Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


UK: Τα ανεξάρτητα φαρμακεία και οι μικρές αλυσίδες κερδίζουν σημαντικό «έδαφος»

12/11/2023 9:21:21 μμ
Το τοπίο της αγοράς έχει αλλάξει πολύ τους τελευταίους 18 μήνες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Τους τελευταίους 18 μήνες μεγάλες αλλαγές συμβαίνουν στην αγορά των φαρμακείων της Μ. Βρετανίας, με τα ανεξάρτητα φαρμακεία και τις μικρές αλυσίδες να αυξάνονται σε αριθμό έναντι των «ισχυρότερων» -μέχρι πρόσφατα- εταιρειών του χώρου. Αυτό αναδεικνύεται σε ανάλυση του Βασιλικού Φαρμακευτικού Συλλόγου της χώρας που δείχνει ότι ο αριθμός των φαρμακείων γενικά βαίνει μειούμενος τα τελευταία 5 χρόνια στην Αγγλία, κυρίως επειδή κλείνουν καταστήματα μεγάλων αλυσίδων, όπως της Lloyds Pharmacy.


Πιο συγκεκριμένα, από το Μάρτιο του 2022 έως τον Οκτώβριο του 2023 οι μεγάλες αλυσίδες έχουν «χάσει» 1058 φαρμακεία, καλύπτοντας πλέον μόνο το 38% της αγοράς. 

Η Boots παραμένει η μεγαλύτερη αλυσίδα με περισσότερα από 2000 καταστήματα, αλλά έχει ανακοινώσει ότι 300 φαρμακεία της θα κλείσουν τον επόμενο χρόνο. 

Η Lloyds Pharmacy έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα, διατηρώντας σήμερα 90% λιγότερα καταστήματα σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2022 (138 από 1338), αφού πούλησε σε μικρότερους παίκτες τα περισσότερα κεντρικά της φαρμακεία και έκλεισε όλα όσα λειτουργούσαν εντός των σούπερ μάρκετ Sainsburys.


Την ίδια στιγμή μικρές αλυσίδες μεγεθύνουν το δίκτυό τους και έχουν αποκτήσει συνολικά 195 φαρμακεία περισσότερα. Σύμφωνα με το Pharmaceutical Journal, μερικές έχουν ακόμα και διπλασιάσει τα σημεία τους, ενώ τείνουν να επεκτείνονται και σε περιοχές που δεν δραστηριοποιούνταν στο παρελθόν.

Εκατοντάδες οι ανεξάρτητοι που εισέρχονται στην αγορά

Τα ανεξάρτητα φαρμακεία έχουν αυξηθεί κατά 568 από το Μάρτιο του 2022. Το 76,5 των ιδιοκτήτων έχει στην κατοχή του ένα μόνο φαρμακείο, ανεβαίνει όμως ο αριθμός εκείνων που αγοράζουν και δεύτερο (15,3% έναντι 13,6%), ενώ στη χώρα δραστηριοποιούνται και σχήματα των 5 φαρμακείων που ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι 3445 φαρμακεία σήμερα είναι ανεξάρτητα και μοναδικά για τους ιδιοκτήτες τους, πολλά δηλαδή περισσότερα από τα υποκαταστήματα της Boots!

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας






Σχετικά άρθρα

Πρόεδρος του ΣΥ.ΦΑ. Θεσσαλονίκης ο Γ.Κ. Κιοσές
Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ.
Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας