Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Τα γαληνικά σκευάσματα ξανά στο επίκεντρο των φαρμακοποιών

15/11/2016 12:03:19 μμ
Η κρίση φαίνεται ότι οδηγεί ξανά στη γαληνική φαρμακευτική
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Πλώρη επιστροφής στο παρελθόν και ειδικότερα στη γαληνική φαρμακευτική, με την παραγωγή πολυσύνθετων φαρμακευτικών σκευασμάτων στα εργαστήριά τους, βάζουν οι φαρμακοποιοί της Ελλάδας.


Η λύση να γυρίσουν τον χρόνο πίσω και να ξαναφέρουν στη σημερινή πραγματικότητα την αρχική μορφή λειτουργίας των φαρμακείων, όταν δημιουργούσαν στα εργαστήριά τους φαρμακευτικά σκευάσματα και σε βαζάκια τα παρείχαν στους ασθενείς, είναι μόλις λίγα βήματα πριν την υλοποίησή της.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας Γιάννη Μακρυγιάννη και όπως αναφέρθηκε στο 2ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο που διοργάνωσαν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Θεσσαλίας, στη Λάρισα, ιδρύθηκε η Εθνική Φαρμακοποιία γαληνικών σκευασμάτων από το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης των φαρμακοποιών της χώρας, με σκοπό την παροχή των ανάλογων επιστημονικών γνώσεων στα μέλη του, ώστε να εφαρμόσουν τη γαληνική φαρμακευτική στα φαρμακεία τους και να παράγουν σκευάσματα που θα διατίθενται στους πελάτες τους, για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών τους (δερματολογικά προβλήματα κ.ά.).


Όπως ανάφερε ο κ. Μακρυγιάννης, έχουν καταγραφεί 503 σκευάσματα που μπορούν να παραχθούν στα φαρμακευτικά εργαστήρια για τις ανάγκες ασθενών, ενώ παράλληλα δημιουργείται Κώδικας Φαρμακευτικών Δρογών (φαρμακευτικών φυτών), τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα εργαστήρια για την παραγωγή και καλλυντικών προϊόντων για τις ανάγκες περιποίησης του δέρματος και θεραπείας των πελατών τους. Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 1.100 φυτά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα φαρμακευτικά εργαστήρια και να παράγουν προϊόντα.


Η... στροφή στο παρελθόν, αποτελεί βασική ανάγκη επιβίωσης των φαρμακείων σήμερα, υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί που παρακολούθησαν στη διάρκεια του συνεδρίου, ανάλογο εργαστήριο παρασκευής σκευασμάτων.


Το συνέδριο είχε στόχο να καταγράψει τις άμεσες ανάγκες των φαρμακείων στην εποχή μας και τα προβλήματά τους. Τα αποτελέσματα θα μεταφερθούν από εκπροσώπους του κλάδου στην πανευρωπαϊκή συνέλευση φαρμακοποιών, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλες 16-18 Νοεμβρίου.


Το συνέδριο περιλάμβανε την ανάπτυξη των εξής θεμάτων:


"Πρακτικές εφαρμογές των υπηρεσιών στο φαρμακείο": Στο προεδρείο ήταν ο Γιώργος Κουτέπας, φαρμακοποιός και εισηγητές οι: Σοφία Κούνουπα, γενική διευθύντρια NOUFIO, Γιώργος Μακρυγιάννης, φαρμακοποιός, εκπρόσωπος Φ.Σ. Λάρισας, Ιωάννης Χαρίσης, φαρμακοποιός, εκπρόσωπος Φ.Σ. Τρικάλων και Γεωργία Τσάτσου, φαρμακοποιός, ταμίας Φ.Σ. Μαγνησίας.


"Ο Έλληνας ασθενής με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια", με εισηγητή τον Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, καθηγητή Πνευμονολογίας, διευθυντή Πνευμονολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.


Ακολούθησε στρογγυλό τραπέζι με θέμα: "Φαρμακείο για τους πολίτες, στην Ελλάδα και την Ευρώπη" όπου συμμετείχαν οι Γιάννης Μακρυγιάννης, πρόεδρος Φ.Σ. Λάρισας, Κώστας Σωτηρόπουλος, πρόεδρος Φ.Σ. Καρδίτσας, Κώστας Ματσιόλης, πρόεδρος Φ.Σ. Μαγνησίας, Νικόλαος Μάνος, πρόεδρος Φ.Σ. Τρικάλων Σωκράτης Κουρέλας, πρόεδρος Φ.Σ. Γρεβενών, Στέργιος Βελόνας, πρόεδρος Φ.Σ. Κοζάνης και Ελευθέριος Κουιμτζίδης, πρόεδρος Φ.Σ. Πιερίας.


Το συνέδριο έκλεισε με την παρουσίαση των συμπερασμάτων από τον  Κωνσταντίνο Λουράντο, πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.


Να σημειωθεί ότι το 2ο Πανθεσσαλικό Φαρμακευτικό Συνέδριο διοργάνωσαν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκε με την ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας και υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ενώ χορηγός επικοινωνίας ήταν η «Ελευθερία».

Κεντρικό θέμα ήταν «Σύγχρονο Φαρμακείο: Φαρμακευτική φροντίδα, καινοτομίες, διά βίου εκπαίδευση, βιωσιμότητα» και η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία των οργανωτών.


ΠΗΓΗ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Στόχος η απρόσκοπτη τροφοδοσία των κρατών μελών σε φαρμακευτικά προϊόντα






Σχετικά άρθρα

Φαρμακοποιός δίνει μαθήματα γαληνικών σε μαθητές Λυκείου
Ενθουσιασμένα τα παιδιά από την εμπειρία του εργαστηρίου
Οι στρατηγικές εμβολιασμού στα φαρμακεία το θέμα Συνόδου στη Χάγη
Διοργανώνεται από τη Διεθνή Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP)
Πληθαίνουν οι αποφάσεις υπέρ των θέσεων στάθμευσης μπροστά στα φαρμακεία
Το μέτρο προωθείται τώρα και σε δήμο του νομού Πέλλας
Φαρμακεία: Τσουχτερά τα πρόστιμα για τους παραβάτες των αργιών του Πάσχα
Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα φαρμακεία και στις 7 Μαΐου