Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Θα αρθούν σταδιακά οι απαγορεύσεις των εξαγωγών φαρμάκων

17/1/2024 3:10:05 πμ
Mε τη λειτουργία του ΗΣΠΑΔΙΦ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (ΗΣΠΑΔΙΦ) θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Δευτέρα 22/01 να τροφοδοτείται με δεδομένα για τις πωλήσεις και τα αποθέματα φαρμακευτικών εταιρειών και φαρμακαποθηκών. Σταδιακά λοιπόν, το σύστημα θα αναδείξει ποια είναι η κατάσταση των ελλείψεων, με την κυβέρνηση να λαμβάνει μέτρα όταν μια έλλειψη θα κρίνεται σοβαρή. 


Όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του in.gr, η λειτουργία του ΗΣΠΑΔΙΦ θα επιτρέψει τη σταδιακή άρση των απαγορεύσεων των παράλληλων εξαγωγών, όπως συζητήθηκε μεταξύ του υπουργού Υγείας, του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων και εκπροσώπων μεγάλων φαρμακαποθηκών της χώρας. 


Επόμενος στόχος είναι να προβλέπεται και η ζήτηση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΣΦ Θ. Σκυλακάκη που φαίνεται από τη συνταγογράφηση. Όπως εξήγησε ο ίδιος, όταν ασθενείς αγοράζουν φάρμακα χωρίς συνταγή, πρόκειται συνήθως για φθηνά σκευάσματα με εναλλακτικές λύσεις που δεν δημιουργούν πρόβλημα στην αγορά.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή τη ραγδαία αύξηση της ζήτησης
Αναμένεται και η σχετική εγκύκλιος από το υπ. Υγείας






Σχετικά άρθρα

Φαρμακευτική δαπάνη: Οριακή αύξηση 3,2% για τα ιδιωτικά φαρμακεία το 2024
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Δρ 'Αρης Αγγελής, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού
Στις 6 ημέρες η αναμονή για την κατΆ οίκον παραλαβή των ΦΥΚ στην επαρχία
Σύμφωνα με την Θ. Καρποδίνη στην Αττική παραδίδονται εντός 2,5 ημερών
Μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για άτομα με οπτική αναπηρία ≥80%
Η σχετική ΚΥΑ υπεγράφη από τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών