Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Πρωτοποριακά φάρμακα μελετώνται για την αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας

12/4/2024 2:21:59 πμ
Στοχεύουν στο γονιδίωμα σύμφωνα με τον καθηγητή Χ. Βλαχόπουλο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πρόσφατες μεγάλες τυχαιοποιημένες μελέτες έχουν εξετάσει τις δυνατότητες υπολιπιδαιμικών φαρμάκων που στοχεύουν στο mRNA της πρωτεΐνης PCSK9, της λιποπρωτεΐνης Α (Lp(a)) και της απολιποπρωτεΐνης C-III (APOC3), όπως ανέφερε ο καθηγητής Καρδιολογίας Χαράλαμπος Βλαχόπουλος με αφορμή το «CARDIOATHENA 2024», το ετήσιο Συνέδριο Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Α΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ που θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Απριλίου στην Αθήνα. 


«Είναι γνωστό πως η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων που δεσμεύουν την PCSK9 σε ασθενείς υπό αγωγή με στατίνες (με ή χωρίς ezetimibe) έχει ως αποτέλεσμα την επιπρόσθετη μείωση της LDL χοληστερόλης κατά 50-60%, αλλά πλέον τέτοια μείωση μπορεί να επιτευχθεί και με νεότερες θεραπείες που στοχεύουν στο γονιδίωμα. Για παράδειγμα, τα siRNA φάρμακα χορηγούνται σε ενέσιμη μορφή μια φορά το 6μηνο και καταφέρνουν επίτευξη των στόχων της υπολιπιδαιμικής αγωγής στη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών υψηλού κινδύνου, χωρίς να απαιτείται καθημερινή ή εβδομαδιαία χορήγηση φαρμάκων. 


Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι η μελέτη ORION αλλά και πρόσφατη μετα-ανάλυση σε επίπεδο ασθενών έδειξαν ότι η χορήγηση του φαρμάκου inclisiran, πέρα από την ασφαλή μείωση της LDL χοληστερόλης, είχε ως αποτέλεσμα και ικανοποιητική (κατά ~25%) μείωση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων μετά από 18 μήνες αγωγής», σημείωσε ο καθηγητής. Πολύ πρόσφατα, οι μελέτες BRIDGE-TIMI 73a και OCEAN[a]-DOSE έδειξαν μείωση περίπου 50% στα τριγλυκερίδια και έως και 100% στην Lp(a) αντίστοιχα. Μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη θα απαντήσουν στο ερώτημα εάν η μείωση της των τριγλυκεριδίων και της Lp(a) μέσω siRNAs οδηγεί και σε ανάλογη μείωση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σε συνεργασία με τους Συνεταιρισμούς Φαρμακοποιών Νότιας Πελοποννήσου, Νομού Έβρου και του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ






Σχετικά άρθρα

Όγκοι της υπόφυσης: Πού πρέπει να στοχεύει η χειρουργική θεραπεία;
Σύμφωνα με νέα μελέτη από τα Πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Λονδίνου
MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»