Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Ο αυξημένος ρόλος του φαρμακοποιού στις Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας
Θα αναδειχθεί στο 3ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
Φαρμακοποιοί: Στοπ στα ραντεβού εμβολιασμού αν τα τεστ COVID-19 πάνε στα σούπερ μάρκετ
Ο ΕΟΦ πάντως ξεκαθαρίζει ότι η διάθεσή τους επιτρέπεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία

Ανασκόπηση: Νοέμβριος 2008

3/12/2008
Συνοπτική παρουσίαση των σημαντικότερων ειδήσεων του μήνα που πέρασε
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος


Οι κινητοποιήσεις των Φαρμακευτικών Συλλόγων όλης της χώρας, με βασικά αιτήματα την πλήρη καταβολή των ανεξόφλητων οφειλών του ΟΠΑΔ και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης με τον Οργανισμό, ήταν το θέμα που μονοπώλησε την επαγγελματική επικαιρότητα του Νοεμβρίου.

Οι πολύμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές των φαρμακείων (που συνεπάγονταν σημαντική οικονομική επιβάρυνσή τους) οδήγησαν τους Συλλόγους στη σύγκληση εκτάκτων γενικών συνελεύσεων. Σ’ αυτές ελήφθησαν αποφάσεις που αφορούσαν αφενός την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ και αφετέρου την ομαδική καταγγελία των ατομικών συμβάσεων των φαρμακείων με το Δημόσιο.

Ξεκινώντας με την κινητοποίηση των Φ.Σ. Λέσβου και Κέρκυρας (1/11) και συνεχίζοντας με τους φαρμακοποιούς της Αττικής και του Πειραιά, οι οποίοι διέκοψαν την πίστωση προς τον ΟΠΑΔ στις 17/11, οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν με την 24ωρη πανελλαδική απεργία της 26ης Νοεμβρίου που προκήρυξε ο Π.Φ.Σ.

Σε συνάντηση που είχε την ίδια ημέρα ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. με τον υπουργό Υγείας, δόθηκε διαβεβαίωση για πλήρη εξόφληση των χρεών του ΟΠΑΔ, βάσει ενός χρονοδιαγράμματος σταδιακής καταβολής του συνόλου των οφειλών, από την 1η εβδομάδα του Δεκεμβρίου μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου 2009. Επίσης ο υπουργός δεσμεύτηκε για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας μεταξύ του ΟΠΑΔ και των φαρμακοποιών, μέσα στο 2009.

Μετά τις εξελίξεις αυτές ο Π.Φ.Σ. δήλωσε την ικανοποίησή του και ανακοίνωσε τη διακοπή των κινητοποιήσεων και την αναστολή των μέτρων κατά του ΟΠΑΔ (από 1/12) που είχε προηγουμένως αναγγείλει. Αντίθετα, οι Φ.Σ. Αττικής, Πειραιά, Λέσβου και Κέρκυρας, κρίνοντας ως «μη-ικανοποιητικές» τις δεσμεύσεις του υπ. Υγείας αποφάσισαν τη συνέχιση της διακοπής πίστωσης προς τον ΟΠΑΔ ωσότου οι πληρωμές γίνουν πράξη, ενώ και άλλοι Σύλλογοι (Φ.Σ. Εύβοιας, Μαγνησίας, Ηρακλείου, Χανίων, Χίου, Κορίνθου, Καβάλας και Αργολίδας) αποφάσισαν να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση από την 1η Δεκεμβρίου.

Μέσα στο Νοέμβριο το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τις ρυθμίσεις που θα ισχύουν εφεξής στη χορήγηση των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που περιέχουν κωδεΐνη, ενώ το ΙΚΑ εξέδωσε συμπληρωματικό πίνακα με ιδιοσκευάσματα που θα χορηγούνται από τα φαρμακεία του Ιδρύματος.

