Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Νομοθετείται η πλήρης αναρχία στο ωράριο και η απαξίωση των εφημεριών

12/1/2018 10:03:10 πμ
Οι φαρμακοποιοί σε θέση μάχης!
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την πλήρη αντίθεσή του στις διατάξεις του άρθρου 257 που αφορά τις «ρυθμίσεις» για το ωράριο των φαρμακείων, εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (Π.Φ.Σ.) κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στην Ολομέλεια της Βουλής.


Καταρχάς, ο κ. Θεοδοσιάδης στηλίτευσε την αναφορά του όρου «εκπρόσωπος της επιχείρησης φαρμακείου» που εξουσιοδοτείται να δηλώνει το ωράριο λειτουργίας, αναφέροντας ότι ο χαρακτηρισμός αυτός δεν υπάρχει στη φαρμακευτική νομοθεσία και δείχνει την κατεύθυνση, στην οποία θέλουν να οδηγήσουν το ελληνικό φαρμακείο.


Σχετικά με τις ρυθμίσεις, επεσήμανε πως νομοθετείται η πλήρης αναρχία στο ωράριο και απαξιώνεται πλήρως ο θεσμός των εφημεριών και των διανυκτερεύσεων, καθως δεν προβλέπεται ορισμένη ώρα κλεισίματος των φαρμακείων που επιλέγουν το διευρυμένο ωράριο.


Ανέφερε χαρακτηριστικά πως η «ρύθμιση» αυτή βασίζεται στη λογική της απόλυτης προστασίας και κατοχύρωσης των συμφερόντων συγκεκριμένης κατηγορίας φαρμακείων, (δηλ. των φαρμακείων με διευρυμένο ωράριο), που μπορούν να ανοίγουν όποτε θέλουν, να κλείνουν όποτε θέλουν, ακόμη και να καταπατούν –χωρίς κυρώσεις– το ωράριο που έχουν δηλώσει. Παράλληλα, οδηγεί σε έναν άνισο αγώνα τα μικρά φαρμακεία που καταδικάζονται στην εξαθλίωση ή στο κλείσιμο.


«Καλλιεργείται ο ανταγωνισμός παρά τη ρητή και κατηγορηματική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι δεν νοείται ανταγωνισμός στο χώρο του φαρμάκου για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας», ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ.


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής και στη δυνατότητα δήλωσης διευρυμένου ωραρίου ακόμα και κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες και στις επίσημες αργίες. Επίσης έθεσε υπόψη των παρισταμένων ότι δεν είναι λογικό να αρχίζει η διανυκτέρευση στις 8 το βράδυ σε μια χώρα που τους περισσότερους μήνες του έτους ο ήλιος δεν έχει ακόμη δύσει!


Σημειώνεται ότι στα θετικά του νομοσχεδίου είναι η επαναφορά των διατάξεων περί πρόσκαιρου κλεισίματος και η απαγόρευση χρήσεως της λέξεως «φαρμακείο» και των παραγώγων της σε οποιαδήποτε γλώσσα, καθώς και του πράσινου σταυρού σε οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση, πλην των φαρμακείων (άρθρο 258).

Η πρόταση του Π.Φ.Σ. και οι επόμενες κινήσεις

Η πρόταση του Π.Φ.Σ. προς το υπουργείο Υγείας είναι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου, να οριστούν συγκεκριμένες ώρες ανοίγματος (08.00 ή 08.30) και κλεισίματος των φαρμακείων (20.30 ή 21.00). Μετά το πέρας της λειτουργίας ΟΛΑ τα φαρμακεία θα είναι κλειστά (και τα διευρυμένα) και αμέσως μετά θα ξεκινούν οι διανυκτερεύσεις.


Οι φαρμακοποιοί προτίθενται να καταπολεμήσουν τις διατάξεις αυτές με κάθε πρόσφορο μέσο. Το είδος και η έκταση των αντιδράσεων θα αποφασιστούν τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του Π.Φ.Σ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή την πρόσφατη γυναικοκτονία, ένα φαρμακείο στο Ίλιον δηλώνει ότι είναι «εδώ» να στηρίξει






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου