Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Τα πολλαπλά οφέλη από τη διακίνηση των ΦΥΚ στα φαρμακεία

21/11/2023 11:24:32 μμ
Ο ΠΦΣ έχει ήδη επεξεργαστεί κατάλογο όσων θα μπορούσαν να διακινούνται αποκλειστικά από φαρμακοποιούς
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πολλαπλά είναι τα οφέλη που προκύπτουν από τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους από τα κοινοτικά φαρμακεία, σύμφωνα με τον Μανώλη Κατσαράκη, Γενικό Γραμματέα του ΠΦΣ και πρόεδρο του Φ.Σ. Χανίων, ο οποίος συμμετείχε πρόσφατα σε εκδήλωση για τη φαρμακευτική πολιτική που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Χανίων από το Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ, παρουσία της διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ Θ. Καρποδίνη και του προέδρου του ΕΟΦ, Ε. Μανωλόπουλου, γιατρών, φαρμακοποιών και εκπροσώπων φορέων των Χανίων.


Ο ομιλητής παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας Deloitte, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο κλάδος έχει επεξεργαστεί, με εντολή της προηγούμενης ηγεσίας του υπ. Υγείας, σχετική λίστα ΦΥΚ μέχρι ενός συγκεκριμένου ποσού, τα οποία θα διατίθενται αποκλειστικά από τα ιδιωτικά φαρμακεία, αποσυμφορώντας έτσι το έργο των κρατικών φαρμακείων ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα η έρευνα του ΠΦΣ έχει καταδείξει ότι η διακίνηση των ΦΥΚ μέσω φαρμακείων έχει:


Ποιοτικά Οφέλη αφού δεν απαιτούνται μετακινήσεις των ασθενών προκειμένου να λάβουν τις θεραπείες τους. Η χώρα μας διαθέτει ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο και πυκνό δίκτυο 11.000 φαρμακείων που καθιστά άμεση την πρόσβαση στη θεραπεία σε όλη την επικράτεια. Τα χρονικά πλαίσια λειτουργίας αυτού του δικτύου εξασφαλίζει απεριόριστη, απρόσκοπτη πρόσβαση και εξυπηρέτηση των ασθενών, όλες τις ώρες και ημέρες, οι οποίοι σήμερα ταλαιπωρούνται από τις ουρές στα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ


Ταυτόχρονα το «δια χειρός Φαρμακοποιού» αποκτά ουσιαστικό περιεχόμενο, αφού ο φαρμακοποιός της κοινότητας έχει τη δυνατότητα να συμβουλεύσει και να καθοδηγήσει για την ορθή λήψη αυτών των πολύ σημαντικών για την υγεία σκευασμάτων. Τα φάρμακα θα παραδίδονται στους τελικούς αποδέκτες από επιστήμονες φαρμακοποιούς, οι οποίοι γνωρίζουν πλήρως το ιστορικό των ασθενών τους αλλά και έχουν καλλιεργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης μαζί τους. Είναι οι καταλληλότεροι για να συμβουλέψουν τους ασθενείς για πιθανές παρενέργειες ή/και αλληλεπιδράσεις, να εφαρμόσουν συστήματα φάρμακο-υπενθύμισης και να παρέχουν συνολικά αναβαθμισμένες υπηρεσίες φαρμακοθεραπείας.


Οικονομικά οφέλη, που είναι -βάσει μελέτης της εταιρείας Deloitte που εκπονήθηκε για λογαριασμό του ΠΦΣ- η μείωση του λειτουργικού κόστους του Οργανισμού, ο περιορισμός στα κόστη των υπαλλήλων που προσλαμβάνονται από τον ΕΟΠΥΥ μέσω συμβάσεων έργου και η μείωση των εξόδων από τη χρήση εταιρειών ταχυμεταφοράς για τη διακίνηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων από την κεντρική αποθήκη στα περιφερειακά φαρμακεία. 

Επιπλέον, στα οφέλη θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς ότι η διαρκής αύξηση του όγκου των συναλλαγών (με την είσοδο των νέων καινοτόμων φαρμάκων) στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ πιθανώς να οδηγήσει σε μια χειρότερη εξυπηρέτηση των ασθενών εξαιτίας του όγκου εργασιών. Τέλος, αναπόφευκτη θα είναι η επιβάρυνση του ελληνικού δημοσίου με δαπάνες εκσυγχρονισμού & μεγέθυνσης του δικτύου των φαρμακείων ΕΟΠΥΥ που είναι προδιαγεγραμμένη λόγω της αυξανόμενης παραγωγής και εισαγωγής καινοτόμων φαρμάκων, που θα ανήκουν στα ΦΥΚ.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου