Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Περίπου 5% χάνουν οι φαρμακοποιοί από τα ΜΗΣΥΦΑ

26/5/2017 10:11:08 πμ
Βγήκε το αναλυτικό ΦΕΚ για τις τιμές τους
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το ΦΕΚ που ορίζει τις λεπτομέρειες για τον τρόπο υπολογισμού της ενδεικτικής τιμής των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. δημοσιεύτηκε με τίτλο: «Διατάξεις τρόπου και διαδικασίας καθορισμού ενδεικτικής τιμής λιανικής πώλησης και ανώτατης νοσοκομειακής τιμής καθώς και διάθεσης για τα "μη συνταγογραφούμενα φάρμακα” (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.)».

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του νόμου, η βάση για την εξαγωγή της ενδεικτικής λιανικής τιμής διαμορφώνεται σύμφωνα με τα εξής κριτήρια:

  1. Όπως είχε οριστεί και από το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, από το μέσο όρο των τριών (ή 2 ή 1) χαμηλότερων τιμών των κρατών-μελών της Ε.Ε., όπου έχει τιμολογηθεί. Αν δεν υπάρχει τιμή σε άλλο κράτος-μέλος, τότε το προϊόν ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. τιμολογείται με βάση τη συσχέτιση με όμοια ως προς τις δραστικές ουσίες, τις περιεκτικότητες και τις φαρμακοτεχνικές μορφές προϊόντα (ακόμα και συνταγογραφούμενα) στην Ελλάδα.
  2. Η ενδεικτική τιμή αναφέρεται σε τιμές παραγωγού (ex factory) ή στην τιμή παραγωγού που μπορεί να εξαχθεί από την έρευνα σε λοιπά είδη τιμών (ήτοι εισαγωγού ή χονδρική ή λιανική).
  3. Ως ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης ορίζεται η τιμή βάσης που προκύπτει δυνάμει της προηγούμενης παραγράφου, προσαυξημένη κατά 30%, πλέον του προβλεπόμενου Φ.Π.Α.
Σημειωτέον ότι μέχρι σήμερα ήταν 35%, που σημαίνει ότι μειώνεται το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών! Για παράδειγμα: για ένα φάρμακο με χονδρική τιμή: 10,00€ η τελική λιανική (με 35% και Φ.Π.Α.) ήταν 14,31€. Με το 30% η τιμή θα είναι 13,78€, άρα με -3,70% έμμεση αλλά «υποχρεωτική» έκπτωση!).
 
Στο ίδιο δε άρθρο ορίζεται ότι η ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης δεν είναι υποχρεωτική για τους δικαιούμενους τη διάθεση των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., δηλαδή: για τους Κατόχους 'Αδειας Κυκλοφορίας φαρμάκων (ΚΑΚ), για τους Κατόχους 'Αδειας Χονδρικής Πώλησης φαρμάκων (χονδρεμπόρους) ή για τα φαρμακεία, καθώς και για τους υπόλοιπους φορείς λιανικής διάθεσης των προϊόντων αυτών -ήτοι τους προβλεπόμενους από το άρθρο 68 του ν. 4389/2016 (Α' 94) πωλητές- οι οποίοι μπορούν ελεύθερα να καθορίσουν τη τιμολογιακή τους πολιτική ως προς τα προϊόντα αυτά.

Νοσοκομειακές τιμές ΜΗΣΥΦΑ & ΜΗΣΥΦΑ παραγόμενα στην Ελλάδα

Στο άρθρο 3, ορίζεται ο τρόπος διαμόρφωσης της ανώτατης υποχρεωτικής νοσοκομειακής τιμής, ο οποίος είναι ίδιος με το πολυνομοσχέδιο (δείτε εδώ). Ως ανώτατη νοσοκομειακή τιμή ορίζεται η τιμή βάσης, μειωμένη κατά 8,74% και είναι υποχρεωτική.

Στη συνέχεια (άρθρο 4) ορίζεται η τιμή βάσης για τα φαρμακευτικά προϊόντα αποκλειστικά παραγόμενα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις δαπάνες παραγωγής και συσκευασίας, καθώς και οι δαπάνες διοίκησης - διάθεσης - διάδοσης.

Τέλος, για τα φάρμακα ελληνικής κατοχυρωμένης ευρεσιτεχνίας θα λαμβάνεται υπόψη και η αξία νέων επενδύσεων, το κόστος έρευνας και ανάπτυξης της δραστικής ουσίας ή φαρμακοτεχνικής μορφής, καθώς και η αποτίμηση της τεχνογνωσίας.

Αναθεώρηση

Για τον καθορισμό των τιμών των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., διεξάγεται από το αρμόδιο τμήμα του ΕΟΦ έρευνα στα κράτη μέλη της Ε.Ε. στα οποία υφίστανται στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές, σε φορείς των χωρών αυτών, ή σε επίσημους και έγκριτους ευρωπαϊκούς φορείς.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, ύστερα από πρόταση του ΕΟΦ, ο κατάλογος των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. αναθεωρείται ανά 6μηνο, ενώ οι ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης και ανώτατες νοσοκομειακές τιμές όλων των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. αναθεωρούνται δύο φορές ανά έτος και οι υπουργικές αποφάσεις, που εμπεριέχουν τους καταλόγους, εκδίδονται εντός μηνός Σεπτεμβρίου και Μαρτίου κάθε έτους.

Τέλος, ορίζεται ότι έως την πρώτη εφαρμογή της τιμολόγησης που προβλέπεται στο παρόν άρθρο, τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. διατηρούν ως ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης και ως ανώτατη

νοσοκομειακή τιμή, την αντίστοιχη τιμή που έλαβαν στο τελευταίο δελτίο τιμών που εκδόθηκε έως την δημοσίευση του ν. 4472/2017.


Δείτε εδώ το ΦΕΚ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Η εφορία ήδη «κυνηγάει» τις επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδεθεί






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου