Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Η νέα θεματική ενότητα στην f-anazitisi: "Παθολογικά περιστατικά-Αντιμετώπιση"

13/11/2023 8:58:00 πμ
Και η σύνδεσή της με Φάρμακα και Συμπληρώματα Διατροφής
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η αντιμετώπιση παθολογικών περιστατικών στο φαρμακείο αποτελεί μια πολύ σημαντική πλευρά της συμβουλευτικής φαρμακευτικής. Παράλληλα με την εκτέλεση της ιατρικής συνταγογραφίας για τη χορήγηση των φαρμάκων και των παραφαρμακευτικών προϊόντων, υπάρχουν και πολλές άλλες ενέργειες τις οποίες ο φαρμακοποιός μπορεί και οφείλει να κάνει, με βάση όχι μόνο την υποχρέωση που του ορίζει ο νόμος αλλά και αυτήν που απορρέει από τον κώδικα δεοντολογίας του.

Η νέα θεματική ενότητα της f-anazitisi «Παθολογικά περιστατικά-Αντιμετώπιση», παρέχει στον φαρμακοποιό την άκρως απαραίτητη γνώση για μια νομοθετικά καλυμμένη, πρώτης γραμμής αντιμετώπιση των 100 συνηθέστερων περιστατικών (επειγόντων ή μη) που εμφανίζονται στο φαρμακείο.

Αυτή η γνώση παρέχεται συνδυαστικά σε 2 επίπεδα:

  1. Από το παθολογικό περιστατικό στο φάρμακο / συμπλήρωμα διατροφής.
  2. Από το φάρμακο /συμπλήρωμα διατροφής στο παθολογικό περιστατικό
Στο πρώτο επίπεδο, σε κάθε καρτέλα παθολογικού περιστατικού, εκτός από:
  • τα κλινικά σημεία και συμπτώματα που εμφανίζει ο ασθενής
  • την αξιολόγηση της βαρύτητας του περιστατικού
  • τα ιδιαίτερα σημεία προσοχής που απαιτεί και τους παράγοντες κινδύνου του, 
υπάρχει η αντιμετώπισή του από τον φαρμακοποιό που περιλαμβάνει και την παροχή φαρμάκων, ακόμα και βοηθητικών συμπληρωμάτων διατροφής και φυτικών σκευασμάτων.

Οι προτεινόμενες δραστικές ουσίες και εμπορικές ονομασίες των φαρμάκων και οι ονομασίες των συμπληρωμάτων διατροφής και των δρογών/βοτάνων έχουν το χαρακτηρισμό του συνδέσμου (link), ώστε ο χρήστης με ένα «κλικ» να μεταφερθεί από τα «Παθολογικά περιστατικά-Αντιμετώπιση» στο «Φάρμακο με μια ματιά» ή/και στο «Φάρμακο & Συμπληρώματα Διατροφής», για να ανατρέξει άμεσα στην αναλυτική πληροφορία τους.

Παράδειγμα: Αιμορροΐδες

Φαρμακευτική αντιμετώπιση:
  • Τοπικά αντιαιμορροϊδικά και αντιφλεγμονώδη, όπως Fluocinolone σε συνδυασμό με Lidocaine.
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη από του στόματος για την αντιμετώπιση του πόνου.
  • Αγγειοπροστατευτικά σκευάσματα που περιέχουν Glyceryl trinitrate.
  • Tα φάρμακα αυτά μπορούν να συνδυαστούν με υπακτικά (όταν υπάρχει επιβάρυνση λόγω δυσκοιλιότητας), όπως Macrogol ή Bisacodyl.
  • Συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν Αμαμελίδα ή Αγριοκαστανιά.
Στο δεύτερο επίπεδο, αν οποιοδήποτε φάρμακο ή/και συμπλήρωμα διατροφής ενδείκνυται για την αντιμετώπιση κάποιου παθολογικού περιστατικού, οι αντίστοιχες καρτέλες «Φάρμακο με μια ματιά» ή/και «Φάρμακο & Συμπληρώματα Διατροφής», εμφανίζουν αποτέλεσμα στην ενότητα «Παθολογικά περιστατικά-Αντιμετώπιση». Μάλιστα στο tab της συγκεκριμένης ενότητας, αναγράφεται ο αριθμός των παθολογικών περιστατικών, στα οποία μπορούν αυτά τα σκευάσματα να χρησιμοποιηθούν. Με τον τρόπο αυτό, τα περισσότερα από τα φαρμακευτικά προϊόντα και συμπληρώματα διατροφής είναι πλέον συνδεδεμένα με 100 παθολογικά περιστατικά, στα οποία θα μπορούσαν να προταθούν από τον φαρμακοποιό.

Παράδειγμα: Αμαμελίδα

Σύνδεση με: Αιμορροΐδες, Αράχνης τσίμπημα, Κνιδόζωου τσίμπημα, Τραύμα, Υμενόπτερου τσίμπημα, Υπονύχιο αιμάτωμα, Φυσαλίδα.

Συμπερασματικά, με τη νέα θεματική ενότητα της f-anazitisi «Παθολογικά περιστατικά-Αντιμετώπιση» & τη σύνδεσή της με φάρμακα & συμπληρώματα διατροφής επιτυγχάνεται συνδυαστικά και διαδραστικά:
  • ελαχιστοποίηση του χρόνου αντίδρασης για την αντιμετώπιση ενός παθολογικού περιστατικού στο φαρμακείο και για τη χορήγηση του κατάλληλου φαρμακευτικού προϊόντος
  • ενίσχυση όλης της ομάδας του φαρμακείου (φαρμακοποιοί, βοηθοί, υπάλληλοι) με την πληροφορία που απαιτείται, ώστε να δοθεί η κατάλληλη συμβουλή και να υποστηριχθεί η απευθείας αλλά και η συνδυαστική πώληση.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα






Σχετικά άρθρα

Πρόεδρος του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης ο Γ.Κ. Κιοσές
Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ.
Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας