Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα

Δύο Φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στους Ολυμπιακούς του Τόκυο
Ο συνδυασμός σπουδών και πρωταθλητισμού δεν αποτέλεσε εμπόδιο στην πρόκρισή τους στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του κόσμου
Eli Lilly: Το παγκόσμιο μήνυμα που στέλνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο
"Δεν είμαστε υγιείς, αλλά μπορούμε να γίνουμε"

Eίμαστε... ό,τι αναπνέουμε

1/3/2007
Η αλλεργία και το άσθμα είναι προειδοποιήσεις που στέλνει η φύση.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό ΜέγεθοςΣτέλιος Κακαγιάννης, φαρμακοποιόςΖούμε σε μια εποχή με αξιοσημείωτη τεχνολογική ανάπτυξη και πρωτοφανή υλική ευημερία.
Και ενώ το ανθρώπινο σώμα παραμένει ουσιαστικά το ίδιο όπως πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα, π.χ. η αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το στρες, η κακή διατροφή, μας έχουν απομακρύνει από το φυσικό τρόπο ζωής.
Σε αυτές τις περιστάσεις, το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπερδεύει συχνά τα αλλεργιογόνα (κανονικά ακίνδυνες ουσίες) με τους μολυσματικούς παράγοντες. Επίπονα αμυνόμενο, ώστε να προστατευτεί από τα αλλεργιογόνα, το σώμα βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή και εξαντλείται. Αυτή η έλλειψη προσαρμοστικότητας είναι που απεικονίζεται στις ασθένειες του σύγχρονου τρόπου ζωής, όπως η αλλεργία και το άσθμα.
Η αλλεργία και το άσθμα είναι στην ουσία προειδοποιήσεις που στέλνει η φύση.
Είναι μια ένδειξη ότι ο τρόπος ζωής, η διατροφή, ο αέρας, το περιβάλλον μας, δεν είναι σε αρμονία με τη φύση. Το ανοσοποιητικό σύστημα οσμίζεται τον κίνδυνο, όταν έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον, υπεραποκρίνεται και γίνεται υπερευαίσθητο σε ό,τι προκαλεί την αλλεργική αντίδραση.

Το άσθμα χαρακτηρίζεται από δυσκολία στην αναπνοή. Οι αεραγωγοί όταν ερεθίζονται, αντιδρούν, με αποτέλεσμα να περιορίζεται ή και να παρεμποδίζεται η διέλευση του αέρα. Υπάρχει δυσκολία του αέρα να κινηθεί τόσο από έξω προς τα μέσα αλλά κυρίως από μέσα προς τα έξω, με επακόλουθα βήχα, συντομία της αναπνοής και θωρακική πίεση.

Επίσης σπασμωδική αντίδραση των βρόγχων προκαλείται ύστερα από άσκηση, συναισθηματική ένταση, φλεγμονές, αλλεργιογόνα, οικιακή σκόνη, κρυολόγημα κ.τ.λ.

Ο αριθμός ανθρώπων με άσθμα έχει διπλασιαστεί σχεδόν από το 1981 και αυξάνεται με ταχύτατο ρυθμό κάθε χρόνο. Τίποτα άλλο δε μειώνει τόσο δραστικά την ποιότητα ζωής του ατόμου όσο το άσθμα.

 

Το άσθμα συχνά συνδέεται και με το έκζεμα. Ένα έκζεμα παιδικό που αντιμετωπίζεται με κατευναστικές αλοιφές μπορεί να οδηγήσει σε εσώτερα προβλήματα και επιδείνωση του άσθματος.

«Το έκζεμα του γιου μου πάει καλύτερα, αλλά τώρα έχει παρουσιάσει άσθμα», είναι μια συνηθισμένη παρατήρηση που ακούμε στο φαρμακείο.

Τα σύγχρονα φάρμακα για την αλλεργία και το άσθμα, όπως τα αντιισταμινικά, κορτικοστεροειδή, χρωμογλυκίνη, ξανθίνες, β - διεγέρτες, λευκοτριένια, βρογχοδιασταλτικά κ.ά., αντιμετωπίζουν μόνο τα συμπτώματα του άσθματος και της αλλεργίας, καταστέλλοντας τη φλεγμονή. Δεν αντιμετωπίζουν την ελλοχεύουσα αιτία. Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί το άσθμα είναι να ζήσει κανείς σε αρμονία με τη φύση.

 

Φυτοθεραπεία

 

• Ephedra
Από το 3.000 π.Χ., Κινέζοι θεραπευτές χορηγούσαν το βότανο ma huang (ephedra sinica) στους πάσχοντες από άσθμα. Στη δεκαετία του ’20, οι δυτικοί ερευνητές απομόνωσαν μια χημική ουσία από το ma huang, την εφεδρίνη, και σύντομα αυτή η ουσία έγινε δημοφιλές φάρμακο. Εντούτοις, βοτανικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι υπάρχουν και άλλες ευεργετικές ουσίες στο ma huang, εκτός από την εφεδρίνη, που μπορεί να διευκολύνουν την αναπνοή.

• Γλυκύρριζα
Καταστέλλει τη φλεγμονή και ηρεμεί τις αλλεργίες, χρήσιμη στην αποκατάσταση της κανονικής αναπνοής.

Σπασμολυτικά: Lobelia Inflate (χρήσιμη σε αγχώδεις ασθενείς με σπασμό στους βρόγχους), Asclepias tuberose, Marubium vulgare, Dorema ammoniacum, Viburnum opulus, Allium sativum, Grindelia camporum, Hyssopus officinalis.

