Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Μητρώα Ασθενών: Οι απόρρητες πληροφορίες που βάζουν τέλος στις περικοπές



 

Μετά από πολλά χρόνια κυβερνητικών υποσχέσεων ολοκληρώνονται τελικά, στο τέλος Σεπτεμβρίου και με επιχορήγηση φαρμακευτικής εταιρείας, οι διαδικασίες για την δημιουργία Εθνικού Μητρώου Ασθενών (Registry) για την ασθένεια του Σακχαρώδη Διαβήτη.


 

Η δημιουργία Μητρώων είναι ικανή να δώσει ακριβή οικονομικά και επιστημονικά στοιχεία για την όποια ασθένεια εφαρμόζεται, δημιουργώντας έτσι συνθήκες για μια σωστή διαχείριση της ασθένειας που δεν θα κατασπαταλά πολύτιμους πόρους από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.


 

Έξι μήνες μετά αναμένεται να εκδοθεί και η πρώτη έκθεση, που εκτιμάται ότι θα επιτρέψει τον υπολογισμό των Διαβητικών στη χώρα μας και του κόστους. Το μητρώο θα συνεχίζει να εμπλουτίζεται και να εξελίσσεται, καθώς πρόκειται για ένα δυναμικό σύστημα.

 


Είναι ενδεικτικό ότι για τον Διαβήτη, έως και σήμερα, δεν υπάρχουν πραγματικά στοιχεία για τον αριθμό των ασθενών, για τα συνοδά νοσήματα, για τις θεραπείες που χορηγούνται, για τις εισαγωγές και τις διαγνωστικές εξετάσεις που απαιτούνται.


 

Η δημιουργία Μητρώων θα καταγράφει όλα όσα αφορούν το διαβητικό ασθενή και όπως τόνισε ο Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κυριάκος Σουλιώτης, μόνο τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για τη χάραξη μιας «βαθιάς πολιτικής υγείας, που δεν θα απαιτεί οριζόντιες περικοπές».


 

Το Μητρώο Ασθενών με Διαβήτη γίνεται με την χρηματοδότηση της δανέζικης εταιρείας Novo Nordisk ενώ το πρόγραμμα θα υλοποιήσουν το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, βασιζόμενα στο βρετανικό πρότυπο.


 

Συνολικά στο πρόγραμμα θα ενταχθούν πέντε Διαβητολογικά Κέντρα δημόσιων νοσοκομείων, 3 σε Αθήνα και 2 σε Θεσσαλονίκη ενώ μετά από εισήγηση του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας ζητήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου η δημιουργία Μητρώου Ασθενών για άλλα τέσσερα «δαπανηρά» νοσήματα.


 

Όπως εξήγησε ο κ. Σιουλιώτης το επόμενο βήμα είναι να δημιουργηθούν Registries για τους ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από Ηπατίτιδα B και C, Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία και Σκλήρυνση κατά Πλάκας.


Βάσω Καλυβιώτη


 


ΠροηγούμενοΕπόμενο