακες της τρίχας συρρικνώνονται και η Aναγενική φάση μειώνεται με αποτέλεσμα πιο ασθενικές και πιο κοντές τρίχες. Εξαιτίας αυτού, πιο πολλές τρίχες βρίσκονται στη Tελογενική φάση και είναι πιθανότερο να πέσουν λόγω χτενίσματος, λουσίματος κλπ και, καθώς η διαδικασία συρρίκνωσης των θυλάκων συνεχίζεται, σταματά η παραγωγή των Οριακών Μαλλιών τα οποία αντικαθίστανται από λεπτές Τρίχες σαν Χνούδι.

 

Ο Κύκλος Ζωής της Τρίχας

 

Αναγενική φάση:

Είναι η περίοδος ανάπτυξης της τρίχας. Αν η θηλή είναι σε καλή κατάσταση, η τρίχα τρέφεται απ' αυτήν και ζει από 1 έως 7 χρόνια (μέσος όρος: 3).

 

Καταγενική φάση:

Μεταβατική περίοδος κατά την οποία η ρίζα της τρίχας αποσυνδέεται σταδιακά από τη θηλή. Διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες.

 

Τελογενική φάση:

Περίοδος ανάπαυσης. Η θηλή αναπαύεται, καθώς η ρίζα της τρίχας συστέλλεται και υποχωρεί, αφήνοντας θέση για τη γέννηση μια νέας τρίχας στο θύλακα. Διαρκεί από 3 έως 4 μήνες.

 

Νέα αναγενική φάση:

Περίοδος αναγέννησης. Η θηλή δραστηριοποιείται ξανά και γεννά μια νέα τρίχα που σπρώχνει την παλαιά έξω από το θύλακα. Αυτή η διαδικασία «αποβολής» της παλιάς τρίχας επιταχύνεται με το συχνό λούσιμο και χτένισμα.

 

PH Μαλλιών και Τριχωτού

Η διατήρηση του σωστού pH της τρίχας και του τριχωτού είναι πολύ ουσιώδης για την υγεία των μαλλιών. Τα προϊόντα μαλλιών μπορούν γενικά να ελέγχουν το pH των μαλλιών.

 

Τι είναι Ουδέτερο pH;

Ένα pH 7 είναι χημικά ουδέτερο. Προϊόντα περιποίησης μαλλιών με επίπεδο pH μεταξύ 3,5 και 5,5 θεωρείται ότι είναι πολύ ευεργετικά για τα μαλλιά.

 

Αποκλίσεις pH:

Όταν το pH πέφτει κάτω από το 6.0, το περιτρίχιο συστέλλεται και σφίγγει. Ένα ήπιο όξινο κοντίσιονερ (με pH κάτω από 7) μπορεί να χαρίσει λάμψη στην τρίχα, καθώς μια λεία επιφάνεια αντανακλά περισσότερο φως. Εντούτοις, ένα πολύ όξινο προϊόν μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην τρίχα. Όξινα κοντίσιονερς δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε βαμμένα με κόκκινες/πορτοκαλί αποχρώσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, προτιμήστε ειδικές σειρές περιποίησης για βαμμένα μαλλιά. Όταν το pH γίνεται πιο αλκαλικό (πάνω από 7.0), το περιτρίχιο μαλακώνει και ανοίγει σαν κουκουνάρα. Αυτό είναι αναγκαίο σε μια διαδικασία βαφής προκειμένου να εισχωρήσουν τα πιγκμέντα μέσα στη δομή της τρίχας, όμως αν το pH γίνει υπερβολικά αλκαλικό, θα προκαλέσει βλάβη. Πολλά προϊόντα φόρμας απαιτούν επίσης την επίδραση στην τρίχα ενός αλκαλικού pH. Τρίχα με πολύ αλκαλική, πορώδη δομή δεν διατηρεί το χρώμα όσο πρέπει. Το περιτρίχιο δεν κρατά "σφραγισμένα" τα πιγκμέντα, τα οποία έτσι φεύγουν πρόωρα με το λούσιμο.