Αντιβηχικοί παράγοντες που απομακρύνουν το ιξώδες φλέμα: Tussilago farfara, Thymus vulgaris, Ulmus fulva bark, Adiantum capillis-veneris, Linum usitatissimum, Myrica cerifera.

Ενισχυτικά του ανοσοποιητικού συστήματος: Echinacea, Populus gileadensis, Gingko biloba, Astragalus.

Κρεμμύδια και σκόρδο για καλύτερη αναπνοή

Παρά τη δύσοσμη αναπνοή, το κρεμμύδι και το σκόρδο μπορούν να βελτιώσουν την αναπνοή εκείνων που υποφέρουν από άσθμα. Και τα δύο περιορίζουν τη δράση ενός ενζύμου, της λιποξυγενάσης, μιας χημικής ουσίας που συμβάλλει στη δημιουργία φλεγμονής.
Μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι, όταν ταΐστηκαν με εκχύλισμα κρεμμυδιών, τα ασθματικά τους προβλήματα μειώθηκαν. Μέρος της ωφέλειας του κρεμμυδιού μπορεί να προκύπτει από την quercetin. Το κρεμμύδι περιέχει, επίσης, έλαια μουστάρδας, τα οποία θεωρείται ότι επιβραδύνουν την παραγωγή των λευκοτριενίων του σώματος (ουσίες που αυξάνουν επίσης τη φλεγμονή).

Το κινεζικό skullcap (Scutellaria baicalensis) είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της φλεγμονής. Οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι τα βιοφλαβονοειδή που περιέχει σταματούν την παραγωγή των βιοχημικών ουσιών που δημιουργούν φλεγμονή στους ιστούς. Εκτός από τον περιορισμό της φλεγμονής, τα βιοφλαβονοειδή ενεργούν και ως αντιοξειδωτικά.

 

Bach flower remedies

Οι πνεύμονές μας συνδέονται άμεσα με τα συναισθήματά μας με διάφορους τρόπους. Αν κάποιος που υποφέρει από άσθμα έχει δυσκολία στην έκφραση των συναισθημάτων, αξίζει να διερευνηθεί γιατί συμβαίνει αυτό. Εδώ τα Bach flower remedies θα βοηθήσουν.

 

Αναπνευστικές ασκήσεις

Βαθιές αναπνοές θα ανακουφίσουν από το άσθμα, αν εφαρμόζονται συστηματικά. Άλλες ασκήσεις, όπως το κολύμπι, βάδισμα, yoga, T'air Chi και χαλαρωτικές ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν, ώστε να βαθύνει και να χαλαρώσει η αναπνοή.

 

Αρωματοθεραπεία

H αρωματοθεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική για την ανακούφιση προβλημάτων σχετικών με το αναπνευστικό, όπως οι μολύνσεις και μερικά οξέα προβλήματα. Επιπλέον, η αρωματοθεραπεία παρουσιάζει αξιοπρόσεκτη αποτελεσματικότητα στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Αυτό είναι ένα από τα ισχυρότερα πλεονεκτήματα της αρωματοθεραπείας.

Ιδιαίτερα χρήσιμα αιθέρια έλαια είναι τα ακόλουθα:
Thyme, Eucalyptus, Salvia, Pine, Cajeput, Νiaouli, Tea tree, Citron και Angelica.

 

Συμπληρώματα - Βιταμίνες – Μέταλλα

• Βιταμίνη B6: 25 mg 2 φορές την ημέρα.

• Βιταμίνη B12: 1,00 mcg 1 φορά την ημέρα.

• Βιταμίνη C: 1 - 2 gr 1 φορά την ημέρα.

• Βιταμίνη E: 400 i.u. την ημέρα.

• Σελήνιο: 250 mcg την ημέρα. Το σελήνιο ενεργεί σαν αντιοξειδωτική ουσία, παρεμποδίζοντας ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν τη φλεγμονή που συνδέεται με το άσθμα.
Το συνένζυμο Q10 μπορεί να εμποδίσει τη δράση της ισταμίνης.
Το μαγνήσιο και το ασβέστιο έχουν σπασμολυτική επίδραση στους λείους μύες του ανώτερου αναπνευστικού.

 

Διατροφή

• Οι φράουλες, τα μύρτιλα, τα σμέουρα, τα βατόμουρα, περιέχουν quercetin, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής που συνδέεται με το άσθμα.
• Η καφεΐνη του καφέ δρα ως βρογχοδιασταλτικό και βοηθά στην πρόληψη μιας ασθματικής κρίσης.
• Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα των ψαριών μειώνουν τα συμπτώματα του άσθματος.
• Οι πατάτες περιέχουν κάλιο που μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, το οποίο παίζει ρόλο στο άσθμα.Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Από το Δρ. Γεώργιο Μ. Κρομμύδα, πνευμονολόγο-φυματιολόγο στην Ιατρική Υπηρεσία ΕΔΟΕΑΠ
Η εταιρεία παρουσίασε τη στρατηγική της για χρήση του φαρμάκου σε νόσους που προκαλούν φλεγμονές


Σχετικά άρθρα

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Η ανοσία παραμένει ακόμη και 8 μήνες μετά τον εμβολιασμό
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine
FDA: Αλλάζει την αντένδειξη των στατινών για τις εγκύους
Σε γυναίκες με πολύ υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων μπορεί να επιτραπεί η χορήγησή τους
Η Bosch έφτιαξε συσκευή θερμομέτρησης με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης
Υπολογίζει τη θερμοκρασία δέρματος ακόμα και από 4,5 μέτρα απόσταση