Φαρμακευτικός Κόσμος, Τεύχος #164

81 Και από Disc jockey, πώς πέρασες στη νέα ειδικότητα του οινοχόου, του sommelier (κατά τη σύγχρονη εκ- δοχή); Ήταν η εποχή που έδωσα το φαρμακείο μου και για πρώτη φορά στη ζωή μου είχα χρόνο να κάνω μαθήματα γερμανικών, σεμινάρια hotel management, marketing, δη- μόσιες σχέσεις… Δηλαδή ό,τι με ενδιέφερε από παλιά και ο πάγκος του φαρμακείου με εμπόδιζε να παρακολουθήσω. Τα βράδια ήμουν ήδη σε ένα χώρο που το κρασί ήταν ο πρωταγωνιστής και μου άρεσε και εμένα πάρα πολύ. Έτσι, όταν η ιδιοκτήτρια του wine bar και φίλη με παρότρυνε να ασχοληθώ περισσότερο, αποφάσισα να γνωρίσω καλύτερα το κρασί και πήγα στην αντίστοιχη σχολή για sommelier. Η σχολή Genius In Gastronomy θεωρώ ότι είναι μια σχολή που σου παρέχει καλές γνώσεις και εφόδια, οι εξετάσεις είναι αυστηρές και πιστοποιείσαι ως Sommelier από την Αμερική, από το Φορέα Πιστοποίησης Επαγγελματιών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Staregister, μέλους του International Personnel Certification Association, IPC. Η σχολή ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία. Και η επαγγελματική συνέχεια ποια ήταν; Πριν τελειώσω τη σχολή, είχα εξοικειωθεί με το κρασί στο wine bar στη Γλυφάδα, σε ένα χώρο που είχε και πολλές ετικέτες, 150-200 περίπου, οι οποίες άλλαζαν ανά 3μηνο. Έπειτα πήγα στο Tamarind Thai Restaurant στο Μεταξουργείο, και τώρα βρίσκομαι στο By The Glass, το οποίο θεωρείται και το top wine bistro στην Ελλάδα, στη στοά Ράλλη, στο Σύνταγμα. Πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά, πολύ ωραίος ο χώρος, πολύ ωραία κρασιά, πολλή δουλειά και με πολλούς τουρίστες που ενθουσιάζονται και έρχονται να κάνουν γευστικές δοκιμές… Ποια είναι ακριβώς τα καθήκοντά σου, τι κάνει ένας οινοχόος; Ο οινοχόος είναι αυτός που αναλαμβάνει το σχεδιασμό και τη διαχείριση της κάβας. Συντάσσει τη λίστα κρασιών, φροντίζει για τη συντήρησή τους, συμβουλεύει και προτείνει κρασί στους πελάτες ανάλογα με το φαγητό που έχουν επιλέξει και αναλαμβάνει το σερβίρισμά τους. Όσον αφορά το τελευταίο κομμάτι, εδώ στην Ελλάδα είμαστε ακόμα πίσω, γιατί ο Έλληνας έχει μάθει να παραγγέλνει πολλά πιάτα, τα οποία είναι δύσκολο να τα ταιριάξεις με ένα κρασί. Πρέπει να σερβίρεις κάθε πιάτο με διαφορετικό ποτήρι, αλλά βλέπω πως υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον, ώστε να αποκτήσει ο Έλληνας την οινογνωστική κουλτούρα. Ποια είναι τα βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρει ένας οινόφιλος; Η βασική οινογνωσία ξεκινά από τον αμπελώνα και τα φυ- τά του, περνά από το οινοποιείο και όλες τις διεργασίες της οινοποίησης και φτάνει στο κρασί, τους τύπους, τις κατηγορίες, την ετικέτα του, καθώς και το σερβίρισμα, τη δοκιμή, τη σωστή αποθήκευση-συντήρηση και βέβαια, το συνδυασμό του με το φαγητό. Και αυτή τη γνώση, που θέλει πολύ διάβασμα υπο- θέτω, πώς θα την αξιοποιήσω; Τι θα καταλάβω δοκι- μάζοντας ένα κρασί; Η γνώση του κρασιού μάς βοηθάει να καταλαβαίνουμε αν το κρασί που παραγγείλαμε αξίζει τα χρήματα που δώσαμε, αν έχει συντηρηθεί και σερβιριστεί υπό τις σωστές συνθήκες, καθώς και αν αντιπροσωπεύει την περιοχή, την ποικιλία ή το στυλ που είχαμε κατά νου, όταν το επιλέξαμε. Εν κατα- κλείδι, η γνώση μεγιστοποιεί την απόλαυση. Πώς επιλέγεις ένα κρασί; Ένας οινογνώστης μπορεί να έχει αναπτύξει στη διάρκεια των χρόνων κάποιες δικές του προτιμήσεις; Ο καθένας προσεγγίζει το κρασί με βάση τις δικές του μνήμες, ανάγκες, παραστάσεις και τελικά σχηματίζει την προσωπική του άποψη και το δικό του γούστο. Μίλησέ μου για τις ποικιλίες του κρασιού. Υπάρχουν κάποιες βασικές ποικιλίες; Υπάρχουν αυτές που λέμε διεθνείς, οι οποίες μπορούν να καλλιεργηθούν σχεδόν παντού, αλλά παίρνουν διαφορετι- κή έκφραση ανάλογα με τον τόπο και το τερουάρ (terroir), / Η Άννα Χρισκιώτη παραλαμβάνει το πτυχίο της από τον Γιώργο Λούκα, διευθυντή της Genius in Gastronomy και κορυφαίο Έλληνα Sommelier 

RkJQdWJsaXNoZXIy MjA0NzY=