Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Ο αυξημένος ρόλος του φαρμακοποιού στις Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας
Θα αναδειχθεί στο 3ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
Φαρμακοποιοί: Στοπ στα ραντεβού εμβολιασμού αν τα τεστ COVID-19 πάνε στα σούπερ μάρκετ
Ο ΕΟΦ πάντως ξεκαθαρίζει ότι η διάθεσή τους επιτρέπεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία

Ανασκόπηση: Σεπτέμβριος 2008

1/10/2008
Συνοπτική παρουσίαση των σημαντικότερων ειδήσεων του μήνα που πέρασε
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Η νομοθετημένη υποχρεωτική έκπτωση του 3% από τα φαρμακεία προς τα ασφαλιστικά ταμεία επί των πωληθέντων φαρμάκων στους ασφαλισμένους, ήταν ένα από τα δύο σημαντικότερα γεγονότα του μήνα που πέρασε. Η συγκεκριμένη τροπολογία, που καταργεί το σταθερό ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, προκάλεσε μαζικές αντιδράσεις από τους φαρμακευτικούς συλλόγους όλης της χώρας, έκτακτες γενικές συνελεύσεις τους και μια 24ωρη πανελλαδική απεργία των φαρμακείων την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου.

Το άλλο σημαντικό γεγονός υπήρξε η έκδοση του Π.Δ. 121/2008, η υπογραφή του οποίου εκκρεμούσε εδώ και αρκετά χρόνια, σχετικά με τις υποχρεώσεις των θεραπόντων και ελεγκτών γιατρών, των φαρμακοποιών και των ασφαλιστικών οργανισμών κατά τη συνταγογράφηση.

Σε ό,τι αφορά την πληρωμή των φαρμακοποιών από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα περισσότερα από αυτά προχώρησαν σταδιακά μέσα στο μήνα (και υπό την πίεση για μη εκτέλεση συνταγών τους από τους φαρμακοποιούς) σε απόδοση των οφειλόμενων χρηματικών ποσών.

Από τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου τέθηκε, τέλος, σε ισχύ και ένα νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, το 4ο για το 2008.


Μέσα στο Σεπτέμβριο, το Ι.Κ.Α. ανακοίνωσε ότι όσοι από τους ασφαλισμένους του ανήκουν σε «ομάδες υψηλού κινδύνου» θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν το αντιγριπικό εμβόλιο από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Παράλληλα, από το Ι.Κ.Α. ανακοινώθηκε ότι η διάθεση του αντιρετροϊκού ιδιοσκευάσματος Viread από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα γίνεται άνευ συμμετοχής στην περίπτωση των ασφαλισμένων με ηπατίτιδα Β.

Σε επίπεδο φαρμακο-ενημέρωσης και νέων εγκρίσεων φαρμάκων μέσα στο Σεπτέμβριο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMEA) εξέδωσε θετικές γνωματεύσεις για την κυκλοφορία νέων σκευασμάτων ενάντια σε μεταβολικά νοσήματα, οφθαλμολογικές παθήσεις και τη σχιζοφρένεια, καθώς και για τη θεραπεία σπάνιων ασθενειών. Παράλληλα, ο EMEA πρότεινε επιπλέον προειδοποιήσεις για τα αντιεπιληπτικά φάρμακα, οι οποίες σχετίζονται με τον κίνδυνο για ανάπτυξη αυτοκτονικής συμπεριφοράς, ενώ ο αντίστοιχος αμερικανικός οργανισμός (FDA) εξέδωσε ισχυρότερες προειδοποιήσεις για 4 φάρμακα κατά της αρθρίτιδας (κίνδυνος σοβαρών μυκητιάσεων). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τέλος, ενέκρινε την κυκλοφορία του αντιεπιληπτικού φαρμάκου Vimpat® καθώς και επιπλέον ενδείξεις για το φάρμακο κατά της οστεοπόρωσης Aclasta®.


 Στο χώρο της φαρμακευτικής έρευνας υπήρξαν ενδιαφέρουσες εξελίξεις οι οποίες αφορούσαν:


Στο επίπεδο της αγοράς φαρμάκου, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (Ι.Ο.Β.Ε.) εξέδωσε την ετήσια Έκθεσή του με συμπεράσματα σχετικά με την ελληνική φαρμακευτική αγορά. Παράλληλα, μέσα από διεθνή δεδομένα ανάλυσης, αναδείχτηκε η επικαιρότητα των προηγμένων ανοσολογικών φαρμάκων που συνίστανται από αντισώματα και «μίνι αντισώματα» και οι θεραπείες νέας γενιάς που προσελκύουν όλο και περισσότερο το επενδυτικό ενδιαφέρον των φαρμακοβιομηχανιών.


Σε ό,τι αφορά νέα από τη δράση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, η GlaxoSmithKline υπέγραψε συμφωνίες συνεργασίας με τις Valeant Pharmaceuticals και Cellzome Inc., η Pfizer σύναψε συνεργασία με τη Medivation (ενώ ο επικεφαλής του ερευνητικού της τμήματος δήλωσε προθυμία για περαιτέρω συνεργασίες με άλλες εταιρείες) και η Boehringer Ingelheim ανακοίνωσε τη συνέχιση της επιτυχημένης συνεργασίας της με την Orexo AB. Σε επίπεδο εξαγορών, η Bayer HealthCare εξαγόρασε τη βιοτεχνολογική Direvo AG, ενώ η Sanofi-Aventis βρέθηκε ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση της Zentiva.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η αποκατάσταση βήμα-βήμα
Θα αναδειχθεί στο 3ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης


Σχετικά άρθρα

Μ. Θεμιστοκλέους: Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού εκδίδονται από τα ΚΕΠ
Παρέμβαση του ΠΦΣ ώστε να σταματήσουν οι πολίτες να τα ζητούν από τα φαρμακεία
Β. Κικίλιας: Μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα εμβολιάζονται κατά της COVID-19 και οι ηλικίες 18-29
Σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις και για τους κατάκοιτους ασθενείς
Έρχεται αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας στην Ευρώπη
Η PGEU ζητά να επεκταθεί η φαρμακευτική πρακτική και να αμείβονται οι υπηρεσίες των φαρμακοποιών
K. Mητσοτάκης: Τριπλασιάζεται σε όλη την Επικράτεια η διανομή των self test
Ανοίγει και η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους άνω των 30