Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Τα αντιβιοτικά στην κύηση οδηγούν σε επιληψία;

8/6/2015 11:44:57 πμ
Νέα έρευνα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Την επιστημονική άποψη που θέλει να μην λαμβάνονται αντιβιοτικά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, εκφράζουν Βρετανοί επιστήμονες καθώς σχετίζεται με την εκδήλωση επιληψίας και εγκεφαλικής παράλυσης στα παιδιά.



Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLOS ONE, επιστημονική ομάδα του Νοσοκομείου Great Ormond Street και του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, μελέτησαν την υγεία 200.000 παιδιών που είχαν γεννηθεί στη Μ. Βρετανία.

Παρατήρησαν λοιπόν ότι τα παιδιά που είχαν εκτεθεί σε αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν κινδύνευαν να εκδηλώσουν ούτε επιληψία, ούτε εγκεφαλική παράλυση, συγκριτικά με την έκθεση στην πενικιλίνη.

Να σημειωθεί ότι το ένα τρίτο των γυναικών είχε πάρει πενικιλίνη κατά τη διάρκεια της κύησης. Επίσης ένα 7% των γυναικών είχε πάρει μακρολίδες (συνταγογραφούμενο αντιβιοτικό) για την αντιμετώπιση λοιμώξεων του ουροποιητικού ή των πνευμόνων.

Ωστόσο, για κάθε μια στις 150 εγκύους που πήρε μακρολίδη αντί για πενικιλίνη, οι ερευνητές κατέγραψαν ένα περισσότερο παιδί που γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση ή επιληψία.

Η επικεφαλής ερευνήτρια, καθηγήτρια Ρουθ Γκιλμπερτ συστήνει στις εγκύους να συμβουλεύονται τον θεράποντα ιατρό τους για τη χρήση των αντιβιοτικών, καθώς κάθε λοίμωξη μπορεί να αποβεί μοιραία για την υγεία του κυήματος. Και προτείνει με αφορμή την παρούσα μελέτη αλλά και προηγούμενες που έχουν εντοπίσει τον συγκεκριμένο συσχετισμό, να επανεξεταστεί ο ρόλος των αντιβιοτικών στην κύηση.


Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με στόχο να υπάρχει ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων για τις πιο σημαντικές μικροβιακές απειλές
Από τον παθολόγο Γιώργο Παππά και τον κλινικό φαρμακοποιό Διαμαντή Κλημεντίδη






Σχετικά άρθρα

MERCK: Παρουσίασε νέα θετικά δεδομένα για τα δισκία κλαδριβίνης
Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση
Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους