Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ο ΕΟΦ ανοίγει ξανά το δρόμο για την κυκλοφορία ΓΕΔΙΦΑ

19/9/2017 2:54:34 μμ
Αφορά τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που θα πωλούνται σε σούπερ μάρκετ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Με σημερινή του εγκύκλιο, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου «ανοίγει» εκ νέου το δρόμο στις φαρμακευτικές εταιρείες που διαθέτουν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα να καταθέσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται για την αλλαγή του τρόπου διάθεσης από ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. σε Φάρμακα Γενικής Διάθεσης (ΓΕ.ΔΙ.ΦΑ.), δηλαδή σε αυτά που θα πωλούνται (σε διαφορετικές περιεκτικότητες, συσκευασίες κ.τ.λ.) και από τα σούπερ μάρκετ ή άλλα καταστήματα λιανικής πώλησης.


Όσα λοιπόν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα πληρούν τους όρους που απαιτούνται και οι οποίοι έχουν ανακοινωθεί από τον ΕΟΦ στις 3/11/2016 θα μπορούν να ενταχθούν κάτω από τον γενικό όρο ΓΕΔΙΦΑ, να λάβουν τις σχετικές άδειες που απαιτούνται και να αρχίσουν να τοποθετούνται σε ράφια εκτός φαρμακείων.


Όπως εξηγεί ο ΕΟΦ «ως εκ τούτου, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι Κάτοχοι 'Αδειας Κυκλοφορίας να καταθέσουν στον ΕΟΦ, εφόσον το επιθυμούν, σχετική αίτηση τροποποίησης για τα φαρμακευτικά προϊόντα των οποίων ο τρόπος διάθεσης, σύμφωνα με την άδεια κυκλοφορίας τους, έχει ορισθεί ως «Δεν απαιτείται ιατρική συνταγή» και εμπίπτουν στους όρους και τις προϋποθέσεις του άρθρου 68 του Ν.4389/2016 (ΦΕΚ Α΄ 94) και της αρ. ΥΑ Γ5(α)51194/18.7.2016 (ΦΕΚ Β΄2219).


Σημειώνεται πως τον περασμένο Μάιο και όσον αφορά τη διάθεση των ΓΕΔΙΦΑ από τα σούπερ μάρκετ, ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, είχε αποσαφηνίσει ότι στην πρόσφατη διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς» δεν υπήρξε καμία αλλαγή στα μέτρα που νομοθετήθηκαν πέρυσι και ότι τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. θα συνεχίσουν να χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία με εξαίρεση τα σκευάσματα που ανήκουν στην κατηγορία των ΓΕΔΙΦΑ και τα οποία αποτελούν μόλις το 13% των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων.


Περισσότερες λεπτομέρειες της εγκυκλίου δείτε εδώ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής στον Καναδά






Σχετικά άρθρα

EFPIA: Παρά τις βελτιώσεις, η φαρμακευτική νομοθεσία έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να γίνει η Ευρώπη ανταγωνιστική στα φάρμακα
Η Nathalie Moll απαντά στην ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Τα νέα φάρμακα που λανσάρονται στην Αμερική έρχονται στην Ευρώπη με το… σταγονόμετρο
Σύμφωνα με τον Thomas Schneider, Senior Vice President Commercial & Consulting Services EMEA, IQVIA