Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Μπορούν τα φαρμακεία να γίνουν «safe spots»;

16/4/2024 3:47:11 πμ
Με αφορμή την πρόσφατη γυναικοκτονία, ένα φαρμακείο στο Ίλιον δηλώνει ότι είναι «εδώ» να στηρίξει
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η Κλειώ Καρπούζου, δικηγόρος στο Ίλιον, σοκαρισμένη από την πρόσφατη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους, κάλεσε μέσω των social media το κοινό που αναζητά ασφάλεια και προστασία, να απευθυνθεί στο φαρμακείο του συζύγου της Γιώργου Μακρή για βοήθεια. Σε ένα άκρως συγκινητικό βίντεο η ίδια με δάκρυα στα μάτια εκφράζει την απόγνωση και τον θυμό της για το συμβάν, τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο ένας κακοποιημένος άνθρωπος να βρίσκει το κουράγιο να φύγει από την κατάσταση αυτή και να ζητήσει βοήθεια και να μην μπορεί να βρει ασφάλεια. 


Μιλώντας στο f.daily, η ίδια εξήγησε ότι όταν άνοιξαν το φαρμακείο με τον σύζυγό της είχαν αποφασίσει εξαρχής να αποτελέσει αυτό ένα «safe spot» για όποιον έχει ανάγκη.

Στο πλαίσιο αυτό έχει φροντίσει να έχει συνεργασία με τις κοινωνικές δομές του Δήμου, αλλά και με ανθρώπους από την ελληνική αστυνομία που θα «τρέξουν» αν υπάρξει ανάγκη, ενώ έχει στη διάθεσή της ένα κύκλο ειδικών γιατρών (π.χ. ουρολόγο, ψυχίατρο) που μπορούν να βοηθήσουν έναν άνθρωπο που χρήζει ιατρικής φροντίδας. Επίσης το ζευγάρι έχει δηλώσει το φαρμακείο ως LGBTQ friendy στα social media, προσελκύοντας άτομα που συχνά δεν έχουν πού να απευθυνθούν. 


Επιπλέον όλο το προσωπικό του φαρμακείου είναι εκπαιδευμένο στις Πρώτες Βοήθειες, ενώ διαθέτει στο κατάστημα έναν ξεχωριστό χώρο για συμβουλευτική ώστε οτιδήποτε ιδιωτικό θέλει να μοιραστεί κάποιος να μπορεί να το κάνει. Τέλος, ως δικηγόρος, είναι ανοιχτή να προσφέρει τις υπηρεσίες της αφιλοκερδώς, όπως τονίζει. 


«Έχουμε αντιμετωπίσει στο φαρμακείο κρούσματα βίας, π.χ. λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, έχουμε βοηθήσει κορίτσια 13-14 χρονών που ζητούν το χάπι της επόμενης ημέρας να κατανοήσουν τους κινδύνους και να πάρουν τα μέτρα τους για την επόμενη φορά. Και όλα αυτά χωρίς κριτική και με απόλυτο σεβασμό. Φυσικά είμαστε εδώ να στηρίξουμε όσους υφίστανται κακοποίηση να αποτανθούν σε ειδικό για να ξεφύγουν από αυτήν την κατάσταση», αναφέρει η ίδια και προσθέτει: 

«Όλη αυτή η προσπάθεια είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αναπτύσσεται ανάλογα και με τα περιστατικά που αντιμετωπίζουμε. Αλλά είναι το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε στον κόσμο που μας εμπιστεύεται, να δώσουμε κάτι πίσω. Η κοινωνία μας έχει γίνει πολύ άγρια και ακούω για φαρμακεία που εξυπηρετούν στις εφημερίες -και από φόβο βέβαια- με κλειστές πόρτες. Εμείς εδώ έχουμε πάντα τις πόρτες μας ανοιχτές», τονίζει η ίδια. 


Παράλληλα εύχεται κάθε φαρμακείο να παρακινηθεί και να σταθεί στο πλευρό όλων αυτών των ανθρώπων, εκφράζοντας τον πόνο της για την «παθογένεια» της κοινωνίας, όπως αναφέρει.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αυξημένοι ήταν το 2023 οι έλεγχοι για απαγορευμένα χημικά συστατικά






Σχετικά άρθρα

Τα 2 ελληνικά φαρμακεία που πιστοποιήθηκαν διεθνώς στο πλαίσιο του «Pharmacists for the Future»
Πρόκειται για το παγκόσμιο πρόγραμμα της L'OREAL για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική ενσωμάτωση
Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας