Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Εκατοντάδες φαρμακεία στην Αθήνα δεν έκαναν ούτε μία διανυκτέρευση το 2023

25/3/2024 7:36:38 μμ
Τέτοιου τύπου «αδικίες» έρχεται να διορθώσει το νέο σύστημα εφημεριών του ΦΣΑ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πολλές φαίνεται πως ήταν οι ανισορροπίες και οι αδικίες στις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις μεταξύ των φαρμακείων της Αθήνας, όπως προκύπτει από τα συγκριτικά στοιχεία που παρουσίασε ο Φ.Σ. Αττικής από το παλιό και το νέο σύστημα εφημεριών, το οποίο και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Απριλίου. 


Σε μια αναλυτική παρουσίαση του νέου συστήματος που αναρτήθηκε στο YouTube, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Λουράντος εξήγησε τους στόχους και τα κριτήρια που τέθηκαν και έδωσε παραδείγματα που αναδεικνύουν τα λάθη που αναμένεται να διορθωθούν. 


Ενδεικτικά αναφέρουμε: Με το παλιό σύστημα, μέσα σε ένα 6μηνο, το 52% των φαρμακείων είχε 5 ή 6 εφημερίες, το 22% λιγότερες από 3 και ένα 10% περισσότερες από 10, ενώ υπήρχαν και οι ακραίες περιπτώσεις, π.χ. ένα φαρμακείο είχε 54 εφημερίες, εκ των οποίων καμία διανυκτέρευση, ενώ άλλο είχε 153 εφημερίες. Σε επίπεδο έτους, φαρμακείο έκανε 214 διανυκτερεύσεις, ενώ εκατοντάδες ήταν αυτά που δεν διανυκτέρευσαν ποτέ εντός του 2023, με τον πρόεδρο να διερωτάται: «Το θέλετε αυτό; Σας αρέσει;».


Αντιθέτως το νέο σύστημα εξασφαλίζει ότι το 94% των φαρμακείων έχει 3 ή 4 εφημερίες το 6μηνο και ένα 6% θα έχει μόνο 2, αλλά θα του ανατεθούν περισσότερες το επόμενο 6μηνο. 


Αντίστοιχα είναι τα νούμερα συγκρίνοντας τον διαμοιρασμό των εφημεριών τις Κυριακές και τις αργίες. Στόχος επίσης είναι οι ίσες αποστάσεις μεταξύ των εφημερεύοντων φαρμακείων, καταπολεμώντας περιπτώσεις εκείνων που διανυκτέρευαν μαζί σε απόσταση μικρότερη από 300 μέτρα. 


Τελειώνοντας ο πρόεδρος είπε πως αστοχίες και πάλι μπορεί να υπάρξουν, αλλά όλα θα δοκιμαστούν και στην πράξη και θα διορθωθούν το επόμενο διάστημα. Τέλος, ανακοινώθηκε ότι θα τεθεί σε λειτουργία η εφαρμογή για smart συσκευές FSA-Efimeries που θα παρουσιάζει τα κοντινά στο χρήστη φαρμακεία (και δεν θα εμφανίζονται ανά δήμο, όπως γινόταν πριν).

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και κορυφαία διάκριση από διεθνή φορέα για υπηρεσίες του
Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου