Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Δύο Φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στους Ολυμπιακούς του Τόκυο
Ο συνδυασμός σπουδών και πρωταθλητισμού δεν αποτέλεσε εμπόδιο στην πρόκρισή τους στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του κόσμου
Eli Lilly: Το παγκόσμιο μήνυμα που στέλνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο
"Δεν είμαστε υγιείς, αλλά μπορούμε να γίνουμε"

Ελλάδα-Βρετανία

27/2/2007
Νέα τεχνική για την ανίχνευση των «ψευδοφαρμάκων» / Νέα θεραπεία για τη γρίπη των πτηνών σε ανθρώπους.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό ΜέγεθοςBΡΕΤΑΝΙΑ
Νέα τεχνική για την ανίχνευση των «ψευδοφαρμάκων»

Τα «ψευδοφάρμακα» αποτελούν παγκοσμίως ένα ολοένα εντεινόμενο πρόβλημα.

Μερικές φορές ένα προϊόν περιέχει τη σωστή δραστική ουσία αλλά η αλλοιωμένη κατά τα άλλα σύνθεσή του μπορεί να ελαττώσει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. Υπάρχουν επίσης φάρμακα που περιέχουν σε λάθος συγκέντρωση μια δραστική ουσία, ενώ συχνά τα ψευδοφάρμακα δεν περιέχουν κανένα από τα συστατικά που αναγράφουν.

Τώρα μια νέα τεχνική μπορεί να ανιχνεύσει τα «ψευδοφάρμακα» ενόσω βρίσκονται ακόμα στη συσκευασία τους, αναφέρουν Βρετανοί επιστήμονες. Σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Αναλυτική Χημεία» εξηγούν ότι μια νέα τεχνική με λέιζερ μπορεί να εξετάσει το περιεχόμενο χάρτινων ή πλαστικών συσκευασιών με μεγαλύτερη ακρίβεια από τις ήδη υπάρχουσες.

Η μέθοδος λέγεται φασματοσκόπηση raman (SORS) και αναλύει τις αλλαγές που υφίσταται το φως του λέιζερ, καθώς ανακλάται πάνω στα διάφορα μόρια των «ψευδοφαρμάκων», ενώ μπορεί να διαχωρίσει το φως μετά την ανάκλασή του πάνω στη συσκευασία, τα υλικά επίστρωσης των δισκίων και στα μη ενεργά συστατικά.

«Με αυτόν τον τρόπο η μέθοδος πιστοποιεί το πραγματικό περιεχόμενο ενός φαρμάκου και τη συγκέντρωση του δραστικού συστατικού του», γράφουν οι δρ. Πάβελ Μάτουσεκ και δρ. Σαρλότ Ελάιασον από το εργαστήριο CCLRC Rutherford Appleton, στο Όξφορντσαϊρ.ΕΛΛΑΔΑ
Νέα θεραπεία για τη γρίπη των πτηνών σε ανθρώπους

Μια ανατρεπτική -για τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα- θεραπεία για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών προτείνουν Έλληνες επιστήμονες σε συνεργασία με Βρετανούς ειδικούς. Όπως αναφέρουν σε άρθρο τους στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» στις 10 Φεβρουαρίου 2007 ο Λέκτορας Σωτήρης Τσιόδρας και ο Καθηγητής Aγγελος Χατζάκης του Πανεπιστημίου Αθηνών από την Ελλάδα και ο J.D. Mooney από τη Μεγάλη Βρετανία, ο συνδυασμός της οσελταμιβίρης (Tamiflu) με την αμανταδίνη (Symmetrel) μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικός για την καταπολέμηση της γρίπης των πτηνών και της πιθανής πανδημίας γρίπης.

Επιστημονικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί αποδεικνύουν τα θετικά αποτελέσματα της συνδυασμένης θεραπείας, σε αντίθεση με τη χρήση του ενός μόνο σκευάσματος στο οποίο έχουν αναφερθεί περιπτώσεις αντοχής.

Για την αντιμετώπιση όλων των μορφών γρίπης oι αναστολείς της νευραμινιδάσης με κύριο εκπρόσωπο την οσελταμιβίρη (Tamiflu) προτιμώνται ως προφύλαξη ή μονοθεραπεία. Εντούτοις, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις αντοχής στο Tamiflu, όπως τα πρόσφατα περιστατικά γρίπης των πτηνών στην Ασία και στην Αίγυπτο. Η εμφάνιση αντοχής θα μπορούσε να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα σε περίπτωση πανδημίας με στέλεχος γρίπης ανθεκτικό στο Tamiflu.

Aλλη κατηγορία αντιγριπικών φαρμάκων αποτελούν οι Μ2 αναστολείς των καναλιών ιόντων με κύριο εκπρόσωπο την αμανταδίνη (Symmetrel), οι οποίοι παρά την παρόμοια με το Tamiflu κλινική δράση εναντίον του ιού της γρίπης δεν αποτελούν σήμερα την πρώτη επιλογή για χρήση ως αντιγριπικά, λόγω πιθανών παρενεργειών και γρήγορης ανάπτυξης αντοχής. Ωστόσο, μεγάλο ποσοστό των στελεχών Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών εξακολουθεί να παραμένει ευαίσθητο στην αμανταδίνη.

Η θεραπεία Tamiflu-Symmetrel σε περίπτωση πανδημίας αναμένεται να ελαχιστοποιήσει τις παρενέργειες και την ανάπτυξη αντοχής. Προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχουν ισχυρά πειραματικά δεδομένα αλλά τα κλινικά δεδομένα είναι περιορισμένα. Αποτελεί επείγουσα ανάγκη η χρηματοδότηση κλινικών ερευνών με χρήση του Tamiflu-Symmetrel, αναφέρουν οι επιστήμονες.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ο συνδυασμός σπουδών και πρωταθλητισμού δεν αποτέλεσε εμπόδιο στην πρόκρισή τους στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του κόσμου
"Δεν είμαστε υγιείς, αλλά μπορούμε να γίνουμε"


Σχετικά άρθρα

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Η ανοσία παραμένει ακόμη και 8 μήνες μετά τον εμβολιασμό
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine
FDA: Αλλάζει την αντένδειξη των στατινών για τις εγκύους
Σε γυναίκες με πολύ υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων μπορεί να επιτραπεί η χορήγησή τους
Η Bosch έφτιαξε συσκευή θερμομέτρησης με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης
Υπολογίζει τη θερμοκρασία δέρματος ακόμα και από 4,5 μέτρα απόσταση