Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα
Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Το είχαμε ...παρακάνει με τις προληπτικές εξετάσεις

 


Ο περιορισμός σε μερικές από τις πιο δημοφιλής προληπτικές εξετάσεις όπως το τεστ ΠΑΠ, η μαστογραφία και το PSA (προστατικό αντιγόνο) έχει ως στόχο τον εξορθολογισμό των δαπανών και όχι την μετακύλιση του κόστους στις τσέπες των ασθενών, εξήγησε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης κατά την διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης που είχε με τους συντάκτες υγείας.


Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε οι δαπάνες για τις προληπτικές εξετάσεις έχουν ξεφύγει καθώς ενώ το 2012 έφθασαν τα 300 εκατ. ευρώ, το 2013 άγγιξαν τα 500 εκατ. ενώ για φέτος η πρόβλεψη είναι πως θα φθάσουν τα 700 εκατ.


Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του ΕΟΠΥΥ το τεστ ΠΑΠ δεν δικαιολογείτε σε γυναίκες κάτω των 21 και πάνω των 65 ετών και θα πρέπει να γίνεται ανά τριετία ενώ η μαστογραφία θα πρέπει να γίνεται μετά τα 40 έτη.


Με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό και η αιματολογική εξέταση του προστατικού αντιγόνου θα αποζημιώνεται για τον ανδρικό πληθυσμό μετά τα 40.


Οι οδηγίες αυτές, είναι σύμφωνες με τα όσα αναφέρουν οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές ογκολογικές εταιρείες, είπε ο κ. Βορίδης, προσθέτοντας πως στις περιπτώσεις που υπάρχουν ενδείξεις, όπως ένα βαρύ οικογενειακό ιστορικό, ο γιατρός θα μπορεί να εξατομικεύει και να χορηγεί τις κατάλληλες εξετάσεις ανεξάρτητα από την ηλικία του ασθενούς.


Σε κάθε περίπτωση, οι γιατροί θα είναι υπόλογοι και θα πρέπει να δικαιολογούν τυχόν συνταγογράφηση σε ασθενείς που δεν πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια ενώ θα υπάρχουν και πρόστιμα για όσους δεν συμμορφώνονται.


Πάντως , αίσθηση προκαλεί το γεγονός, ότι ενώ επί σειρά ετών οι Ιατρικές Εταιρείες και στο σύνολό του ο Ιατρικός Κόσμος μιλούσε για την αξία της πρόληψης προτρέποντας στις γυναίκες να κάνουν Τεστ Παπ ανά εξάμηνο ή τουλάχιστον κάθε χρόνο, σήμερα οι περισσότεροι επιστημονικοί φορείς υποστηρίζουν ότι το «είχαμε παρακάνει» με την πρόληψη!


Και μόνο αυτή η αντίθεση αρκεί για να καταλάβει κανείς τα αντικρουόμενα συμφέροντα στο χώρο της υγείας. 


Πάντως σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Δημήτρης Βαρνάβας τονίζει πως:


"οι περικοπές στις διαγνωστικές εξετάσεις, που έγιναν βάσει πρόσφατης απόφασης του υπουργού Υγείας, είναι παντελώς απαράδεκτες. Πρόκειται για εξετάσεις που συμβάλλουν στην πρόληψη σοβαρών νοσημάτων, όπως το test Pap και οι εξετάσεις καρκίνου του προστάτη και αποτελούν τεράστια επιτεύγματα στην ιατρική επιστήμη. Είναι τραγικό η κυβέρνηση εν μία νυκτί να διαγράφει αυτές τις εξετάσεις για οικονομικούς και μόνον λόγους, αφήνοντας τους πολίτες απροστάτευτους απέναντι σε θανατηφόρα νοσήματα".


Η ΟΕΝΓΕ προτίθεται να καταγγείλει τις περικοπές των προληπτικών εξετάσεων στα διεθνή ιατρικά όργανα, ζητώντας την επέμβασή τους, ώστε να πάψει επιτέλους η ανερμάτιστη και εγκληματική πολιτική περικοπών στην υγεία.


Βάσω Καλυβιώτη

ΠροηγούμενοΕπόμενο