Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Φαρμακοποιοί: Πώς να αντιμετωπίσετε την «πυρετοφοβία» των γονέων
Απαντήσεις από τον Γεώργιο Τσόλα, Διευθυντή Παιδιατρικής του Metropolitan
Novartis: Εξαγόρασε την Arctos Medical
Και επεκτείνει το portfolio της με θεραπείες οπτογενετικής

Ανασκόπηση: Οκτώβριος 2008

3/11/2008
Συνοπτική παρουσίαση των σημαντικότερων ειδήσεων του μήνα που πέρασε
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Με γνωμάτευση γιατρού, ο οποίος πλέον φέρει και την αποκλειστική της ευθύνη (σύμφωνα με το νέο Π.Δ. 121/2008 περί συνταγογράφησης ), γίνεται από την 1η Οκτωβρίου η χορήγηση των «lifestyle» φαρμάκων και στους ασφαλισμένους του Ι.Κ.Α.

Παρ’ όλα αυτά ορισμένα ταμεία συνεχίζουν παρανόμως να απορρίπτουν κατά περίπτωση συνταγές τέτοιων σκευασμάτων, μην αποζημιώνοντας πλήρως ως οφείλουν τα φαρμακεία, ενώ παράλληλα ο ΟΠΑΔ και άλλα ταμεία καθυστερούν σημαντικά την καταβολή των συνολικών χρεών τους. Και για τα δύο αυτά ζητήματα υπήρξε έντονη αντίδραση από Φαρμακευτικούς Συλλόγους, όπως τους Φ.Σ. Αττικής και Ηρακλείου.

Την ίδια στιγμή υπήρξε κυβερνητική πρόταση σχετικά με τον τρόπο είσπραξης του 3% από τα ταμεία (υποβολή από τα φαρμακεία, μέσω μηχανοργάνωσης, καταστάσεων των πωληθέντων φαρμάκων ανά φαρμακευτική εταιρεία), ενώ αντιδρώντας στο ίδιο θέμα, της εμπλοκής των φαρμακοποιών στην απόδοση της συγκεκριμένης έκπτωσης, οι Φ.Σ. Αττικής, Κρήτης και Κέρκυρας προχώρησαν στις 15/10 σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση.

Τέλος, στις 12/10 πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες του Π.Φ.Σ. (Πρόεδρος ο Δημ. Βαγιωνάς) και από 17 έως 19 Οκτωβρίου διεξήχθη το 8ο φαρμακευτικό συνέδριο-έκθεση PHARMA point στη Θεσσαλονίκη.


Μέσα στον Οκτώβριο, το ΙΚΑ ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας-τετάνου-κοκίτη θα συνταγογραφείται έως την ηλικία των 18 ετών με μηδενική συμμετοχή, ενώ ενημέρωσε για τον τρόπο ολοκλήρωσης του δοσολογικού σχήματος με τα εμβόλια κατά του HPV.
Παράλληλα ο ΟΠΑΔ διευκρίνισε ότι η χορήγηση του Ventavis θα γίνεται μόνο μετά από γνωμάτευση ιατρείου πνευμονικής υπέρτασης.

Σε επίπεδο φαρμακοεπαγρύπνησης ο Ε.Ο.Φ., μετά από σύσταση του ΕΜΕΑ, ανέστειλε την άδεια κυκλοφορίας του Acomplia, εξαιτίας ενδείξεων για αυξημένη πιθανότητα πρόκλησης σοβαρών ψυχιατρικών διαταραχών και η Αμερικανική FDA πρότεινε ισχυρότερες προειδοποιήσεις για το Raptiva (αναφορές για σοβαρά περιστατικά λοιμώξεων).

Σε επίπεδο έγκρισης φαρμάκων, θετική γνωμάτευση εξέδωσε –μεταξύ άλλων– ο ΕΜΕΑ για νέα φάρμακα κατά της λευχαιμίας, της ηπατίτιδας C και του HIV, καθώς και για 14 νέα «ορφανά» φάρμακα (για τη θεραπεία σπάνιων ασθενειών).


 Στο χώρο της φαρμακευτικής έρευνας υπήρξαν ενδιαφέρουσες εξελίξεις οι οποίες αφορούσαν:


Σε επίπεδο φαρμακευτικής αγοράς, η Ε.Ε. διευκρίνισε σε σχετική ερώτηση Έλληνα ευρωβουλευτή ότι θεωρεί ωφέλιμο το παράλληλο εμπόριο φαρμάκων, υπό την προϋπόθεση ασφαλούς κάλυψης των αναγκών της αγοράς. Παράλληλα και στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που χαρακτήρισε τον Οκτώβριο, επιστήμονες του ιατροφαρμακευτικού χώρου τόνισαν την αναγκαιότητα οικονομικής υποστήριξης της έρευνας στη δύσκολη αυτή στιγμή και εξασφάλισης της συνέχισης των ερευνητικών δραστηριοτήτων για νέες θεραπείες.


Σε ό,τι αφορά νέα από τη δράση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, η εταιρεία Κορρές εξαγόρασε το 70% της Pharmacon Β. Ελλάδας, αποκτώντας έτσι άμεση πρόσβαση σε σημαντικό πελατολόγιο 1.700 φαρμακείων, ενώ υλοποιήθηκε τελικά η μεταβίβαση της Π.Ν.Γ. Γερολυμάτος στην Alapis, έναντι συνολικού τιμήματος 199 εκ. €.

Σε διεθνές επίπεδο η Eli Lilly & Co. προχώρησε σε εξαγορά της βιοτεχνολογικής ImClone Systems, ενισχύοντας σημαντικά τη θέση της στην αγορά αντινεοπλασματικών φαρμάκων, η GlaxoSmithKline εξαγόρασε τη Genelabs Technologies, διευρύνοντας τη δυνατότητά της για ανάπτυξη καινοτόμων αντι-ιικών σκευασμάτων, και η Boehringer Ingelheim υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με την Kinaxo Biotechnologies GmbH, αποκτώντας πρόσβαση σε προηγμένες τεχνολογίες ταυτοποίησης και ανάλυσης ουσιών.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απαντήσεις από τον Γεώργιο Τσόλα, Διευθυντή Παιδιατρικής του Metropolitan


Σχετικά άρθρα

Διάλογος για το μέλλον της δευτεροβάθμιας περίθαλψης στην Ελλάδα
Με στόχο τη μετάβαση σε ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης νοσοκομείου
Έρχεται η Πολιτιστική Συνταγογράφηση
Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ υπουργείων Υγείας και Πολιτισμού
Πλήρης ψηφιοποίηση των συστημάτων που αφορούν το φάρμακο
Συζητήθηκε στη συνάντηση ΣΦΕΕ και Θ. Πλεύρη
Νέα δεδομένα και προκλήσεις στη μετά Covid-19 Εποχή
Στο Συνέδριο «Νοσοκομείο – Φάρμακο – Ιατροτεχνολογικός Εξοπλισμός», 22/09/2021, LIVE ON YOUR SCREEN