Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024

25/4/2024 3:10:40 πμ
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει τη σημαντική συμβολή των εμβολίων στην εξάλειψη λοιμωδών νοσημάτων απειλητικών για τη ζωή. Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τα κράτη μέλη να αναπτύξουν κατάλληλες στρατηγικές για ίση πρόσβαση του πληθυσμού στα εμβολιαστικά σχήματα και την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.


Πρόσφατη μελέτη του Κέντρου Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ αναφέρει ότι για κάθε δολάριο που δαπανάται για τον παιδικό εμβολιασμό, εξοικονομούνται 3$ όσον αφορά το άμεσο κόστος και 10$ όσον αφορά το συνολικό κόστος για την κοινωνία. Στην Ελλάδα, για κάθε ευρώ που επενδύεται στον παιδικό εμβολιασμό, υπολογίζεται ότι προκύπτει εξοικονόμηση 3,1€ άμεσα και 8,5€ συνολικά από έμμεσο κοινωνικό κόστος.


Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο ΣΦΕΕ κρίνει ιδιαίτερα σημαντική την τήρηση των εθνικών συστάσεων, τη θεσμοθέτηση εμβολιαστικών στόχων σύμφωνα με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές οδηγίες, τη συνεχή ενημέρωση του πληθυσμού, την επένδυση σε καινοτόμα εμβόλια και την παρακολούθηση της εμβολιαστικής κάλυψης μέσω συστημάτων καταγραφής. 


Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί από το σύνολο της Πολιτείας στη διατήρηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε βρέφη και παιδιά και στην αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού στους εφήβους και ενήλικες, καθώς σημειώνονται εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης. «Οι εκστρατείες εμβολιασμού μας επέτρεψαν να εξαλείψουμε την ευλογιά, να νικήσουμε σχεδόν την πολιομυελίτιδα και να εξασφαλίσουμε ότι περισσότερα παιδιά επιβιώνουν και ευδοκιμούν περισσότερο από ποτέ» ανέφερε σχετικά και η Δρ. Μαρία Σακουφάκη, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας.


Ο εμβολιασμός αποτελεί προνόμιο των Ελλήνων πολιτών και υποχρέωση της Πολιτείας, ανέφερε η γ.γ. Δημόσιας Υγείας Φωφώ Καλύβα, προσθέτοντας πως στην Ελλάδα διαχρονικά ο εμβολιασμός αποτελεί βασικό πυλώνα πρόληψης και τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Πρόκειται για ακρογωνιαίο λίθο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή






Σχετικά άρθρα

Ανακλήθηκε παρτίδα του Physiomer Baby
Ανακοινώσεις από τον ΕΟΦ
Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"