Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Φαρμακοποιοί: Πώς να αντιμετωπίσετε την «πυρετοφοβία» των γονέων
Απαντήσεις από τον Γεώργιο Τσόλα, Διευθυντή Παιδιατρικής του Metropolitan
Novartis: Εξαγόρασε την Arctos Medical
Και επεκτείνει το portfolio της με θεραπείες οπτογενετικής

Ανησυχητικά αυξανόμενη η κατάχρηση αντιβιοτικών

24/9/2008
Η υπερκατανάλωσή τους αφαιρεί τη δυνατότητα άλλων ανθρώπων να θεραπευθούν
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Μια συντονισμένη παγκόσμια δράση απαιτείται, καθώς η κατάχρηση των αντιβιοτικών έχει κάνει τα βακτήρια όλο και πιο ανθεκτικά, απειλώντας να «μας γυρίσουν στην εποχή προ των αντιβιοτικών», προειδοποιούν ο καθηγητής της ιατρικής σχολής του σουηδικού πανεπιστημίου της Ουπσάλα Ότο Καρς και οι συνεργάτες του.

Τονίζουν δε ότι τα υπάρχοντα αντιβιοτικά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους με ανησυχητικό ρυθμό, ενώ η ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών εμφανίζει υποχώρηση.

Τα αντιβιοτικά άλλαξαν τον κόσμο, μετά την ανακάλυψή τους πριν από περίπου οκτώ δεκαετίες, περιορίζοντας τις κάποτε θανατηφόρες ασθένειες. Ωστόσο, θεμέλιοι λίθοι της σύγχρονης ιατρικής, όπως οι εγχειρήσεις, οι μεταμοσχεύσεις οργάνων, η χημειοθεραπεία του καρκίνου κ.ά., δε θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι στο μέλλον, αν η ολοένα αυξανόμενη αντίσταση των βακτηρίων στα αντιβιοτικά δεν καταπολεμηθεί επειγόντως. Αυτά αναφέρονται σε άρθρο του έγκυρου περιοδικού BMJ (British Medical Journal) της Βρετανικής Ιατρικής Εταιρείας.

Μια συντονισμένη παγκόσμια δράση απαιτείται, καθώς η κατάχρηση των αντιβιοτικών έχει κάνει τα βακτήρια όλο και πιο ανθεκτικά, απειλώντας να «μας γυρίσουν στην εποχή προ των αντιβιοτικών», προειδοποιούν ο καθηγητής της ιατρικής σχολής του σουηδικού πανεπιστημίου της Ουπσάλα Ότο Καρς και οι συνεργάτες του. Τονίζουν δε ότι τα υπάρχοντα αντιβιοτικά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους με ανησυχητικό ρυθμό, ενώ η ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών εμφανίζει υποχώρηση. Πάνω από μια δωδεκάδα νέων κατηγοριών αντιβιοτικών αναπτύχθηκαν μεταξύ 1930-1970, αλλά μόνο δύο νέες κατηγορίες από τότε.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τον Έλεγχο των Ασθενειών, η πιο σημαντική απειλή ασθενειών για την Ευρώπη προέρχεται από μικροοργανισμούς που έχουν γίνει ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά. Ήδη από το 2000, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι χρειάζεται μια μαζική προσπάθεια για να εμποδίσει την επερχόμενη καταστροφή. Παρόλ’ αυτά, επισημαίνει το BΜJ, ελάχιστα έχουν γίνει στην πράξη για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Οι γιατροί κάνουν κατάχρηση στη συνταγογράφηση αντιβιοτικών, σε πολλές χώρες τα αντιβιοτικά πωλούνται παράνομα εκτός φαρμακείων, ενώ οι ίδιοι οι ασθενείς συχνά τα παίρνουν μόνοι τους και με την παραμικρή αφορμή, και μάλιστα χρησιμοποιώντας, όχι σπάνια, αντιβιοτικά που έχουν ξεμείνει στο συρτάρι τους. Αν και πολύ ανησυχητικές αναφορές έρχονται από όλο τον κόσμο για τις σοβαρές συνέπειες της αυξανόμενης αντίστασης των μικροβίων, η αντίδραση των πολιτικών, των γιατρών και του κοινού δεν είναι η σωστή.

Ένα σημαντικό βήμα, τονίζει το περιοδικό, θα είναι να διασφαλιστεί η ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών. Στην πράξη αυτό σημαίνει να μειωθεί η ζήτηση των καταναλωτών και οι τελευταίοι να ενημερωθούν κατάλληλα ότι η δική τους επιλογή να χρησιμοποιούν πολλά αντιβιοτικά επηρεάζει τη δυνατότητα άλλων ανθρώπων στο μέλλον να θεραπευτούν.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απαντήσεις από τον Γεώργιο Τσόλα, Διευθυντή Παιδιατρικής του Metropolitan


Σχετικά άρθρα

Διάλογος για το μέλλον της δευτεροβάθμιας περίθαλψης στην Ελλάδα
Με στόχο τη μετάβαση σε ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης νοσοκομείου
Έρχεται η Πολιτιστική Συνταγογράφηση
Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ υπουργείων Υγείας και Πολιτισμού
Πλήρης ψηφιοποίηση των συστημάτων που αφορούν το φάρμακο
Συζητήθηκε στη συνάντηση ΣΦΕΕ και Θ. Πλεύρη
Νέα δεδομένα και προκλήσεις στη μετά Covid-19 Εποχή
Στο Συνέδριο «Νοσοκομείο – Φάρμακο – Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός», 22/09/2021, LIVE ON YOUR SCREEN