 

Καλλυντική περιποίηση κατά της γήρανσης των μαλλιών

 

Τεταρτοταγείς Ενώσεις του Αμμωνίου (QAC)

Χημικά συστατικά που περιέχονται σε πολλά προϊόντα μαλλιών. Εξουδετερώνουν το αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο της τρίχας, προσκολλώνται στην επιφάνειά της χαρίζοντας απαλότητα και εύκολο χτένισμα και εμποδίζουν τα μαλλιά «να πετούν».

 

Φυτικά και Συνθετικά Έλαια

Τα έλαια αυτά ενεργούν σχεδόν όπως το φυσικό σμήγμα. Σχηματίζουν γύρω από την τρίχα ένα αόρατο φιλμ, λειαίνουν και επανορθώνουν το περιτρίχιο και κάνουν τα μαλλιά απαλά, λαμπερά και ευκολοχτένιστα.

 

Υδρολυμένες Πρωτεΐνες

Η χημική δομή τους είναι παρόμοια με τη σύσταση της φυσικής ουσίας της τρίχας, της κερατίνης. Οι μικρομοριακές πρωτεΐνες διεισδύουν στο cortex, βελτιώνοντας και ενισχύοντας την εσωτερική δομή της τρίχας. Οι μεγαλομοριακές πρωτεΐνες προσκολλώνται στο περιτρίχιο, κάνοντας τα μαλλιά γερά, απαλά και ευκολοχτένιστα.

 

Σιλικόνες

Ο κύριος ρόλος πολλών προϊόντων περιποίησης μαλλιών είναι να αυξάνουν τη λάμψη, να προσθέτουν όγκο και/ή να προσφέρουν προστασία. Επειδή οι σιλικόνες προσθέτουν λάμψη, όγκο και απαλότητα και επιπλέον διευκολύνουν το χτένισμα, είναι ένα από τα ευνοούμενα συστατικά στα μοντέρνα προϊόντα περιποίησης μαλλιών. Οι σιλικόνες παράγονται βιομηχανικά και άρχισαν να εμφανίζονται στις περισσότερες συνθέσεις περιποίησης μαλλιών κατά τη δεκαετία του 1980. Συνήθως αποτελούν συνδυασμούς δυο ή και περισσότερων τύπων σιλικονούχων συστατικών, με κυριότερους τις «αμινο-λειτουργικές σιλικόνες»

 

Ρευστή Κερατίνη

Το θεμελιώδες συστατικό της τρίχας είναι η κερατίνη. Όταν η τρίχα παρουσιάζει βλάβες, η «ρευστή κερατίνη» μπορεί να εισχωρήσει και να ενισχύσει την εσωτερική δομή της, το cortex.

 

Προβιταμίνη Β5

Έχει την ικανότητα να διαπερνά το περιτρίχιο και να ενισχύει την εσωτερική δομή της τρίχας, το cortex. Χάρη στις ενυδατικές της ιδιότητες, είναι ιδανική για ξηρά μαλλιά.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πιθανότατα το ίδιο ισχύει και στις ευρωπαϊκές χώρες
Έρευνα από το γερμανικό Σύνδεσμο Καλλυντικών & Αρωμάτων δίνει την απάντηση


Σχετικά άρθρα

Εμμηνόπαυση και καλοκαίρι: Οδηγίες για τη φροντίδα του δέρματος
Από τη Δέσποινα Αρναούτογλου, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Master Αισθητικής Ιατρικής, Μέλος Επιστημονικής Επιτροπής της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης
Ακμή: Μπορούν τα προβιοτικά να τη θεραπεύσουν;
Γράφει ο Δρ Χρήστος Στάμου, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Προϊόντα για τα μαλλιά: Πόσο απαραίτητα μας είναι;
Έρευνα από το γερμανικό Σύνδεσμο Καλλυντικών & Αρωμάτων δίνει την απάντηση
ΠΣΒΑΚ: Οι e-πωλήσεις καλλυντικών μετά την πανδημία
Η ανοδική αύξηση θα συνεχιστεί