Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ασφάλεια φαρμάκων και Διαδίκτυο

15/1/2008
Απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση ευρωβουλευτών της Ν.Δ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Σε διαδικασία ανάλυσης της κατάστασης που επικρατεί στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της ασφάλειας τον φαρμάκων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. βρίσκεται η Κομισιόν, σύμφωνα με απάντησή της προς τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, καθηγητή Γιώργο Παπαστάμκο.

Η εν λόγω ανάλυση εστιάζεται κυρίως στην αξιολόγηση της ισχύουσας νομοθεσίας και θα συμπεριλάβει θέματα επιβολής της νομοθεσίας, συνεργασίας και επικοινωνίας διαφόρων παραγόντων και ευαισθητοποίησης. Μεταξύ άλλων θεμάτων, η εργασία αυτή θα αξιολογήσει πτυχές εμπορίας απομιμήσεων φαρμάκων μέσω διαδικτύου. Με βάση το αποτέλεσμα της ανάλυσης, η Κομισιόν θα αναπτύξει διάφορες επιλογές πολιτικής. Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τροποποίηση της κοινοτικής νομοθεσίας και καθοδήγηση αναφορικά με τα φάρμακα, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ήδη από το Μάιο του 2006 η Κομισιόν έχει εκδώσει προειδοποίηση σχετικά με τις απομιμήσεις φαρμάκων που διατίθενται μέσω του διαδικτύου, με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για μια δραστηριότητα, η οποία τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία πολλών Ευρωπαίων πολιτών που γίνονται θύματα του χαμηλού κόστους και της ευκολίας των διαφημιζόμενων προϊόντων.

Στο θέμα επανέρχονται εκ νέου με κατάθεση ερώτησης προς την Κομισιόν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Αγγελάκας και Γιώργος Παπαστάμκος, προκειμένου να διερευνηθεί ποιες συγκεκριμένες δράσεις σκοπεύει να λάβει το κοινοτικό όργανο και κατά πόσον αντιμετωπίζεται το εμπόριο απομιμήσεων φαρμάκων σε διεθνές επίπεδο. Στην ερώτηση των δύο Ελλήνων ευρωβουλευτών τονίζεται ότι ο παραγωγός των φαρμάκων αυτών είναι συνήθως άγνωστος, οι φαρμακευτικές πρώτες ύλες είναι αμφιβόλου ποιότητας, δε χορηγούνται βάσει ιατρικής συνταγής, ενώ υφίσταται σοβαρή παραβίαση των διεθνών κανόνων προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Υποστηρίζοντας ότι ο εφησυχασμός στο θέμα των ΜΗΣΥΦΑ είναι «έγκλημα»
Για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου






Σχετικά άρθρα

Έκτακτο Δ.Σ. και Γ.Σ. ζητά ο «Νέος Δρόμος» από τον ΠΦΣ
Υποστηρίζοντας ότι ο εφησυχασμός στο θέμα των ΜΗΣΥΦΑ είναι «έγκλημα»
Φ.Σ. Αττικής: Μη βιώσιμη για τα φαρμακεία η χορήγηση προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης
Αίτημα για επανεξέταση του ποσοστού κέρδους των φαρμακείων
Peifasyn Academy: Νέο live webinar για τη Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια
Αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο του φαρμακοποιού στην έγκαιρη αναγνώριση και στην υποστήριξη των ασθενών
PGEU: Η ετοιμότητα σε υγειονομικές κρίσεις εξαρτάται και από τα φαρμακεία
Οι 7 προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν στην Ε.Ε.