Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Διακομματική επιτροπή για την υγεία και το φάρμακο δημιουργεί ο Ξανθός

25/5/2018 9:52:06 πμ
Καλεί εκπροσώπους από όλα τα κόμματα να διαμορφώσουν μια εθνική στρατηγική
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, αναγνωρίζοντας την ανάγκη αναζήτησης της μέγιστης δυνατής πολιτικής συνεννόησης στον τομέα του φαρμάκου και με στόχο την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά και τη διαμόρφωση των όρων μιας εθνικής στρατηγικής στα θέματα φαρμακευτικής πολιτικής, καλεί εκπροσώπους από όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες (πλην της Χρυσής Αυγής) να συγκροτήσουν Μόνιμη Διακομματική Επιτροπή.


Το υπουργείο προγραμμάτισε ήδη την πρώτη συνάντηση για την Τρίτη, 29/05, στις 13:30, στην Αριστοτέλους 17 και καλεί κάθε κόμμα να ορίσει μέχρι και 3 εκπροσώπους (βουλευτές και επιστημονικούς συνεργάτες).


Τα θέματα που θα συζητηθούν σε αυτήν την πρώτη συνάντηση είναι:

  1. η αναλυτική ενημέρωση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τους εποπτευόμενους φορείς (ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ, ΗΔΙΚΑ, ΙΦΕΤ) για τα δεδομένα και τις προκλήσεις στη φαρμακευτική πολιτική της χώρας
  2. η συγκρότηση Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής για την παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης και τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής στο χώρο του φαρμάκου.

Στην επιστολή του προς τις κοινοβουλευτικές ομάδες αναφέρει ότι δεν έχει πρόθεση -με τη σύγκληση αυτής της επιτροπής- να υποτιμήσει το γεγονός ότι "η Υγεία και το Φάρμακο είναι πρωτίστως πολιτικό ζήτημα και άρα είναι ή οφείλει να είναι πεδίο αντιπαράθεσης διαφορετικών πολιτικών σχεδίων και επιλογών", αλλά αναγνωρίζει την "ανάγκη αναζήτησης της μέγιστης δυνατής πολιτικής συνεννόησης και διαμόρφωσης των όρων μιας Εθνικής Στρατηγικής για την υγειονομική και φαρμακευτική πολιτική".


Πρόσθεσε επίσης "ο χώρος της Υγείας αποτελεί μια κρίσιμη πτυχή του Κοινωνικού Κράτους, ανήκει στους τομείς ζωτικής σημασίας για την καθημερινότητα των πολιτών και ειδικά το φάρμακο αποτελεί ένα κοινωνικό αγαθό υψηλής προτεραιότητας για την αντιμετώπιση των θεραπευτικών αναγκών των ασθενών, για την αποτελεσματικότητα του Συστήματος Υγείας και για την υγειονομική ασφάλεια της κοινωνίας".

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η Nathalie Moll απαντά στην ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Η φαρμακοβιομηχανία με τη σύμφωνη γνώμη του υπ. Υγείας αλλάζει τον χάρτη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
'Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών