Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ειδικά μέτρα για την επίβλεψη των online φαρμακείων λαμβάνει η Μ. Βρετανία

8/3/2024 1:15:37 πμ
Ελεγκτές θα υποδύονται τους πελάτες για να εντοπίζουν παρατυπίες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Έρευνα του BBC τον περασμένο μήνα αποκάλυψε ότι 20 online φαρμακεία της Μ. Βρετανίας δεν κάνουν τους απαραίτητους ελέγχους και δεν ζητούν ιατρικές επιβεβαιώσεις όταν καλούνται να εκτελέσουν συνταγές με συνταγογραφούμενα και υψηλού κινδύνου φάρμακα. Αυτό αναγκάζει την αρμόδια αρχή της χώρας να ετοιμάζει μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, μέσω της ενίσχυσης των κανονισμών, των κατευθυντήριων οδηγιών αλλά και των επιθεωρήσεων.


Όπως αναφέρει το PharmaceuticalJournal, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι ελεγκτές, χωρίς να αναφέρουν την ιδιότητά τους, να δοκιμάζουν να προμηθευτούν συνταγογραφούμενα φάρμακα μέσω των διαδικτυακών φαρμακείων προκειμένου να εντοπίσουν ποια από αυτά ακολουθούν τις ορθές διαδικασίες. Η πρόκληση σε αυτό όμως είναι να γίνει μέσα σε νόμιμο πλαίσιο. Επίσης προτείνεται να καθοριστούν κριτήρια για τη συχνότητα των επιθεωρήσεων, ιδίως στα νέα ηλεκτρονικά φαρμακεία, αλλά και να επικαιροποιηθούν οι σχετικές οδηγίες για τις διαδικασίες τους.


Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκθέσεις επιθεωρήσεων από το 2022, είναι 8 φορές πιο πιθανό για τα online φαρμακεία να μην ακολουθούν τα πρότυπα του Γενικού Φαρμακευτικού Συμβουλίου (GPhC) σε σύγκριση με τα φυσικά καταστήματα. Πιο συγκεκριμένα από τα 129 φαρμακεία που εξυπηρετούν ασθενείς εξ αποστάσεως και ελέγχθηκαν από τον Απρίλιο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2022, τα 28 (21,7%) δεν πληρούσαν τουλάχιστον ένα από τα πέντε ρυθμιστικά κριτήρια που έχει θέσει η αρμόδια αρχή. Το ίδιο ισχύει μόνο για το 2,6% των 2808 φυσικών φαρμακείων που επιθεωρήθηκαν την ίδια περίοδο.

Τι ανέδειξε η έρευνα του BBC

Το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό, δεδομένου ότι οι ρεπόρτερ του BBC κατάφεραν να αγοράσουν με ευκολία περισσότερα από 1600 συνταγογραφούμενα φάρμακα (αγχολυτικά, υπνωτικά και αναλγητικά), απλά συμπληρώνοντας ένα online ερωτηματολόγιο με ψευδείς πληροφορίες. 


Δεκατρία ήταν τα φαρμακεία που αρνήθηκαν τη συνδιαλλαγή, καθώς ζήτησαν πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο, απόδειξη συνταγογράφησης ή άδεια να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα γιατρό. 


Σύμφωνα πάντως με φαρμακοποιούς που μίλησαν στο BBC, οι οδηγίες του GPhC είναι ασαφείς και δεν ξεκαθαρίζουν επακριβώς τι πρέπει να ζητείται από τους ασθενείς.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διασφαλίζοντας την επάρκεια σε Ελλάδα και Ευρώπη
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα






Σχετικά άρθρα

Τα 2 ελληνικά φαρμακεία που πιστοποιήθηκαν διεθνώς στο πλαίσιο του «Pharmacists for the Future»
Πρόκειται για το παγκόσμιο πρόγραμμα της L'OREAL για βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική ενσωμάτωση
Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας