Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Καθορίζεται ο τρόπος τιμολόγησης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.

15/5/2017 10:30:01 πμ
Ο υπουργός Υγείας ορίζει ενδεικτική τιμή
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα τιμολογούνται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.) με σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, με τίτλο: «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις».


Στο άρθρο 86 αναφέρεται ότι, όπως ήδη προβλεπόταν από το νόμο 4254/25015, υπάρχει απελευθέρωση της τιμής των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. με εξαίρεση τη νοσοκομειακή τιμή. Δίνεται επίσης νομοθετική εξουσιοδότηση στον υπουργό Υγείας να καθορίζει τους κανόνες διαμόρφωσης ενδεικτικής τιμής, που σημαίνει ότι η τιμή αυτή δεν είναι υποχρεωτική για όσους τα διαθέτουν, αλλά θα αναγράφεται σε εμφανές σημείο πάνω στη συσκευασία.


Όσο για τον τρόπο τιμολόγησης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., η ενδεικτική τιμή θα βασίζεται στην τιμή βάσης, η οποία θα καθορίζεται με βάση την τιμή παραγωγού (ex-factory), που αποτελεί τη βάση των υπόλοιπων τιμών. Ο μηχανισμός διαφοροποιείται ανάλογα με το εάν προσδιορίζεται τιμολογιακή βάση για τη λιανική και τη νοσοκομειακή τιμή.

Τα νέα προϊόντα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., όπως και τα ήδη κυκλοφορούντα, τιμολογούνται με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών σε χώρες της Ε.Ε. όπου βρέθηκε τιμή, ή τις δύο ή τη μία χώρα, εφόσον βρεθεί τιμή για τον καθορισμό της λιανικής τιμής. Σε περίπτωση που δεν βρίσκεται ούτε μία χώρα, όπου να κυκλοφορεί το φάρμακο, το ζήτημα ρυθμίζεται με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Η νοσοκομειακή τιμή νέων φαρμάκων που θα ενταχθούν στη λίστα των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. θα είναι ίδια ή κατώτερη με τα όμοιά τους φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν. Για τα ήδη κυκλοφορούντα φάρμακα, αυτά θα λαμβάνουν την ανώτατη νοσοκομειακή τιμή του τελευταίου δελτίου τιμών, εκτός αν προκύπτει χαμηλότερη τιμή από το μέσο όρο των τιμών σε 3 ή 2 ή στη 1 χώρα όπου κυκλοφορεί, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω.


Οι ενδεικτικές τιμές όλων των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. θα δημοσιεύονται ανά εξάμηνο σε χωριστό κατάλογο από το δελτίο τιμών, ο οποίος θα περιλαμβάνεται σε απόφαση του υπουργού Υγείας και θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του (όχι οι νοσοκομειακές), ενώ θα έχει καταρτιστεί μετά από τις προτάσεις του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.). Οι υποχρεωτικές ανώτατες νοσοκομειακές τιμές των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. θα καταχωρούνται σε ξεχωριστό κατάλογο από το δελτίο τιμών αλλά δεν θα κοινοποιείται.

Η πρώτη εφαρμογή του νόμου θα περιλαμβάνει την ανατιμολόγηση όλων των ήδη κυκλοφορούντων ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. και θα καθορίζει τιμές για τα νέα προϊόντα.

Η ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης προς το παρόν θα νοείται η τιμή που αναγράφεται στο τελευταίο δελτίο τιμών μέχρι να δημοσιευτεί νέος κατάλογος.


Τέλος, προκειμένου να υπάρχει έλεγχος, ιδρύεται στον Ε.Ο.Φ. βάση δεδομένων των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. (Παρατηρητήριο Τιμών), με το οποίο θα συλλέγονται όλες οι τιμές πώλησης ανά φαρμακευτικό προϊόν που υπάγεται στην κατηγορία ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. Οι όροι και οι κανόνες λειτουργίας αυτού, το είδος των τιμών και οι υπόχρεοι καταχώρησης τιμών (λογικά οι ΚΑΚ, οι χονδρέμποροι, οι φαρμακοποιοί και οι πωλητές ΓΕ.ΔΙ.ΦΑ., σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση) θα καθορίζονται από τον υπουργό Υγείας μετά από γνωμοδότηση του Ε.Ο.Φ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Αναδείχθηκε σε συζήτηση κατά τη διάρκεια του 9ου Delphi Economic Forum






Σχετικά άρθρα

Θ. Καρποδίνη: «Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία»
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ μίλησε σε πανελλήνια ενημερωτική συνάντηση για τη νόσο
e-ΕΦΚΑ: Σε τροχιά υλοποίησης τρία σημαντικά ψηφιακά έργα
Και κορυφαία διάκριση από διεθνή φορέα για υπηρεσίες του
Sanofi: Η αυτονομία της Ευρώπης στην Υγεία να γίνει άμεση προτεραιότητα
Είναι εξίσου σημαντική με την επισιτιστική και ενεργειακή αυτονομία, ανέφεραν στελέχη της εταιρείας
Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη