Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Σήμα κινδύνου για κατάρρευση του συστήματος Υγείας


Έντονη αναστάτωση επικρατεί στους ασφαλισμένους τόσο για την επάρκεια φαρμάκων όσο και για το ενδεχόμενο τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια να μην τους εξυπηρετούν.Όπως ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων ΠΑΣΙΔΙΚ, «οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις δημιουργούν μία απίστευτη οικονομική ασφυξία στην αγορά».



Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι εισαγωγικές εταιρείες και οι διεθνείς οίκοι, που αποτελούν τους προμηθευτές μας, απαιτούν πλέον άμεση εξόφληση των παραγγελιών μας. Η απαίτηση αυτή οδηγεί επί της ουσίας στην αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας των μονάδων μας εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος». Και καταλήγει: «Ως εκ τούτου, σας γνωστοποιούμε ότι με μεγάλη δυσκολία αλλά με αίσθημα κοινωνικής και πολιτικής ευθύνης θα συνεχίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία της παροχής των ιατρικών υπηρεσιών μας τουλάχιστον μέχρι το δημοψήφισμα. Για το μετέπειτα χρονικό διάστημα, αν οι συνθήκες της αγοράς παραμείνουν οι ίδιες ή και χειρότερες, δηλαδή το ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα μας εκτός ευρώ, θα αναγκαστούμε να περιοριστούμε σε παροχή ιατρικών υπηρεσιών, χωρίς να έχουμε πλέον τη δυνατότητα πίστωσης των ασφαλιστικών ταμείων».


Την ίδια στιγμή οι φαρμακοποιοί που εκπροσωπούν τα διευρυμένα φαρμακεία (Φαρμακευτικό Αναπτυξιακό Ινστιτούτο Ελλάδος - ΦΑΝΙΕ) δηλώνουν σε ανακοίνωσή τους πως: «οι περισσότερες πολυεθνικές εταιρείες που διατηρούν πρωτότυπα και απαραίτητα φάρμακα δεν δέχθηκαν ή δεν παρέδωσαν παραγγελίες. Οι συναλλαγές ζητείται να γίνονται μόνο με μετρητά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν φάρμακα που δεν μπορούμε να προμηθευτούμε».
Και καταλήγουν ζητώντας από τους αρμοδίους να λάβουν άμεσα μέτρα.
Και ενώ η αγωνία των πολιτών είναι στο κόκκινο για την επάρκεια φαρμάκων, ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής κάλεσε τους φαρμακοποιούς -με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό- να μην εισπράττουν τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα, ώστε να τους διευκολύνουν αυτή τη δύσκολη περίοδο.


Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κωνσταντίνος Λουράντος, απαντώντας στον κ. Κουρουμπλή, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι στη διακριτική ευχέρεια του υπουργείου να καταργήσει τις συμμετοχές των ασφαλισμένων που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση και είναι ιδιαίτερα υψηλές».
Και κατέληξε επισημαίνοντας ότι «τα φαρμακεία αδυνατούν να ανταποκριθούν και σε αυτή τη δαπάνη, την ώρα που καθημερινά πιστώνουν το ασφαλιστικό σύστημα από τα ελάχιστα ταμειακά τους διαθέσιμα».





ΠροηγούμενοΕπόμενο