Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ανοίγει ξανά η συζήτηση για τα ΓΕΔΙΦΑ

16/10/2017 1:40:19 μμ
Για την επικινδυνότητά τους προειδοποιούν ξανά οι φαρμακοποιοί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η συζήτηση για τα Γενικής Διάθεσης Φάρμακα (ΓΕ.ΔΙ.ΦΑ.) επανέρχεται στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες, μετά την είδηση ότι μέσα στο Δεκέμβριο θα τεθεί σε εφαρμογή η διάθεσή τους από τα σούπερ μάρκετ.


Υπενθυμίζεται ότι από τότε που η κυβέρνηση δημιούργησε την κατηγορία των ΓΕ.ΔΙ.ΦΑ. για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που θα διατίθενται εκτός φαρμακείων (Μάιος 2016), υπηρετώντας εν μέρει τη βούληση των Θεσμών (οι οποίοι θέλουν όλα τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. στα σούπερ μάρκετ), πρακτικά δεν είχε υλοποιηθεί τίποτα μέχρι σήμερα. Ο λόγος είχε αποδοθεί στην έλλειψη ενδιαφέροντος από τις φαρμακευτικές εταιρείες, για τις οποίες είναι εξαιρετικά κοστοβόρες και χρονοβόρες οι απαιτούμενες αλλαγές στις συσκευασίες και περιεκτικότητες των προϊόντων τους.


Ωστόσο, με πρόσφατη εγκύκλιό του ο ΕΟΦ άνοιξε και πάλι το δρόμο για την υλοποίηση των ΓΕ.ΔΙ.ΦΑ. και οι εταιρείες δείχνουν να προετοιμάζονται.


Απέναντι στην εξέλιξη αυτή, ο Φ.Σ. Ηρακλείου για άλλη μία φορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η διάθεση φαρμάκων χωρίς την επιστημονική συμβουλή του φαρμακοποιού μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία, ενώ οι τιμές των σκευασμάτων λογικά θα αυξηθούν, όπως έχει ήδη γίνει μετά την απελευθέρωση των τιμών στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα από την αρχή του 2017.


Όπως επισημαίνει εδώ ο πρόεδρος των φαρμακοποιών του Ηρακλείου, Γιάννης Τσικανδηλάκης, «το φάρμακο, είτε συνταγογραφείται είτε όχι, πρόκειται για φάρμακο με δράσεις, αντιδράσεις και παρενέργειες. Για τις παρενέργειες ο κόσμος μπορεί να ενημερωθεί από τις οδηγίες που υπάρχουν μέσα στη συσκευασία, τις αλληλεπιδράσεις όμως των φαρμάκων δεν μπορεί να τις γνωρίζει. Το έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο».


Ωστόσο, όπως αναφέρει ο ίδιος, «δεν κάνουμε κουμάντο εμείς, αλλά οι δανειστές, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι φαρμακοποιοί δεν έχουμε πολλά όπλα για να αντιδράσουμε. Είναι μια ειλημμένη απόφαση».


Παρόλα αυτά, ο κ. Τσικανδηλάκης θεωρεί ότι το κοινό θα προτιμήσει να εμπιστευτεί τους φαρμακοποιούς: «Τα σουπερμάρκετ θέλουν να βγάλουν τη μείωση στο τζίρο τους, λόγω της οικονομικής κρίσης, από την πώληση των φαρμάκων. Εδώ μιλάμε όμως για τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων. Πιστεύουμε ότι ο κόσμος, αν τον ενημερώνουμε σωστά, θα εξακολουθεί να εμπιστεύεται τον φαρμακοποιό του».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα
Η νέα ρύθμιση αφορά και τα φάρμακα αδυνατίσματος






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου