Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ποιος πρέπει να είναι ο τζίρος ενός φαρμακείου για να μη ζημιώνεται;

17/10/2017 9:35:04 πμ
Μονόδρομος για την επιβίωση των φαρμακείων οι συνενώσεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πάνω από 300 χιλιάδες ευρώ τζίρο πρέπει να βγάζει το χρόνο ένα φαρμακείο για να μην παρουσιάζει ζημία, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Θεόδωρος Αμπατζόγλου, πρώην πρόεδρος του Π.Φ.Σ. και πρώην διοικητής των ΙΚΑ και ΟΑΕΔ, στο 17ο Pharma Point, στη Θεσσαλονίκη.


Συγκεκριμένα, υπολογίζοντας την τεράστια μείωση στις πωλήσεις συνταγογραφούμενων φαρμάκων (όπως αποδεικνύεται από την αξία των εκτελεσθείσων συνταγών), τη μείωση του ποσοστού κέρδους, τις πωλήσεις παραφαρμακευτικών ειδών και τα διάφορα έξοδα της επιχείρησης, ο κ. Αμπατζόγλου εκτιμά ότι ο ετήσιος κύκλος εργασιών πρέπει να είναι 317.797 ευρώ, προκειμένου ο φαρμακοποιός να καλύπτει τα έξοδά του.

 

Πιο αναλυτικά:

  • Από πωλήσεις φαρμάκων πρέπει να προέρχονται τα 238.348 ευρώ (ήτοι 75%), με τα μεικτά κέρδη από τα φάρμακα να εκτιμώνται στα 47.193 ευρώ, δηλαδή περιθώριο μεικτού κέρδους φαρμάκων 19,8%.
  • Από τα παραφαρμακευτικά σκευάσματα θα πρέπει να προέρχεται το υπόλοιπο 25% των πωλήσεων αξίας 79.449 ευρώ. Τα μεικτά κέρδη εκτιμώνται εδώ στα 27.807 ευρώ, δηλαδή περιθώριο μεικτού κέρδους παραφαρμακευτικών 35%.

Συνεπώς, τα συνολικά μεικτά κέρδη του εν λόγω φαρμακείου υπολογίζονται στα 75.000 ευρώ που αντιστοιχεί σε συνολικό περιθώριο μεικτού κέρδους 23,6%.

Υπολογίζοντας τα έξοδα μισθοδοσίας στα 50.000 ευρώ για –κατά μέσο όρο– 1,5 εργαζόμενο (εργαζόμενος μερικής απασχόλησης), καθώς και λοιπά έξοδα στα 25.000 ευρώ, εκμηδενίζεται το όποιο καθαρό κέρδος του φαρμακείου – άρα με τζίρο κάτω των 317.797 ευρώ, το φαρμακείο βγάζει ζημία.


Με βάση τα παραπάνω, κ. Αμπατζόγλου οδηγείται στο συμπέρασμα ότι για την επιβίωση των φαρμακείων οι συνεργασίες είναι μονόδρομος. Προτείνει δε τις πολυσυνεργατικές συστεγάσεις, μια διαδικασία η οποία μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα από τρία στάδια:

  1. Ομαδοποίηση αγορών με κοινή διαχείριση αποθεμάτων.
  2. Συμβουλευτικές υπηρεσίες (consulting) για την ομογενοποίηση της δραστηριότητας μέσω της απόκτησης ενός ενιαίου Α.Φ.Μ. και τη δημιουργία δομών με ένα κεντρικό κατάστημα και υποκαταστήματα.
  3. Πολυσυστέγαση.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και οι μεγάλες ανατροπές
Με αφορμή την πρόσφατη γυναικοκτονία, ένα φαρμακείο στο Ίλιον δηλώνει ότι είναι «εδώ» να στηρίξει






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου