Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Υψηλή αντιοξειδωτική δράση και θρεπτική αξία έχει η σταφιδίνη

17/10/2017 1:49:51 μμ
Μελετήθηκε για πρώτη φορά από το Τμήμα Φαρμακευτικής της Πάτρας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Για πρώτη φορά μελετήθηκε η σύσταση και η αντιοξειδωτική δράση της σταφιδίνης (σιρόπι σταφίδας που χρησιμοποιείται στην αρτοποιία, τη ζαχαροπλαστική και την οινοποίηση), σύμφωνα με άρθρο της Ναυτεμπορικής.


Η έρευνα διεξήχθη από το Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών από τους ερευνητές Κωνσταντίνο Ζαχαρή-Αγγελόπουλο και Φωτεινή Ν. Λάμαρη.


Σύμφωνα με τα πορίσματά τους, η σταφιδίνη διαθέτει εξαιρετικά υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα, ενώ μειώνει την υπεροξείδωση κατά 83%. Η σταφιδίνη εμφάνισε υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα αλλά και υψηλό πολυφαινολικό περιεχόμενο και μάλιστα 10πλάσιο από το αντίστοιχο της σταφίδας!


Η ανάγκη για περισσότερη έρευνα είναι υπαρκτή, καθώς η σταφιδίνη αναδεικνύεται σε μια υψηλής θρεπτικής αξίας ουσία και εξαιρετικό αντιοξειδωτικό για τον οργανισμό.


Σύμφωνα με τους μελετητές, το σύνολο των φαινολικών συστατικών εκτιμήθηκε με τη μέθοδο Folin-Ciocalteu, ενώ ο προσδιορισμός των φλαβονοειδών με χρωματομετρική μέθοδο πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας ΑlCl3. Η εκτίμηση του περιεχομένου σε σάκχαρα έγινε με τη χρωματομετρική μέθοδο της ανθρόνης. Επίσης, η ανάλυση φυτοχημικής σύστασης έγινε με την τεχνική Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (NMR), με την οποία ταυτοποιήθηκαν η κερσετίνη και η καμφερόλη, η γλυκόζη, η σακχαρόζη, η φρουκτόζη και η βαλίνη. Τέλος,η αξιολόγηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας έγινε με τη μέθοδο αναγωγής σιδηρικατιόντος με πρότυπη ένωση FeSO4, τη μέτρηση ικανότητας δέσμευσης ελευθέρων ριζών (μέθοδος DPPH) και την ικανότητα αναστολής της υπεροξείδωσης του λινελαϊκού οξέος.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στοχεύουν στο γονιδίωμα σύμφωνα με τον καθηγητή Χ. Βλαχόπουλο
Στις 25 και 26 Μαΐου 2024 από την Aristotle Team of Pharmacy






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους