Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Στις κάλπες οι φαρμακοποιοί!

23/6/2017 1:03:51 μμ
Το οικονομικό-πολιτικό περιβάλλον αλλά και οι μετακινήσεις υποψηφίων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το Σάββατο 24/7/2017 διεξάγονται οι αρχαιρεσίες του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.) για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου που θα αναλάβει να φέρει εις πέρας τα φλέγοντα ζητήματα του κλάδου σε ένα δύσκολο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.

Τα 178 μέλη του σώματος των εκλεκτόρων έχουν να επιλέξουν ανάμεσα από 11 παρατάξεις, οι 6 από τις οποίες έχουν ανακοινώσει και τα προγράμματά τους, και ανάμεσα από 63 υποψηφίους.
Οι φαρμακοποιοί, που ανήκουν στο σώμα των εκλεκτόρων, καλούνται να προσέλθουν στα γραφεία του Π.Φ.Σ., Πειραιώς 134 & Αγαθημέρου, Αθήνα για να δώσουν την ψήφο τους, από τις 9 το πρωί που θα ξεκινήσει η Γενική Συνέλευση έως τις 8 το βράδυ που θα κλείσουν οι κάλπες.
Από τις αρχαιρεσίες θα αναδειχθούν:
  • 15 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.)
  • 5 τακτικά και 5 αναπληρωματικά μέλη του Ανώτατου Φαρμακευτικού Πειθαρχικού Συμβουλίου κατά την εξής αναλογία:
    α) 3 τακτικά και 3 αναπληρωματικά μέλη από τους τακτικούς αντιπροσώπους του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής,
    β) 1 τακτικό και ένα 1 αναπληρωματικό μέλος από τους τακτικούς αντιπροσώπους του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιώς και 1 τακτικό και ένα 1 αναπληρωματικό μέλος από τους τακτικούς αντιπροσώπους των Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας, πλην Αττικής και Πειραιώς.

Συνδυασμοί και μετακινήσεις

Βασικοί διεκδικητές παραμένουν ο νυν πρόεδρος Κωνσταντίνος Λουράντος, πρόεδρος και του Φαρμακευτικού Συλλόγου (Φ.Σ.) Αττικής, αλλά και ο πρώην πρόεδρος Κυριάκος Θεοδοσιάδης που ηγείται του Συλλόγου της Θεσσαλονίκης.

Ο συνδυασμός του Κωνσταντίνου Λουράντου έχει μετονομαστεί σε «Ανεξάρτητη Φαρμακευτική Συμμαχία» (από "Πανελλήνια Φαρμακευτική Συμμαχία"), από τον οποίο έχουν αποχωρήσει ηχηρά ονόματα του κλάδου, όπως ο Γιάννης Δαγρές (νυν αντιπρόεδρος του Συλλόγου) και ο πρόεδρος του Φ.Σ. Ρόδου Νίκος Φουτούλης.
Ο κ. Γ. Δαγρές κατεβαίνει με δικό του συνδυασμό το «Νέο Δρόμο» μαζί με τον Κώστα Βαρδιάμπαση (πρόεδρος του Φ.Σ. Ρεθύμνης) κ.ά. Ο κ. Ν. Φουτούλης μετακινήθηκε στην ΑΕΣΠ.

Από την «Αδέσμευτη Ενωτική Συνδικαλιστική Παράταξη (ΑΕΣΠ)» του πρώην προέδρου Κυριάκου Θεοδοσιάδη, «λείπουν» ο πρόεδρος του Φ.Σ. Λέσβου Απόστολος Βαλτάς και ο πρόεδρος του Φ.Σ. Θήβας Σεραφείμ Ζήκας, οι οποίοι φέτος επέλεξαν το συνδυασμό «Προοπτική για το Φαρμακείο του Αύριο».

Το πολιτικό-οικονομικό περιβάλλον

Η ανάδειξη του νέου προεδρείου του κλάδου έρχεται την πιο δυσμενή περίοδο για τα φαρμακεία και τη βιωσιμότητά τους.
Η απελευθέρωση των τιμών των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. έχει αναστατώσει τον κλάδο, κυρίως με την αναγραφή της ενδεικτικής τιμής επί των συσκευασιών, που θα τον φέρει αντιμέτωπο με το καταναλωτικό κοινό. Το νέο προεδρείο θα οφείλει να επικοινωνήσει το ζήτημα δυναμικά στο κοινό αλλά και να προχωρήσει σε σκληρές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, ώστε να μην πληρώνουν οι φαρμακοποιοί «από την τσέπη τους» τη διαφορά που θα προκύψει από τις χονδρικές τιμές που είναι εντελώς απελευθερωμένες.

Πρόσφατο ζήτημα ήταν και η σύμβαση του Π.Φ.Σ. με τον ΕΟΠΥΥ για τα αναλώσιμα, ιατροτεχνολογικά και άλλα υλικά, καθώς και για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής, η οποία χώρισε τον κλάδο σε δύο στρατόπεδα: από τη μία εκείνων που υποστηρίζουν ότι άνοιξε μια νέα ευκαιρία για τον κλάδο και από την άλλη εκείνων που θεώρησαν την υπογραφή της σύμβασης βιαστική και μη αποτελεσματική. Η καθυστέρηση αποζημίωσης των υλικών από τον ΕΟΠΥΥ χειροτέρεψε την κατάσταση, αν και πλέον ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε την πορεία των πληρωμών, μετά από πιέσεις του νυν προεδρείου.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τα ληξιπρόθεσμα χρέη παλιών ταμείων από τα έτη 2011-2012 και τις διογκωμένες ασφαλιστικές εισφορές που απαιτεί ο ΕΦΚΑ, που έχουν απειλήσει σημαντικά τη ρευστότητα –άρα και τη βιωσιμότητα– των φαρμακείων και μαζί με το χρόνιο πρόβλημα του ωραρίου θα συνεχίσουν να απασχολούν τον κλάδο και θα αποτελέσουν ένα βαρύ φορτίο για το προεδρείο που θα αναδειχθεί το βράδυ του Σαββάτου.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου