Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


ΑΡΕΤΑΙΟΣ: Υπηρεσία πρόληψης στο φαρμακείο

7/6/2018 1:06:04 μμ
Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το πρώτο μέρος του προγράμματος
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το πρώτο μέρος του προγράμματος ΑΡΕΤΑΙΟΣ που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ), με τη συνεργασία της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (ΕΕΕ) και την επιστημονική εποπτεία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).


Το πρόγραμμα αφορά την ευαισθητοποίηση του κοινού για το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, μέσα από τα φαρμακεία-μέλη του Ομίλου.


Τα φαρμακεία, που συμμετείχαν στη δράση, εφοδιάστηκαν με υποστηρικτικό υλικό (αφίσα βιτρίνας, ενημερωτικά έντυπα και stand πάγκου), έτσι ώστε να ενημερώσουν τους πολίτες σχετικά με το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο και να παραπέμψουν, εφόσον είναι αναγκαίο, στο γιατρό.


Οι φαρμακοποιοί, μέσω της πλατφόρμας www.aretaioshealth.gr, βοήθησαν τους ενδιαφερομένους να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο, με στόχο την πρώτη ανίχνευση της πιθανότητας να εμφανίσει κάποιος σακχαρώδη διαβήτη (ή και της πιθανότητας να νοσεί και να μην το γνωρίζει).


Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του Προγράμματος ΑΡΕΤΑΙΟΣ συμπληρώθηκαν 13.010 ερωτηματολόγια και καλύφθηκε σχεδόν το σύνολο της χώρας!


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σταύρου Μπελώνη, προέδρου της ΟΣΦΕ, με την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της φάσης του προγράμματος, έγινε εμφανής η ανταποδοτικότητα που μπορεί να προκύψει με την πραγματοποίηση υπηρεσιών πρόληψης στο φαρμακείο, η οποία αφορά τόσο τον πολίτη (ως προς την επίτευξη στόχων υγείας) όσο και την πολιτεία (ως προς την εξοικονόμηση πόρων του συστήματος υγείας).


Ο μεγάλος αριθμός των ερωτηματολογίων (πρωτοφανής αριθμός δειγμάτων για μελέτη αυτής της μορφής, κατά τον κ. Μπελώνη) απέδειξε τη σπουδαιότητα του συντονισμού των φαρμακοποιών, καθώς συμμετείχαν 602 συνεταιρισμένα φαρμακεία, στην προσπάθεια διαμόρφωσης των όρων επιβίωσης του φαρμακείου στο νέο περιβάλλον.


«Ταυτόχρονα, μέσα από το Πρόγραμμα ΑΡΕΤΑΙΟΣ, ανοίχθηκε ένα πρώτο μονοπάτι συνεργασίας μεταξύ φαρμακοποιών και γιατρών που είναι απαραίτητη για την εφαρμογή υπηρεσιών υγείας», συμπλήρωσε ο κ. Μπελώνης και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η μελέτη θα ενισχύσει σημαντικά τα επιχειρήματα του φαρμακευτικού κλάδου στη θεσμοθέτηση των επ? αμοιβή υπηρεσιών υγείας μέσα στο φαρμακείο.


Ο πρόεδρος της ΟΣΦΕ προτείνει μάλιστα να ενσωματωθεί στην καθημερινότητα του φαρμακείου η εν λόγω δράση ως υπηρεσία πρόληψης, υπό τον τίτλο «Εκτίμηση 10ετούς κινδύνου Σακχαρώδους Διαβήτη Τύπου 2».


Τέλος, ανακοίνωσε ότι η διαδικτυακή εφαρμογή θα παραμείνει διαθέσιμη για τους συνεταιρισμένους φαρμακοποιούς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας θα συνεχίσει την προσπάθεια αυτή.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ομιλία του προέδρου του Φ.Σ. Αττικής στο Hellas PHARM 2024
Η υποβολή υποψηφιοτήτων ξεκίνησε με Early Bird Rate έως 15/05






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου
Επιτήδειοι άδειασαν από Prolia τα φαρμακεία δύο νομών
Η Αγάπη Ακριτίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Αγορών του ΣΦΗΠ, εξηγεί στο f.daily τα περιστατικά