Σε επίπεδο έγκρισης νέων φαρμάκων, θετική γνωμάτευση εξέδωσε –μεταξύ άλλων– ο ΕΜΕΑ για νέα φάρμακα κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της υπέρτασης, της ψωρίασης και της κατάθλιψης, καθώς και για 10 νέα «ορφανά» φάρμακα (για τη θεραπεία σπάνιων ασθενειών).

 


 Στο χώρο της φαρμακευτικής έρευνας υπήρξαν ενδιαφέρουσες εξελίξεις οι οποίες αφορούσαν:

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική επικαιρότητα:


Σε επίπεδο φαρμακευτικής αγοράς, η Κομισιόν εξέδωσε έκθεση στην οποία τόνισε ότι «οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των generics στην αγορά» και προειδοποίησε για πρόστιμα. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών (EFPIA) ανταπάντησε πως οι πρακτικές των βιομηχανιών παρασκευής πρωτότυπων φαρμάκων είναι καθ’ όλα νόμιμες.

Σε ό,τι αφορά την Ελληνική αγορά φαρμάκου, αποσύρθηκε μετά από αντιδράσεις άρθρο νομοσχεδίου που προέβλεπε την παράταση επί 2 ακόμη έτη της ρύθμισης για το «παράλληλο» εμπόριο.

Παράλληλα ο υπ. Υγείας ανακοίνωσε στο συνέδριο του Economist ότι η τιμολόγηση των φαρμάκων θα περάσει σταδιακά από το υπ. Ανάπτυξης στο υπ. Υγείας, ενώ ανακοινώθηκαν και διοικητικές αλλαγές στον Ε.Ο.Φ. που περιλαμβάνουν την κατάργηση του διοικητικού συμβουλίου και τη δημιουργία ενός Συμβουλίου Διαχείρισης Κρίσεων. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Π.Φ.Σ., όργανα διοίκησης του Ε.Ο.Φ. θα είναι ο πρόεδρός του και δύο αντιπρόεδροι.


Σε ό,τι αφορά νέα από τη δράση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, η εταιρεία Κορρές ανακοίνωσε αύξηση των πωλήσεών της κατά 52,7% στο εννεάμηνο του 2008, ενώ για το ίδιο διάστημα ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Alapis εμφανίστηκε αυξημένος κατά 215,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Παράλληλα στις 11 Νοεμβρίου ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Lavipharm, στο πλαίσιο της προωθούμενης σύμπραξης της φαρμακοβιομηχανίας Ελλάδας-Ρωσίας στην έρευνα και ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων.

Σε διεθνές επίπεδο, η Roche εξαγόρασε τη Memory Pharmaceuticals, ενισχύοντας έτσι τη θέση της στην αγορά των νευρολογικών φαρμάκων, η Johnson & Johnson πραγματοποίησε άνοιγμα στην αγορά προϊόντων χειρουργείου με την απόκτηση της Omrix Biopharmaceuticals και η Νοvo Nordisk επένδυσε 400 εκατ. δολάρια στη δημιουργία μιας νέας μονάδας παραγωγής αντιδιαβητικών σκευασμάτων στην Κίνα.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η αποκατάσταση βήμα-βήμα
Θα αναδειχθεί στο 3ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης


Σχετικά άρθρα

Μ. Θεμιστοκλέους: Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού εκδίδονται από τα ΚΕΠ
Παρέμβαση του ΠΦΣ ώστε να σταματήσουν οι πολίτες να τα ζητούν από τα φαρμακεία
Β. Κικίλιας: Μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα εμβολιάζονται κατά της COVID-19 και οι ηλικίες 18-29
Σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις και για τους κατάκοιτους ασθενείς
Έρχεται αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας στην Ευρώπη
Η PGEU ζητά να επεκταθεί η φαρμακευτική πρακτική και να αμείβονται οι υπηρεσίες των φαρμακοποιών
K. Mητσοτάκης: Τριπλασιάζεται σε όλη την Επικράτεια η διανομή των self test
Ανοίγει και η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους άνω των 30