Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Γυρίσατε στη δουλειά; Δείτε από τι κινδυνεύετε



Αν σας προκαλεί άγχος και δυσάρεστα συναισθήματα ότι μετά την καλοκαιρινή σας άδεια πρέπει να επιστρέψετε στη δουλειά, έχετε έναν ακόμη λόγο να ανησυχείτε: το εργασιακό στρες μπορεί να συμβάλλει στην εκδήλωση διαβήτη τύπου 2 υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Ακόμα και οι υπάλληλοι που δεν έχουν πρόβλημα παχυσαρκίας ή περιττά κιλά, σύμφωνα με τη νέα μελέτη κινδυνεύουν να εκδηλώσουν διαβήτη λόγω του εργασιακού στρες.

Συγκεκριμένα όπως φάνηκε από τη μελέτη, όσοι στρεσάρονται υπερβολικά στη δουλειά αντιμετωπίζουν κατά 45% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου ή το αν είναι υπέρβαροι ή όχι.

Προτού καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα οι ερευνητές του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας του Μονάχου, παρακολούθησαν για πάνω από 10 χρόνια την πορεία της υγείας περισσοτέρων 5.330 ατόμων και των δύο φύλων ηλικίας άνω των 29 ετών, που είχαν δουλειά πλήρους απασχόλησης.

Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν υγιείς και κανείς δεν έπασχε από διαβήτη κατά την έναρξη της μελέτης. Όταν ολοκληρώθηκε ωστόσο περίπου 300 άτομα διαγνώστηκαν με διαβήτη και οι ειδικοί θεωρούν ότι ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό το εργασιακό στρες για αυτήν την εξέλιξη.

Όσοι μάλιστα είχαν φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος αντιμετώπιζαν και αυτοί αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, στην περίπτωση που είχαν μια πολύ αγχωτική εργασία και δεν είχαν περιορισμένες διοικητικές αρμοδιότητες π.χ. δεν είχαν δυνατότητα συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων κτλ.

Ακόμη από τη μελέτη προέκυψε ότι σχεδόν ο ένας στους πέντε εργαζομένους βίωνε έντονο εργασιακό στρες. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τον ακριβή μηχανισμό μέσω του οποίου το εργασιακό στρες προκαλεί διαβήτη. Πιθανολογούν ωστόσο ότι η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλά επίπεδα των ορμονών του στρες διαταράσσει την ισορροπία του σακχάρου στο σώμα.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Psychosomatic Medicine».
ΠροηγούμενοΕπόμενο